Шполянська гімназія отримала допомогу від Геннадія Бобова

Шполянська гімназія отримала допомогу від Геннадія Бобова

Історія Шполянського НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів №3 – гімназія» бере свій початок із другої половини ХІХ століття.
В 1877 році відкрилося двокласне училище у Шполі. Це був дерев’яний будинок, мащений глиною і побілений вапном. Кошти на будівництво надав місцевий поміщик Олександр Абаза, який тоді в царському уряді займав посаду міністра фінансів. Саме тому згодом люди почали називати школу «абазинкою».

У 1882 році в «абазинці» налічувалося більше сотні дітей. Навчання було платним і обходилося від трьох до п’яти карбованців на рік. Після революції 1917 року навчання в «абазинці» здійснювалося українською мовою. У школі було чотири класи.
Після запровадження радянською владою семирічної освіти в 1923-1924 роках «абазинка» стала структурною частиною школи №3, головним приміщенням якої була найстаріша частина нинішнього міжшкільного навчально-виробничого комбінату. Таким чином, закінчивши «абазинку», діти переходили довчатися в головне приміщення школи №3, щоб отримати семирічну освіту. В 1936 році школа №3 стала середньою, а в 1939 році відбувся перший випуск десятикласників. У роки німецької окупації школа №3, як і багато інших шкіл, не працювала.

У 1945 році діти знову заповнили «абазинку». Працювалося дуже важко. Прийшли діти відразу 1934-1938 років народження, школа стояла без вікон і дверей, не було ні підручників, ні зошитів, ні чорнил. Уся надія покладалася на знання і вміння вчителів. Перший післявоєнний випуск 10 класу відбувся в 1955 році.
Згодом чисельність населення в місті поступово зростала, тому виникла потреба в новому навчальному закладі, який би відповідав вимогам часу. В 1966 році навпроти «абазинки» було закладено фундамент нової школи, яка невдовзі набула сумної слави довгобуду. Нове приміщення середньої загальноосвітньої школи №3 урочисто відкрили 1 вересня 1976 року. У школі тоді було 30 навчальних кабінетів, розрахованих на 960 учнівських місць. У старому приміщенні школи з 1976 року й до цього часу функціонує навчально-виробничий комбінат.
Сьогодні у Шполянському НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів №3 – гімназія» навчається 604 учні.

У структурі НВК є гімназійні класи гуманітарного та фізико-математичного профілів. Під керівництвом директора Віктора Рукавця в закладі працює відмінний педагогічний колектив. У школі діють учнівський парламент, дитячий театр «Мельпомена», вокальний та хореографічний ансамб­лі, гуртки й секції.
Тут активно використовують різні технічні засоби навчання. Однак забагато комп’ютерів для сучасної освіти не буває. Тож батьки учнів школи звернулися до свого народного депутата Геннадія Бобова з проханням посприяти в отриманні сучасного ноутбука, мультимедійного проектора і проекційного екрана в одну з класних кімнат. Допомога від народного обранця не забарилася. «Дуже знаково було отримати цей дарунок саме 9 листопада, після урочистої лінійки, присвяченої Дню української писемності та мови, у День пам’яті Преподобного Нестора Літописця, який упродовж усього життя віддавав свої сили, знання, розум, талант рідній країні, її розвитку й розбудові, тобто був справжнім патріотом, вірним сином своєї землі. Ми знаємо, що Україна багата на сподвижників, готових у такий непростий час сприяти розвитку освіти нашої держави. Тож дякуємо одному з них – Геннадію Борисовичу Бобову – за розуміння наших потреб, за щедрість і людяність. Зичимо йому міцного здоров’я, добробуту й вірних друзів», – ідеться в колективному листі-подяці, що надійшов на адресу нашої редакції.

Сергій Лісовський

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x