Черкаський громадський бюджет лідирує в Україні

Черкаський громадський бюджет лідирує в Україні

Цьогоріч черкащани отримали найбільшу суму на бюджети з розрахунку на одного жителя. Активність містян теж виявилася найвищою в Україні.

Підводячи підсумки, та вітаючи 9-тьох переможців у номінації «великі проекти» та 17-тьох у номінації «малі проекти» мер Черкас Анатолій Бондаренко зауважив, що для обласного центру це був дійсно грандіозний проект. Адже на втілення ініціатив містян піде 10 мільйонів бюджетних коштів. Нагадаємо, що минулоріч в бюджет закладалося 5 мільйонів і їх витратили на 6 проектів.

Пропонували шибеницю і нудистський пляж, виграли – спорткомплекси і дитячі майданчики
Нагадаємо, що Черкаси стали «піонерами» в онлайн-голосуванні за громадський бюджет та одним із трьох міст України, яке запровадило таку новацію минулого року. Разом із Черніговом та Луцьком наш обласний центр долучився до ініціативи, яка практикується більш ніж у 1 500 містах на всіх континентах Землі, де жителі самі вирішують, на що спрямувати бюджетні кошти. Цьогоріч кількість поданих заявок удвічі перевершила минулорічну (108 проти 56-ти). До того ж автори виявили неабияку фантазію, пропонуючи не лише облагородження зон відпочинку, роботи щодо ремонту тротуарів, доріг та естетичного облаштування міста, а й створення нудистського пляжу чи встановлення шибениці в центрі Черкас.

Черкаський громадський бюджет лідирує в Україні

− Голосування за громадський бюджет тривало з 1 по 14 листопада. Віддати свій голос можна було двома способами: на сайті Черкаської міської ради у розділі Громадський бюджет. Хочу зауважити, що ідентифікація відбувалась через BANK ID, в тому числі за допомогою системи Приват-24 та електронно-цифрового підпису. Також можна було підтримати один з чотирьох проектів традиційним «паперовим» голосуванням. Для цього обладнали дільниці у приміщенні Черкаської міської ради, Придніпровського та Соснівського райвиконкомів. При собі необхідно було мати лише паспорт та ідентифікаційний код. А у випадку, якщо адресою реєстрації у паспорті є не м. Черкаси, то ще мати при собі інший документ, що підтверджує місце перебування, роботи, навчання чи служби у місті Черкаси, − прокоментував голова координаційної ради по втіленню в життя Громадського бюджету міста Черкас Роман Жовнір. – Вперше був запроваджений поділ на великі і малі проекти, щоб дали локальним ініціативам містян позмагатися за фінансування.
Нагадаємо, що торік, громадські активісти вказували на певні недоліки у обранні проектів-переможців. Так, громадський активіст Андрій Ведула відзначав, що до переможців потрапили проекти, що вирішують комунальні питання, які можна було б «провести» і через міський бюджет.
(Нагадаємо, що минулоріч проектами переможцями стали:
– облаштування ігровим обладнанням дитячого садка №18 «Вербиченька»;
– встановлення спортивного обладнання для дитячого садочку №35;
– створення спортивної зали імені Сергія Амброса;
– ремонт дитячого садка №83 «Лiсова казка»;
– облаштування тротуарною плиткою подвір’я Черкаської гімназії №9 ім. О.М.Луценка;
– благоустрій алеї парку першої міської лікарні.)

Водночас, голова черкаського осередку Цивільного корпусу «Азов» Дмитро Кухарчук в інтерв’ю журналістам «Громадське ТБ Черкаси» заявляв, що деякі проекти перемогли в голосуванні з допомогою адміністративного ресурсу, оскільки він помітив людей, які фіксували голосуючих із певних навчальних закладів і лікарень.
Слід зауважити, що цього року на підведенні підсумків голосування та оголошенні переможців теж виникла суперечка щодо того, чи мають право проекти, що виграли минулоріч, знов отримувати державну підтримку. Так, один із авторів проектів, що не набрав необхідної кількості голосів, обурювався щодо другої поспіль перемоги Черкаської гімназії №9 ім. О.М.Луценка. Минулого року у навчальному закладі облаштували тротуарною плиткою подвір’я, а цьогоріч планують створити сучасний спортивний майданчик для учнів гімназії та жителів району (перший проект – 600 тисяч гривень, другий − 768 000 грн). Слід зауважити, що саме проект створення комфортних умов для заняття футболом, гандболом та баскетболом на спортмайданчику гімназії №9 набрав найбільшу кількість голосів – 1 517. Хоч і не став наймасштабнішим. Найбільш дорогі з 9-ти проектів-переможців – дитяче містечко «Країна мрій» по вулиці Сумгаїтська, 57 (1 мільйон гривень, 1 512 голосів), облаштування заїзду спецавтотранспорту, стоянки автомобілів для людей з обмеженими можливостями та пішохідної зони КЗ «Третя Черкаська міська лікарня «ШМД» ЧМР по вул. Самійла Кішки, 210 (999 199 грн, 1 071 голос) та спортивно-оздоровчий майданчик та ігровий комплекс у Південно-Західному районі.

Черкаський громадський бюджет лідирує в Україні

− Громадський бюджет цікавий тим, що до нього можна подати ті проекти, які за кошти міського бюджету нереально реалізувати, − коментує директор Чераської міської гімназії №9 Ірина Топчій. – Зазвичай гроші виділяються під більш нагальні потреби. А тут ми маємо можливість більше розвинути чи удосконалити школу. Минулого року ми подали на облагородження подвір’я школи – асфальт був у дуже поганому стані, діти там падали, травмувалися. А сьогодні в нас там уже гарна «вишиванка» (орнамент із тротуарної плитки). Цього ж року ми будемо будувати «з нуля» на території біля школи майданчик для гри в футбол, баскетбол і ручний м’яч. Майданчик буде сучасний, з трибунами, огороджений, щоб м’яч не летів на інших дітей. Для закладу, в якому навчаються 1 400 дітей це дуже важливо.
Розповідаючи про строки реалізації попереднього проекту Ірина Топчій зазначає, що в листопаді було голосування, а вже першого вересня діти мали можливість прийти на оновлене подвір’я.
Проекти громадського бюджету на 2017 рік мають бути реалізовані до 2018 року. Що ж до проекту майданчику, то, за словами Ірини Топчій, він був готовий у адміністрації заздалегідь.

Альтанка для бездомних та пам’ятний знак жертвам СНІДу
Якщо проекти гімназії №9 успішно виграють кошти громадського бюджету вже другий рік поспіль, то от представники ЧБО ВО ЛЖВ «Від серця до серця» минулоріч голосів не добрали. Проте цьогоріч подалися відразу з двома проектами: «Альтанка добра» по вулиці Репіна, 12/1 (місце для збору та надання гарячого харчування безпритульним, вартість – 40 000 грн, 166 голосів) та пам’ятний знак у формі червоної стрічки, як символ солідарності з ВІЛ-позитивними людьми (вартість – 15 000 грн, 107 голосів). І обидва проекти здобули фінансування, опинившись серед 17-тьох переможців.

Черкаський громадський бюджет лідирує в Україні

− «Альтанку добра» ми подавали і в минулому році, але вона не витримала конкуренції з великими проектами. Але ми рук не поклали, надії не втратили, подали і цього року та перемогли, − розповідає член команди по підготовці проекту, мененджер ЧБО ВО ЛЖВ «Від серця до серця» Марина Здоровець. – Що ж до пам’ятного знаку, то ми потребували у місті такого місця, де змогли б проводити заходи. У підготовці нічого дуже складного не було, хоч робота це і кропітка – створення та затвердження ескізу, консультації з будівельниками та КП «Дирекція парків», оскільки пам’ятник буде розміщений у парку Сосновий бір, підбивали приблизний бюджет. Проте, при подачі заявки є проектна форма, у якій чітко прописуєш ідею, мету, мотивацію.
Автори планують тримати «руку на пульсі» виконання проектів.

Черкаський громадський бюджет лідирує в Україні

− Звісно, повністю процес від нас не залежить, але ми будемо намагатися співпрацювати з міською владою, що втілити їх якнайшвидше і якнайкраще, − коментує член правління ЧБО ВО ЛЖВ «Від серця до серця», один з авторів проекту Олексій Петров.

Активні жінки та гендерна рівність серед авторів
Програма громадський бюджет розрахована на 5 років, тож у черкащан, що не дібрали голосів, або не встигли подати власні проекти ще є час надолужити згаяне. Що ж до цього року, то кількість проектів-переможців збільшилася в 4 рази (26 проти 6-ти). Вдвічі активнішими були і черкащани під час голосування. Тож якщо минулоріч максимально проект-переможець набрав 678 голосів, то цього року – 1 500.
Слід зауважити, що черкащани мало користувалися можливістю голосувати за 4 проекти одночасно. Половина жителів проголосували лише за 1 проект і лише 25% містян скористалися наданою можливістю в повній мірі. Активнішими при голосуванні виявилися жінки (вони склали дві третини від голосуючих), проте серед авторів проектів панувала гендерна рівність. Найактивнішими виявилися голосуючі у віці від 31 до 40 років, а найбільш активними голосуючі були, традиційно, в останні кілька днів перед закриттям дільниць.
− Одночасно з Черкасами голосування відбувалося у Львові, де проголосувало 758,7 тисячі містян за проекти вартістю 16 мільйонів гривень та Житомирі, де бюджет склав 9,1 мільйона гривень, а долю «громадських грошей» вирішувало 268 тисяч містян. Проте в розрахунку на кількість населення, черкащани виявилися активнішими за львів’ян і житомирців і кількість грошей у розрахунку на 1 людину в нас теж виявилася найбільшою, − підсумувала директор департаменту фінансової політики Черкаської міської ради Наталія Джуган. – Цьогоріч
переможців визначали серед проектів за кількістю отриманих голосів у межах до 300 тис грн в межах суми 2,5 млн грн та серед проектів вартістю від 300 тис грн до 1 млн грн у межах суми 7,5 млн грн при загальному бюджеті у 10 мільйонів. Наступного року можливостей для черкащан буде удвічі, а то й утричі більше.

Черкаський громадський бюджет лідирує в Україні

За проекти громбюджету в Каневі голосують активніше, ніж на виборах
Цьогоріч проект «Громадський бюджет» запустили і в одному з найбільших райцентрів Черкас – Каневі. Як повідомляє сайт Kanos, за проекти громадського бюджету в Каневі проголосувало більше користувачів, аніж кількість виборців, що прийшла голосувати на останніх місцевих виборах 2015-го року.

Зокрема, загальна кількість користувачів, що висловилась на підтримку того чи іншого проекту під час електронного голосування станом на 24.00 20 листопада (ред.: коли голосування припинилося) склала 9 149.
Якщо до цієї цифри додати 377 осіб, які виявили бажання проголосувати бюлетенями в приймальні міського голови, то загальне число голосів за проекти громадського бюджету складе 9526, що на 275 голосуючих більше, аніж на місцевих виборах 2015-го року. Тоді участь у виборах прийняло 9251 виборців.

За підсумками онлайн голосування, беззаперечним лідером у категорії проектів від 30 тис грн став проект «Сквер міст-побратимів», за який було віддано 4078 голосів. Другу сходинку за кількістю підтримки посів проект «Спортивно-розважального майданчика «Дитяча мрія мікрорайону Костянець», за який проголосувало 3468 користувачів. Решта проектів у категорії від 30 тис грн не змогли подолати позначку у понад 1000 голосів. У свою чергу, у категорії до 30 тис грн розгорнулася куди більш запекла боротьба під час електронного голосування, адже одразу 4 проекти подолали позначку у понад 2000 голосів підтримки, а ще один проект впритул наблизився до неї.

Однак, фінальний результат онлайн-голосування за міні-проекти до 30 тис грн зафіксував наступні результати: «Сходи до школи» − 2 756 голосів користувачів, «Рости здоровим, малюк!» − 2 447, «Щоб здоровим зростати-треба тіло гартувати» − 2 286, «Спортивно-ігрове обладнання «Здорові діти-здорова нація»» − 2 176, «Спортивне обладнання та інвентар ДНЗ №6 «Теремок» «Здорова дитина» − 1940.
Ще два міні-проекти, серед яких «Панда-парк» і «Фестиваль «Простір єдності», подолали позначку у понад 1000 голосів підтримки користувачів, отримавши у фінальному результаті електронного голосування 1 513 і 1 135 голосів.
Згідно з положеннями, наступним етапом має бути підбиття результатів електронного і паперового голосування, а також затвердження підсумків голосування рішенням Канівської міської ради.

Громадський бюджет по-польськи: від місць для пікніків до дефибриляторів
Ідею партисипаторного бюджету Українці запозичили в поляків. Власне, в Україні механізм бюджету участі запрацював завдяки фундації українсько-польського партнерства ПАУСІ наприкінці 2015 року. Тож вітчизняні «першопрохідці» спиралися на польську модель. Що ж до самої західної країни-сусідки, то тут уперше бюджет участі з’явився у 2011 році. При цьому з кожним роком їх ставало все більше, ледь не в геометричній прогресії. Обсяги бюджетів участі в Польщі — від 40 тисяч до 60 млн злотих, від 0,002% до 3,4% від загального бюджету міста. Активність мешканців у процесі розподілу частки громадського бюджету при цьому становить від 2% до 40%.

Черкаський громадський бюджет лідирує в Україні

Так, у останньому розподілі бюджету участі у Варшаві в голосуванні взяли участь 170 тисяч мешканців. На розгляді було близько 2000 проектів. Схожі проекти — регіональні, які можна зробити повсюдними, — розширюють (наприклад, велодоріжку не лише в одному районі, а мережу по місту).

Черкаський громадський бюджет лідирує в Україні

Загальноміського бюджету участі у Варшаві наразі немає. У Варшаві весь бюджет розділено між мікрорайонами. Наприклад, на 18 мікрорайонів є 18 окремих партиципаційних бюджетів. У столиці Польщі проекти перевіряють працівники міської ради, які відповідають за цей напрям. Критерії оцінки такі: ці завдання мають входити в компетенцію міста, повинні бути реалізовані протягом року, мати загальнодоступний характер, відповідати бюджету в межах заявленої суми, бути реалізованими на ділянці, яка є власністю міста. Якщо це приватна територія, то має бути дозвіл приватних осіб, а також відповідати місцевим стратегіям і програмам.
Від столиці Польщі не відстають і невеличкі міста. Так, річний бюджет м. Зєльонка (розміром із середній український районний центр) складає 56 млн злотих (370 млн грн), без зовнішніх інвестицій − 8 млн злотих (48 млн грн), з них 200 тис злотих (1 млн 320 тис грн) − це «громадські» гроші. Тільки минулого 2015 року за рахунок громадського бюджету в Зєльонці було реалізовано 6 проектів: побудовано майданчик, створено місце для пікніка, закуплено 5 дефібриляторів.

Черкаський громадський бюджет лідирує в Україні

Цікаво, що популяризацією проекту з дефибриляторами (загальна вартість проекту − 40 тис злотих) займалася пожежна дружина. Наступними вогнеборці хочуть придбати рятувальні інструменти теж за рахунок громбюджету.
Проводячи паралелі з Черкасами, можемо зауважити, що цьогоріч одним із переможців 9-ти великих проектів громбюджету стала інформаційна система для запису до лікаря он-лайн у міських поліклініках та лікарнях за допомогою веб-сайту, мобільного додатку та інтерактивної дошки в поліклініці та через телефон. Бюджет проекту – 600 тисяч гривень. За ініціативу проголосувало 758 черкасців.

Створення матеріалу про досвід Польщі стало можливим завдяки Швейцарсько-українському проекту \”Підтримка децентралізації в Україні\” DESPRO та Фонду міжнародної солідарності «Solidarity Fund PL».

Ірина Семенова
Тетяна Очеретяна

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x