У Черкасах завершився фестиваль академічної музики «Музичні імпрези України»

У Черкасах завершився фестиваль академічної музики «Музичні імпрези України»

Понад півроку, з квітня по листопад, у Черкасах проходив міжнародний фестиваль академічної музики. Розпочався він концертом-зустріччю з українським композитором і художником, лауреатом державної премії імені М. Лисенка – Святославом Крутиковим, а днями відбувся заключний концерт фесту «Мистецькі меридіани». Про це «Нова Доба» дізналася з сайту «День».

Проект створили самі митці-ентузіасти, аби якомога більше слухачів могли просто неба послухати професійну українську камерну музику. Так, концерт камерної музики «Мелодії фонтану» пролунав просто неба у сквері з «Білим роялем» у Черкасах.

«Ми винесли на широкий загал саме академічну камерну музику, яку слухачі традиційно звикли чути у замкненому просторі концертного залу. Дослівно термін «камерна музика» походить від італійського слова «camera», що значить «кімната», слухачем якої зазвичай була елітарна публіка з витонченим смаком. Проте така ініціатива мала на меті пробудити слухачів, навчити їх сприймати інтелектуальну музику та залучити до академічного музичного, зокрема українського мистецтва в широкому історично-стильовому та багатожанровому діапазоні», – розповіла музичний директор фестивалю, українська композиторка, лауреатка міжнародних та всеукраїнських конкурсів, Євгенія Марчук.

Фестиваль створювали диригент, заслужений діяч мистецтв України Олександр Дяченко, композитор, лауреат Державної премії імені В.Косенка, член Національної спілки композиторів України, Тетяна Бачул, солістки органного залу Черкаського музичного училища Наталія Брижата-Цимбал, Олеся Рожкова, Лариса Снозова, Євгенія Савченко, викладачі Черкаського музичного училища Ірина Лісун, Лариса Яворська.

Також у ньому брали участь студенти Черкаського музичного училища, Київської Національної музичної академії та учні українських музичних шкіл. Спеціальним гостем фестивалю стала оперна співачка Лариса Скринська Белло, уродженка Черкас, яка нині проживає в Канаді.

«На фестиваль, який ми плануємо проводити наступного року, запланований концерт та майстер-клас за її участі. Крім того завдяки креативному підходу актора Черкаського академічного театру ляльок, актора-вентролога, драматичного кіноактора Олександра Донця, почало відроджуватися мистецтво конферансьє. Багатьох потішили балакучі веселі ляльки у виконанні Олександра – капітан Флінт та інші персонажі. Герої О. Донця супроводжували фестиваль на численних проектах», – додала Є. Марчук.

Заключний концерт у виконанні артистів колективу ARTTERRA пролунав у стінах Черкаського художнього музею. Артисти представили камерні фортепіанні твори та романси європейських та українських композиторів від класики до сучасності.

Як кажуть організатори, на цьому не зупинятимуться, і вже з наступного року знову планують зібрати навколо себе різновікову професійну та широку аудиторію слухачів академічної музики.

Інна МОЛЧАНОВА

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x