До Журавки бояться їздити автобуси

До Журавки бояться їздити автобуси

Дороги Черкащини в жахливому стані. Але тільки песимісти вважають, що гірше не буває. Оптимісти вкажуть, що буває ще й не таке. Наприклад село Журавка Городищенського району незабаром може залишитися відірваною від «великої землі». Дорога до села нині в такому жалюгідному стані, водії, які працюють на маршрутах «Київ – Катеринопіль», «Черкаси – Сегединці» та «Корсунь – Звенигородка» виступили з рішучим попередженням: якщо до настання зими автошлях не буде відремонтовано, вони минатимуть Журавку задля безпеки пасажирів та збереження транспортних засобів! Тепер громада з острахом чекає цього часу. Село розташоване за 35 км від районного центру. За математичними розрахунками Журавка є географічним центром Черкаської області.

Журавський сільський голова Надія Жежерун звернулася з листом до голови Городищенської райдержадміністрації Олексія Лавріненка з проханням посприяти у вирішенні проблеми, яка набирає обрисів катастрофи. Свого часу при його допомозі було проведено вибірковий ямковий ремонт частини дорожнього покриття. Після того можна було, хоч і петляючи, але доїхати до Журавки. Але нині, після збору і перевезення урожаю, асфальт знову в жахливому стані, його практично немає – безліч глибоких ям, купи вибитого колесами гравію… Було отримано ряд звернень від жителів Журавки, Петриків та Сегединців. Просять посприяти у ремонті ділянки протяжністю близько 5 км, враховуючи реальність виникнення суспільної напруги, адже ця дорога пролягає в напрямку Києва, Корсуня-Шевченківського, Канева, нею курсує «Шкільний автобус».

За інформацією «Городищенського райавтодору», в результаті комісійного обстеження ділянки дороги Селище – Журавка – Вільшана в межах району, для відновлення дорожнього покриття та збереження від подальшого руйнування окремих частин, необхідно виконати ямковий ремонт площею 840 кв м та зробити вирівнюючий захисний шар площею 670 кв м у місцях, де спостерігаються значні тріщини та викришування. Орієнтовна вартість робіт 412 тис грн.

Довелося районній владі стукати у двері Служби автомобільних доріг у Черкаській області. Але надійшла відповідь, що Служба уважно розглянула лист і визнає, що «дорога отримала пошкодження і руйнування та дійсно потребує проведення робіт по ремонту дорожнього покриття». Але, як завжди, не вистачає грошей. А далі сакраментальний абзац про те, що можна здійснити необхідне за рахунок коштів місцевого бюджету. Виявляється, «Службою області спільно з облдержадміністрацією розроблений алгоритм фінансування місцевими органами самоврядування виконання ремонтних робіт з ремонту автомобільних доріг загального користування, який доведений Городищенській райдержадміністрації». Але якби в районному чи сільському бюджеті були такі гроші, Службу ніхто б і не просив!
Удвічі незрозумілою видалася ця «порада» після того, як Служба автомобільних доріг у Черкаській області в листі від 26 жовтня цього року звернулася з проханням до районних державних адміністрацій: «В зв’язку з завершенням будівельного сезону 2016 просимо в подальшому не приймати розпорядження та вносити зміни до розпоряджень щодо фінансування робіт доріг загального користування місцевого значення за кошти місцевих бюджетів».

Район дякує хоча б за те, що Служба пообіцяла, що «буде передбачено виконання першочергових ремонтних робіт з покращення технічного стану покриття автомобільної дороги місцевого значення О240930 Селище – Журавка – Вільшана в листопаді поточного року за рахунок коштів експлуатаційного утримання автодоріг, у межах доведеного ліміту фінансування». Добре, що не відмовили. Яким буде результат, побачимо – виконають увесь необхідний обсяг робіт, чи залатають ямки в шаховому порядку, щоб їздити зиґзаґами.

Володимир Чос

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x