Важливе нагадування для неприбуткових організацій

До кінця року неприбутковим організаціям, для збереження статусу слід обов’язково зареєструватись в Реєстрі неприбуткових установ та організацій, порядок ведення якого затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 року №440.
Про це нагадала начальник відділу адміністрування податку на прибуток, місцевих податків, екологічного податку та рентної плати управління податків і зборів з юридичних осіб головного управління ДФС у Черкаській області Ольга Пилипенко.

Так, згідно п.133.4.1 ст.133 Податкового кодексу України неприбутковим підприємством, установою та організацією є підприємство, установа, організація, що одночасно відповідає таким вимогам:
– утворена та зареєстрована в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації;
– установчі документи якої містять заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов\’язаних з ними осіб;
– установчі документи якої передбачають передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зарахування до доходу бюджету у разі припинення юридичної особи (у результаті ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення). Ця вимога не поширюється на об\’єднання та асоціації об\’єднань співвласників багатоквартирних будинків;
– така організація має бути внесена до Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Згідно норм Податкового кодексу України та постанови Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 року №440 для включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій неприбуткова організація подає до державної податкової інспекції за місцем обліку реєстраційну заяву за формою 1-РН і засвідчені підписом керівника або представника такої організації та скріплені печаткою (за наявності) копії установчих документів неприбуткової організації.
У разі невідповідності установчих документів п.133.4 ст.133 Податкового кодексу України неприбуткова організація спочатку приводить свої документи у відповідність з вимогами Кодексу, а тоді надає до державної податкової інспекції за місцем обліку (для включення до Реєстру) завірені копії установчих документів та реєстраційну заяву за формою №1-РН з позначкою «зміни». Зразок заяви можна завантажити за посиланням: http://ck.sfs.gov.ua/data/material/000/193/263546/1_RN.jpg

Ольга Пилипенко звернула увагу на те, що неприбуткові організації, які не приведуть у відповідність документи вимогам ст.133.4 ст.133 Податкового кодексу України, залишаються в Реєстрі до кінця 2016 року, а з 1 січня 2017 року виключаються з Реєстру неприбуткових організацій.
На виконання постанови №440 органи ДФС надіслали неприбутковим організаціям письмові запити щодо підтвердження статусу, на які останні повинні були надати відповідь протягом місяця з дня отримання. Двохмісячний термін надсилання ДФС таких запитів, визначений постановою №440, минув 16 вересня 2016 року. А граничний термін надання неприбутковими організаціями відповідей – 16 жовтня 2016 року.

Втім чимало неприбуткових організацій і на сьогодні не надали відповіді, не відгукнулись на звернення державних податкових інспекцій, а направлені їм листи повернулись не врученими.
Ольга Пилипенко закликала керівників неприбуткових організацій, які на сьогодні не привели установчі документи у відповідність із нормами Кодексу, не подали заяви для включення до Реєстру та які бажають залишити за собою статус неприбуткової організації, поспішити виконати норми Податкового кодексу України та постанови Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 року №440. Також вона попросила небайдужих черкащан, які мають рідних, друзів, приятелів – посадових осіб неприбуткових організацій, ознайомити їх з цим коментарем та іншими роз’яснювальними матеріалами по темі.

«До кінця року відсьогодні у неприбуткових залишилось лише 30 робочих днів, для підготовки і надання документів для включення до Реєстру. Неприбуткові організації, які не встигнуть це зробити, з 1 січня наступного року виключаються з Реєстру. І надалі сплачуватимуть податок на прибуток на загальних підставах за ставкою 18 відсотків», – підкреслила О.Пилипенко.
Працівники ДФС розраховують зв’язатись з усіма організаціями, які працюють як неприбуткові, але за якихось причин зараз не йдуть на контакт. Лише в Черкасах таких декілька сотень. «Ми не хочемо допустити ситуації, коли після зимових канікул посадовці об’єднань, спілок, фондів з’являться з документами, нарікатимуть, що їх не повідомлено про законодавчі зміни, вимагатимуть покарати винних працівників ДФС і поновити їхні організації у Реєстрі. Ми дотримуємось закону і розраховуємо на законослухняність платників», – сказала керівник профільного підрозділу фіскальної служби області.

Вона наголосила, що працівники фіскальної служби діють і діятимуть виключно у відповідності з чинним законодавством, і зазначила, що прийняті ще 6 жовтня законодавчі зміни (законопроект №5050), які спрощують включення до Реєстру релігійних організацій на даний час знаходяться у стані «повернуто з підписом від Президента». А отже для релігійних організацій наразі діє загальний порядок включення до Реєстру, а спрощений – діятиме тільки після набрання чинності відповідним законом.
Також Ольга Пилипенко нагадала, що неприбуткові організації, які отримали рішення про відмову у включенні до Реєстру за результатами розгляду реєстраційної заяви та доданих документів, можуть усунути недоліки та подати до кінця року документи повторно. При цьому, згідно п.8 Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру і відповідного роз’яснення Державної фіскальної служби України від 13.09.2016 №19919/6/99-99-15-02-02-15 положення установчих документів, до яких контролюючим органом не висловлено зауважень, можна не змінювати.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x