У Каневі відкрили кабінет для «уразливих категорій»(ОНОВЛЕНО)

У Каневі відкрили кабінет для «уразливих категорій»(ОНОВЛЕНО)

У Каневі відсьогодні почав діяти кабінет замісної підтримувальної терапії. Локація – Канівська центральна районна лікарня. Усе – для надання якісних та сталих медичних послуг людям, які живуть із ВІЛ, хворіють на туберкульоз та споживають ін’єкційні наркотики. Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Відкриття кабінету, де надаватимуть медичні послуги уразливим групам населення, зумовлено впровадженням Черкаською благодійною організацією «Від серця до серця» пілотного проекту «Сталість ВІЛ-послуг» на Черкащині. Замісна підтримувальна терапія – це один із способів лікування наркозалежності. Цей метод використовують для лікування наркозалежних людей, які фактично не можуть припинити вживання ін\’єкційного наркотику. ЗПТ – це довготривале використовування постійних доз замісного препарату в комплексному лікуванні залежності від опіоїдів. Така терапія дозволяє стабілізувати фізичний та психічний стан пацієнтів, знизити медичні та соціальні наслідки використання нелегальних вуличних наркотиків та створити умови для реабілітації й лікування таких захворювань, як ВІЛ-інфекція, вірусні гепатити В і С, туберкульоз тощо.

Так протягом 6- ти місяців фахівці проекту «Сталість ВІЛ-послуг» працювали над створенням на базі Канівської ЦРЛ Центру інтегрованої допомоги для представників уразливих груп населення, який включає наступні послуги:
– надання медико соціальних послуг, зокрема видача антиретровірусної терапії для лікування ВІЛ;
– контрольоване лікування туберкульозу серед представників уразливих груп;
– сайт замісної підтримувальної терапії (ЗПТ).
Такий підхід (кабінет інтегрованої допомоги) дозволить пацієнтам з ВІЛ в одному місці отримати основні послуги, які дозволяють їм вести повноцінне життя, мати сім’ю та роботу і таким чином не ставати приводом для нових випадків інфікування ВІЛ.

До запуску в роботу кабінет ЗПТ на базі Канівської ЦРЛ відремонтували та обладнали усім необхідним. На оснащення сайту спрямували 35 000 грн з міського бюджету міста Канева. й 33 000 грн – з районного. Водночас проект USAID «Реформа ВІЛ-послуг у дії», що підтримує пілот «Сталість ВІЛ-послуг» на Черкащині, спрямував на відкриття кабінету ЗПТ понад 144 тисячі гривень.

У Каневі відкрили кабінет для «уразливих категорій»(ОНОВЛЕНО)

− Ми вважаємо, що при реформуванні системи охорони здоров’я, мають враховувати й інтереси груп ризику, а саме: людей, які живуть з ВІЛ, хворіють на туберкульоз, споживають наркотичні речовини. Це є важливим аспектом саме для проекту «Сталість ВІЛ-послуг», − наголошує Наталія Несват, голова правління ЧБО ЛЖВ «Від серця до серця». − Ми говоримо «уразливі категорії», а насправді це – люди, які так само мають право на якісне стале медичне обслуговування, як і інші. Сьогодні в Каневі – це лише перший крок, аби уразливі групи населення могли отримувати відповідне кваліфіковане лікування. Адже, нажаль, біда може з’явитися у кожній родині.

У Каневі відкрили кабінет для «уразливих категорій»(ОНОВЛЕНО)

− Найбільші сподівання − це почати більш здоровий спосіб життя, − зізнається один із перших пацієнтів сайту ЗТП \”Дмитро\”. − Звісно таким особам, як ми, хочеться звільнитися від залежності, знайти роботу й мати місце, де можна отримати нормальне ставлення й підтримку. Вони вже давно очікували відкриття кабінету, де б могли отримувати якісну допомогу. Водночас у планах ЧБО ЛЖВ на базі сайту ЗТП для зареєстрованих пацієнтів проводити інформаційні заняття та різноманітні тренінги.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x