Брати Томіленки отримали звання «Заслужених артистів України»

Брати Томіленки отримали звання «Заслужених артистів України»

З нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва Президент України Петро Порошенко підписав Указ №495/2016 про відзначення державними нагородами ряду митців нашої країни. Приємно, що в когорті кращих є і наші земляки, люди, талантом яких ми давно захоплюємося.
Так за значний особистий внесок у розвиток національної культури і мистецтва, вагомі творчі здобутки та високу професійну майстерність звання Заслужені артисти України удостоєні брати Андрій і Василь Томіленки – учасники вокального дуету «А ми удвох»!
До цього визнання Андрій Григорович та Василь Григорович йшли дуже довго і наполегливо. Їхня стабільна творча популярність і багатолітня любов публіки – найкраще підтвердження їхнього високого мистецького рівня. Сердечне вітання від земляків і друзів з Городищини і Корсунщини, від шанувальників їхнього пісенного таланту з усієї Черкащини та України!

Брати-близнюки Андрій і Василь Томіленки родом із села Сухини Корсунь-Шевченківського району. З’явился на світ 13 грудня 1946 року. Зростали у співочій родині. Батько гарно грав на балалайці й гітарі, мати знала безліч народних пісень. Брати жартують, що співати почали ще в колисці. А як підросли, то жоден концерт у селі не обходився без них! Але в артисти не пішли. Переважили козацькі гени, тому відразу після школи подали документи до Московського прикордонного училища. А призначення на службу одержали в Західний прикордонний округ. Не розлучалися з піснею і в армії. Весь вільний від служби час проводили в Будинку офіцерів у Чернівцях. Завдяки пісні познайомилися з тоді ще співачкою-початківцем Софією Ротару, талановитим композитором Володимиром Івасюком. До речі, саме брати Томіленки першими з ансамблем «Карпати» заспівали його прекрасну «Червону руту». Згодом познайомилися з композитором Олександром Зуєвим і поетом Анатолієм Кудрявцевим, які подарували братам пісню «А ми удвох». Пісня на багато років стала супер-хітом і дала назву їхньому співочому дуету.

Після строкової служби пішли працювати в міліцію. З їхньої ініціативи у Корсунь-Шевченківському було створено хор міліціонерів, який став лауреатом Всеукраїнського фестивалю міліцейських творчих колективів. А вокальний дует «А ми удвох» почали запрошувати в телепрограми: «Сонячні кларнети», «Таланти твої, Україно», «Товариш Пісня»… У їхньому репертуарі з’явилися пісні Олександра Білаша, Платона Майбороди, Івана Карабиця, Ігоря Поклада, Олександра Злотника…
Коли брати вийшли на пенсію – у їхньої творчості відкрилося друге дихання. Вони й нині продовжують радувати своїми душевними піснями. Багато гастролюють Україною, виступали в Польщі. На концертах їх представляють артистами з народу.

Володимир Чос

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x