За крок до об’єднання: про школу, медицину та автобуси для Набутівської ОТГ

За крок до об’єднання: про школу, медицину та автобуси для Набутівської ОТГ

У трьох громадах Черкащини 18 грудня відбудуться вибори. Дві об’єднані територіальні громади з’являться у Корсунь-Шевченківському районі і ще одна – у Тальнівському. Про перспективи життя «у гурті», проблеми та потреби майбутніх ОТГ «Новій Добі» розповіли голови сіл, що готуються стати територіальними центрами та претенденти на посади голів новостворених ОТГ.

Загалом у Корсунь-Шевченківському районі планується створити 4 громади. Вибори у Стеблівській та Набутівській відбудуться вже за два місяці. Дати остаточного об’єднання Селищенської та Корсунь-Шевченківської (м. Корсунь-Шевченківський та довколишні села) поки що невідомі.

За крок до об’єднання: про школу, медицину та автобуси для Набутівської ОТГ – У Набутівську громаду планується об єднати 13 населених пунктів, що належать до 7 сільських рад: Деренківецької, Драбівської, Нетеребської Корнилівської, Сахнівської, Кичинецької та Бровахівської. Ми уже пройшли усі попередні кроки, отримали згоду від усіх сіл, а на 18 грудня призначені вибори, – коментує сільський голова села Деренківець Ірина Плохута. – Перед цим була проведена тривала підготовча робота – у деяких селах збори активних жителів проводили близько 5 разів. Окрім цього, ми їздили переймати досвід на Полтавщину та Львівщину.

Центр громади без сільської ради
Особливість Набутівської громади у тому, що в селі, що стане центром майбутньої ОТГ немає власної сільської ради. Проте, це село географічно розташоване найбільш зручно, а необхідну інфраструктуру жителі планують створити на базі занедбаних раніше будівель.

– У громаду ввійдуть 3 невеликі та 4 потужні сільські ради. Усі вони розташовані довкола Набутова в межах транспортної доступності по трасі. Відстань до найбільш віддаленого хутора, що входить до Кичинецької сільської ради, близько 20 кілометрів. Ми уже думали над варіантами будівлі, де зможемо розмістити адміністрацію майбутньої ОТГ – це може бути в приміщенні місцевого сільського клубу, незатребуваного крила лікарні, колишньої поліклініки чи аптеки. Приміщення аптеки, звісно, потребує капітального ремонту, проте воно дуже велике і там можна розмістити усі служби. Є ще контора нині непрацюючого Набутівського цукрового заводу, але це приміщення нам довелося б брати в оренду, тоді як всі інші у власності Нетребської сільської ради, до складу якої і входить село Набутів, – пояснює Ірина Плохута.

Фінансування для Сахнівської школи проситимемо з державного чи обласного бюджету
Нині в Корсунь-Шевченківському районі функціонують 4 навчально-виховних комплекси І-ІІІ ступенів та одна початкова школа І ступеня. За словами Ірини Плохути, питання по кількості опорних шкіл буде вирішуватися уже після виборів голови та депутатів Набутівської ОТГ. Адже, незважаючи на те, що населення майбутньої громади – близько 5 тисяч, дітей шкільного віку – усього 425.

– У нас лишається питання з фінансуванням авторської школи Олександра Захаренка у Сахнівці. Якщо для її фінансування знайдуть гроші з державного чи обласного бюджету (зараз школу фінансує район), то громада зможе дозволити собі й дві опорні школи. Але дитячі садки однозначно будуть у кожному селі, – розповідає Ірина Плохута.

Первинна ланка медицини буде збережена у кожному селі

У майбутню Набутівську ОТГ увійдуть 2 амбулаторії і 6 фельдшерсько-акушерських пунктів.

– Щодо створення центрів надання первинної медико-санітарної допомоги, ми поки обговорюємо це питання і вивчаємо досвід колег. Досвід показує, що в усіх об’єднаних громадах, які ми відвідували, такі центри є, отже вони потрібні. Кадрового голоду у сфері медицини зараз ми не відчуваємо, буквально нещодавно на роботу в громаду прийшла молода лікарка, а для молодих спеціалістів можемо купити або оплачувати оренду житла. Кошти на це передбачені в бюджеті. Хочу сказати, що «первинка» у кожному селі буде збережена, – запевняє Ірина Плохута.

Щодо оперативної медичної допомоги, що потребує виїздів до хворого, то громада має дві швидкі при амбулаторіях. Для надання цілодобової медичної допомоги «швидку» викликають із районного центру.

У громаді буде розроблений додатковий автобусний маршрут
Для зручності жителів майбутньої Набутівської ОТГ планується розробити додатковий автобусний маршрут.

– Зараз у нас є хороше сполучення з Черкасами і Корсунем, але планується розробка ще одного маршруту, щоб зв язати села Кірово, Кичинці та Бровахи із центром ОТГ, – коментує Ірина Плохута.

Основним наповненням бюджету майбутньої ОТГ стануть доходи від податку на землю, хоча лише від податку з доходів фізичних осіб жителі ОТГ отримають близько 3 мільйонів гривень.

Про плани і сподівання інших майбутніх об’єднаних громад – читайте згодом на сайті.

Ірина Коваль

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x