Уряд фінансуватиме підготовку кадрів 19 робітничих професій, усі інші – з місцевих бюджетів

Уряд фінансуватиме підготовку кадрів 19 робітничих професій, усі інші – з місцевих бюджетів

Уряд визначив перелік з 19 професій загальнодержавного значення – підготовка кадрів за цими професіями здійснюватиметься у професійно-технічних навчальних закладах за кошти державного бюджету. Про це йдеться у постанові КМУ, що була прийнята 16 листопада під час засідання Уряду, повідомляє сайт «Децентралізація влади».
«Ці професії – пріоритетні для розвитку економіки країни і підготовка кадрів за ними потребує державної підтримки. Завдяки цьому рішенню ми не лише забезпечимо пріоритетні галузі кваліфікованою робочою силою, а й суттєво підтримаємо професійно-технічні навчальні заклади», − зазначила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

На фінансування визначених професій у 2017 році Уряд планує витратити 169 млн 600,8 тис гривень. Ці кошти будуть включені у освітню субвенцію та передані місцевим бюджетам.
1. Машиніст бурової установки (будівельні роботи)
2. Монтажник систем вентиляції, кондиціювання повітря, пневмотранспорту й аспірації
3. Бурильник експлуатаційного та розвідувального буріння свердловин на нафту та газ
4. Помічник бурильника експлуатаційного та розвідувального буріння свердловин на нафту й газ
5. Моторист бурової установки
6. Тістороб
7. Верстатник деревообробних верстатів
8. Живописець
9. Верстатник широкого профілю
10. Токар
11. Фрезерувальник
12. Налагоджувальник верстатів і маніпуляторів з програмним керуванням
13. Складальник корпусів металевих суден
14. Монтер колії
15. Слюсар з ремонту дорожньо-будівельних машин та тракторів
16. Виноградар
17. Бджоляр
18. Помічник машиніста тепловоза
19. Помічник машиніста електровоза

Нагадуємо, що підготовка за рештою професій, що необхідні для обслуговування місцевої інфраструктури та у комунальних господарствах, здійснюється за рахунок коштів місцевих бюджетів залежно від регіональних потреб.
Список професій загальнодержавного значення буде затверджуватися щорічно, починаючи з 2017 року. У процесі формування бюджетів на наступні роки його можна буде корегувати з огляду на виклики і потреби, які постануть перед українським ринком праці.
Станом на 1 вересня 2016 року в українській системі професійно-технічної освіти для здобуття професій загальнодержавного значення навчається 10 тисяч 279 осіб

Уряд фінансуватиме підготовку кадрів 19 робітничих професій, усі інші – з місцевих бюджетів

Коментар фахівця
Валерій Данилевський, начальник управління освіти і науки ЧОДА:

«Основою будь-якої економіки, будь-якої держави є кваліфікований робітник. І такі кадри випускають наші ПТНЗ.
26 грудня минулого року Законом України «Про бюджет» ПТНЗ, які знаходяться у містах обласного значення були передані на фінансування їм, усі інші були переведені на обласний бюджет, але ніякого додаткового ресурсу, що б забезпечував фінансування цього закладу, передано не було. Якщо обласний бюджет ще зміг забезпечить навчальні заклади, то міста обласного значення, крім Черкас і Сміли, мають вкрай тяжку ситуацію фінансування. Наприклад, на утримання такого великого ПТНЗ як Вище професійне училище міста Канева, яке готує доволі унікальних спеціалістів із міського бюджету було виділено лише 400 тисяч гривень, а вони потребують близько 8 мільйонів гривень. Ми двічі їх виручали завдяки тому, що держава виділяла нам стабілізаційну дотацію для ПТНЗ. З тієї дотації було виділено раз більше мільйона, іншого разу – понад п’ять. Заклад функціонує, але є тенденція, що чудові спеціалісти-викладачі, йдуть з роботи й шукають іншу більш високооплачувану роботу.
На сьогодні місто Черкаси має 5 чистих ПТНЗ і художньо-технічний коледж, але така кількість їх не потрібна. Адже місту треба одна бригада будівельників, одна група автослюсарів, кулінарів та швачок. З цим може справитися одне ПТНЗ. У міських навчальних закладах лише 40% учнів з міста, усі інші з області й інших регіонів.
У Міністерстві говорять, що ПТНЗ мають фінансуватися з трьох джерел: дотація на професійно-технічні навчальні заклади, фінансування з місцевого бюджету. І третє джерело, що є абсолютною утопією, фінансування за рахунок роботодавців.
Навколо цієї проблеми більше запитань аніж відповідей».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x