Більше 10 тисяч жителів Черкас нездужають на цукровий діабет

Більше 10 тисяч жителів Черкас нездужають на цукровий діабет

Згідно зі статистикою, у м. Черкаси за 9 місяців 2016 р. зареєстровано 10 244 хворих на цукровий діабет, із них з ускладненнями – 3 921 осіб. Про це «Нова Доба» дізналася від КНП «Черкаський міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та здоров’я ЧМР».

В цілому по м. Черкаси захворюваність на цукровий діабет за останні 3 роки виросла на 10%. Значною мірою це пов’язано з низькою інформованістю населення про необхідність своєчасного виявлення та лікування ЦД. Простим і доступним діагностичним методом є обов’язкове визначення цукру в крові, особливо особам із групи ризику (з надмірною масою тіла, артеріальною гіпертензією, спадковістю, жінкам, які народили дитину більше 4 кг тощо).

Цукровий діабет – це захворювання, основною характеристикою якого є стійке підвищення цукру в крові. Основні прояви ЦД – надмірна спрага, часте сечовиділення (особливо вночі), зниження маси тіла, підвищена втома, судоми в ікро ножних м’язах,сухість і свербіж шкіри, нечіткість зору, нудота.

Щоб запобігти захворюванню, особам з групи ризику необхідно дотримуватись здорового харчування. Раціон має бути повноцінним: містити достатню кількість білків, жирів, вуглеводів. Обмежити споживання їжі, що містить вуглеводи (цукор, солодощі); тваринні жири, споживання солі, алкогольних напоїв. Віддавати перевагу рослинним жирам. На столі завжди повинні бути свіжі овочі.

Медики наголошують: якщо вам поставлений діагноз «цукровий діабет», відразу розпочинайте лікування і контроль захворювання, тому, що це є нерозривним комплексом мір, спрямованих на підтримку вашого організму в нормальному стані. Допомогти собі може лише сам пацієнт, дотримуючись дієтичних рекомендацій і виконуючи призначення лікаря. Не довіряйте обіцянкам про лікування діабету чудодійними методами, звертайтесь до лікаря вашої поліклініки.

Довідково: Цукровий діабет є глобальною медично-соціальною проблемою та причиною величезних людських і соціально-економічних втрат. На сьогодні в світі цей діагноз має понад 260 млн. людей, а це означає, що захворюваність на цукровий діабет (ЦД) набула ознак пандемії. Кожні 10 секунд від діабету та його ускладнень помирає 1 людина.

Згідно з офіційними даними Міністерства охорони здоров’я України, станом на 1 січня 2016 року в нашій країні зареєстровано 1 300 335 людей з діабетом, але, на думку експертів, реальна кількість людей з невиявленим діабетом може перевищувати офіційну статистику в 2-2,5 рази. 15–19% хворих вперше дізнаються про ЦД під час гангрени нижньої кінцівки, 75 % хворих на ЦД помирають від мікро- та макросудинних ускладнень. Як свідчить статистика, цукровий діабет збільшує смертність в 2-3 рази, ризик розвитку ішемічної хвороби серця та інфаркту міокарда в 2 рази, патології нирок в 17 разів, артеріальної гіпертензії в 3 рази.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x