Навіщо нам потрібен вітамін D?

Навіщо нам потрібен вітамін D?

Вітамін D міститься у продуктах тваринного походження: жирній рибі, печінці, яйцях, молочних продуктах, а ще у грибах. Виробляти його здатен людський організм і самостійно – для цього йому потрібне сонячне світло. Тому зі скороченням світлового дня нестача цього вітаміну може загостритися, а це може призвести до проблем зі здоров’ям.

1. Ожиріння. У 2000 році Американський журнал клінічного харчування (AJCN) опублікував дані, які свідчать про те, що нестача вітаміну D може бути однією з причин ожиріння. Більш того, ожиріння обмежує здатність організму самостійно виробляти цей вітамін.
2. Діабет. Люди, які страждають на діабет або перебувають у переддіабетному стані, мають більш низький рівень вітаміну D в організмі, ніж ті, в кого рівень цукру в крові в межах норми. Автори відповідного дослідження вважають, що дефіцит вітаміну D і ожиріння провокують підвищення рівня цукру в крові.
3. Ризик серцево-судинних захворювань. Дані клінічних досліджень свідчать: серед пацієнтів із дуже низьким рівнем вітаміну D втричі вища ймовірність померти від серцевої недостатності, у п\’ять разів більше шансів померти від раптової зупинки серця.
4. Розсіяний склероз. У 2013 році міжнародна команда дослідників проаналізувала дані пацієнтів, які страждають на розсіяний склероз, і встановила: мозок тих пацієнтів, рівень вітаміну D в організмі яких був у нормі, краще боровся з недугою порівняно з тими, в кого цього вітаміну було недостатньо.
5. Проблеми шлунково-кишкового тракту. Брак вітаміну D впливає на процеси, що відбуваються в шлунково-кишковому тракті. Тому організм гірше засвоює поживні речовини, що надходять разом із їжею.
6. Облисіння і випадіння волосся. Медики прийшли до висновку, що нестача вітаміну D призводить до блокування волосяних фолікулів по всьому тілу, як наслідок – волосся перестає рости й випадає. В особливо серйозних ситуаціях може дійти до повного облисіння.
7. Екзема. У людей з атопічним дерматитом типу екземи досить часто спостерігається нестача цього вітаміну. До речі, екзема загострюється саме в зимовий період, коли організм отримує дуже мало сонячного світла та не має можливості синтезувати його самостійно. Ось чому взимку так важливо споживати продукти, що містять вітамін D, або приймати його у вигляді капсул.
8. Хвороби ясен і випадіння зубів. Вітамін D необхідний і для зубів. Так, у ході одного з досліджень першій групі учасників щодня давали капсули з вітаміном D, іншим – плацебо. У підсумку в першої групи випробовуваних зуби і ясна були набагато здоровіші.
9. Схильність до інфекцій. Вітамін D допомагає організму виробляти натуральні антибіотики, які здатні захистити нас від інфекцій. Дослідження свідчать: люди, які в дитинстві відчували нестачу цього вітаміну, в дорослому віці частіше підхоплювали різні інфекції.
10. Нетримання сечі. Вітамін D має вирішальне значення для підтримки м\’язів у тонусі. Його дефіцит може послабити м\’язи тазової ділянки, що відповідають за сечовий міхур, матку і пряму кишку. За даними від 2012 року, жінки, в організмі яких бракує вітаміну D, частіше страждають на нетримання сечі.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x