У Центрі МСЕ працюють над впровадженням сучасних методів реабілітації

У Центрі МСЕ працюють над впровадженням сучасних методів реабілітації

Сьогодні в Україні триває процес переходу від медичної до соціальної моделі інвалідності, коли вислів «всі різні, але всі рівні», означає, що в державі змінилось відношення до людей з обмеженими можливостями, які прагнуть інтегруватись у наше суспільство. Служба медико-соціальної експертизи Черкаської області функціонує в структурі Міністерства охорони здоров’я з 1992 року, а функцією лікарсько-трудової експертизи, яка діяла раніше, визначалось лише − може людина працювати, чи ні. Завдання та напрямки роботи комунального закладу «Черкаський обласний Центр медико-соціальної експертизи Черкаської обласної ради» також суттєво змінились за останні роки, коли установу очолив головний лікар Лепський Владлен Володимирович – заслужений лікар України, герой Чорнобиля. Фахівцями Центру тепер враховуються не тільки медичні, а й соціальні аспекти життєдіяльності людини та особлива увага приділяється такому потужному напрямку роботи, як організація реабілітаційної допомоги людям з інвалідністю. Адже, при правильно розробленій Індивідуальній програмі реабілітації інваліда до активного життя можливо повертати до половини тяжкохворих.

Рік тому нарешті заклад отримав в оперативне керування приміщення за юридичною адресою м. Черкаси, вул. Волкова, 22, де раніше був розташований санаторій «Зміна». Якщо до цього часу структурні підрозділи центру МСЕ були розпорошені по лікувально-профілактичних установах обласного центру, що спричиняло труднощі для безперешкодної та оперативної роботи фахівців закладу , то на сьогоднішній день майже всі комісії та адміністрація працюють під одним дахом. Хоча приміщення і було передано Центру в жалюгідному стані, адже, ремонт там не проводився десятки років, працівники закладу за підтримки Управління охорони здоров я та місцевої влади, громадських організацій та благодійників змогли за такий обмежений термін часу підняти з руїн та облаштувати свої робочі місця для якісної та ефективної роботи з хворими та інвалідами. Кожне робоче місце фахівців Закладу автоматизоване, ведеться електронний документообіг з Пенсійними фондами, управліннями праці та соцзахисту населення, Центрами зайнятості, військкоматами. Функціонує Інтернетсайт Центру, на якому висвітлюються всі організаційні заходи, які відбуваються за участі представників КЗ «ЧОЦ МСЕ ЧОР» та статистична звітність, затверджена МОЗ України, а також корисна інформація для людей з інвалідністю, яка відкрита для широкого загалу. Багато що зроблено: проведений благоустрій території, встановлена нова огорожа, яка дає змогу убезпечити роботу Закладу, адже раніше були непоодинокі випадки крадіжок особистих речей працівників закладу та хворих. Проведений ремонт тепломережі, покрівлі будівлі, частково встановлені металопластикові вікна, що дасть можливість економії витрати на тепло та електроенергію .

Лікарі-експерти постійно беруть участь телевізійних передачах, публікують статті в газетах та журналах, займаються науковою роботою, долучаються до законодавчого процесу. Заклад регулярно проводить курси підвищення кваліфікації експертизи стійкої втрати працездатності та реабілітації. для лікарів ЛПЗ області

На етапі реформування галузі охорони здоров’я України, розвиток та становлення реабілітаційної допомоги набуває особливої актуальності. Чисельність учасників та постраждалих внаслідок АТО – зазвичай люди молодого, працездатного віку, на жаль, прогресивно збільшується. І після всього пережитого, коли вони втрачають барви життя і сьогодні, як ніхто інший потребують надання кваліфікованої та дієвої психологічної реабілітації, яка в нашій державі немає чіткої структури і знаходиться на етапі формування. У цьому році вперше в області були проведені за ініціативою головного лікаря КЗ «ЧОЦ МСЕ ЧОР» та Дніпропетровської медичної академії на базі Центру МСЕ курси для психологів ЛПЗ області в режимі онлайн. Усі лікарі та медичні сестри закладу постійно підвищують свій професійний рівень, 90% фахівців мають вищу атестаційну категорію. Робота фахівців закладу високо оцінюється Управлінням охорони здоров’я, органами місцевої влади, Міністерством охорони здоров’я та громадськими організаціями інвалідів, про що свідчить велика кількість відзнак та грамот. За ініціативи керівника закладу Лепського В.В., Героя Чорнобиля будується музейно-храмовий комплекс «Чорнобильський Спас».

Також фахівці закладу працюють над впровадженням нових, сучасних видів реабілітації для включення їх до Індивідуальної програми реабілітації інваліда, а саме, інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму. Інклюзивний туризм для осіб з інвалідністю − це сучасний вид туризму, який дозволяє включити в туристичну діяльність будь-яку людину, незалежно від її фізичних можливостей, з урахуванням особливостей її фізично-психологічного стану і розглядається він, насамперед, як потужний засіб активної реабілітації. Інклюзивний туризм структурно включає в себе різні види реабілітації і соціальних послуг, а саме: медичну, психологічну, психолого-педагогічну, професійну, трудову, фізкультурно-спортивну, фізичну, соціальну та інші соціально-побутові заходи. Цей вид туризму набирає обертів в усьому світі, бо майже 7% туристів – люди з інвалідністю. На жаль, в Україні туристи з інвалідністю практично позбавлені таких послуг. Актуальність впровадження інклюзивного реабілітаційно-соціальному туризму в Україні на сьогодні набуває особливого значення у зв’язку з проведенням антитерористичної операції. Підсумком цієї кропіткої роботи стало проведення в місті Умані І міжнародного науково-практичного симпозіуму на тему: «Актуальні проблеми впровадження інклюзивного реабілітаційно-соціального Туризму в Україні». Саме тому розробка та впровадження нових видів реабілітації, які відповідають сучасним тенденціям розвитку суспільства дасть змогу створити та забезпечити розвиток єдиної державної системи соціального захисту, у тому числі психологічної реабілітації та збереження фізичного й психологічного здоров’я населення України, на що й буде направлена подальша робота фахівців комунального закладу «Черкаський обласний центр медико-соціальної експертизи Черкаської обласної ради».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x