Яснозірські лісівники виростили понад півмільйона сіянців сосни

Яснозірські лісівники виростили понад півмільйона сіянців сосни

Яснозірське лісництво славиться відмінним посадковим матеріалом сосни звичайної. Його тут вирощують стільки, що вистачає і на власні потреби, і на продаж. Про це «Новій Добі» повідомили в обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

«Під час інвентаризації цього року нарахували 580 тисяч сіянців. «Для розсадника площею 30 сотих це більш ніж добре, – коментує інженер лісових культур ДП «Корсунь-Шевченківське лісове господарство» Микола Кириленко. – Посадматеріал тут високої якості. Уже в жовтні 90% сіянців мали сформовану бруньку. Тобто, у зиму входити вже готові».

Цих маленьких сосонок з лихвою вистачить, щоб заліснити 30-40 га – саме такі площі засаджують лісами щороку яснозірські лісівники.

Втім, виростити якісний посадковий матеріал не так просто. А цього року справу ускладнювали ще й погодні умови – то висушить, то вивітрить. «Лісокультурниці не встигали закінчити прополювання, як уже треба було починати все спочатку», – говорить лісничий Яснозірського лісництва Леонід Буруль.

Вирощування сіянців потребує і чималих матеріальних затрат. Найбільше – на оплату праці лісокультурниць, бо це справді важка робота. А ще ж необхідно підготувати ґрунт, обробити насіння від грибкових хвороб, провести механізований посів тощо.

«Ліси самі не ростуть. У нашій лісостеповій зоні необхідно докладати чималих зусиль нам, лісівникам, для того, щоб піднялися насадження. Зароблені кошти лісгосп виділяє на відновлення лісів та створення нових», – підкреслює директор ДП «Корсунь-Шевченківське лісове господарство» Василь Яценко.

Більшість вирощеного посадматеріалу яснозірські лісівники висаджують на місцях, де було проведено заготівлю стиглого лісу. На ті сіянці, що залишаються, завжди знаходиться покупець. Їх реалізують із рентабельністю не менше 50%. Тож лісівники не лише вирощують та заготовляють ліс, але й заробляють кошти для успішного ведення господарства.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x