Противники протезів: у Черкасах мешканці будинку проти стоматполіклініки

Противники протезів: у Черкасах мешканці будинку проти стоматполіклініки

Черкащани намагаються завадити відкриттю ливарних цехів з виготовлення зубних протезів на першому поверсі житлового будинку

Жителів будинку за адресою Шевченка, 325 збурила звістка про те, що на базі стоматології, яка розміщена на першому поверсі, незабаром буде відкрито два ливарні цехи з виготовлення зубних протезів. Мешканці будинку стверджують, що вони категорично проти, оскільки не бачили жодних дозвільних документів на проведення подібних робіт. Працівники поліклініки переконують, що всі необхідні дозволи у них є, а дозвіл жителів будинку вони питати не зобов’язані, оскільки ОСББ в ньому не створено. В ситуації розбиралися журналісти «Нової Доби».

Противники протезів: у Черкасах мешканці будинку проти стоматполіклініки

Журналістів біля будинку зустрічає чималенький натовп мешканців. Сьогодні вони вийшли на мітинг, переконують – іншими методами вирішити свою проблему не бачать можливості. Звернення до депутата міської ради Черкас Романа Дісканта, Управління ДСНС України у Черкаській області та Державної екологічної інспекції у Черкаській області нічого не дали.

− Стоматполіклініка хоче «перенести» із поліклініки «Фотоприладу» цех по виробництву зубопротезів з використанням воску та інших матеріалів і розмітити це виробництво у підвалі нашого житлового 9-поверхового будинку. Ми сумніваємося в тому, що це не принесе шкоду оточуючому середовищу, оскільки відходи виробництва можуть «залітати» через три труби діаметром метр кожна, до квартир жителів нижніх поверхів. По-друге, підвал – це місце загального користування. Ми бачили проект, згідно з яким там буде розміщено два ливарні цехи з виробництва зубних протезів. І це порушення. Нас не запитали, почали «бити» по стінах, прибивати «хомути» для кріплення величезної вентиляційної труби з першого поверху до дев’ятого у стіні нашого під’їзду. Виникає питання, чому потрібно було виводити вентиляційний канал з першого по дев’ятий поверхи, якщо це можна було зробити з даху першого поверху прибудови стоматологічної поліклініки, − розповідає Олександр Гафіяк, власник комерційної нерухомості у будинку.

Немає ОСББ – немає необхідності брати дозволи

Оскільки будинок обслуговує Придніпровський СУБ, дозвільну документацію працівники поліклініки оформляли за його допомогою. Саме так прокоментувала ситуацію головний лікар КЗ «Черкаська міська стоматологічна поліклініка ЧМР» Щепачова Ірина.

Противники протезів: у Черкасах мешканці будинку проти стоматполіклініки

− Ми усі є співвласниками цього будинку (стоматології належить 20% площі – авт.). Стіни, дах, підвали належать усім нам разом. Тому, коли постало питання проведення цих мереж, ми запитали, яку дозвільну документацію ми повинні отримати. Після проведення експертизи проекту ми отримали дозвіл на роботи у дозвільному центрі. Для того, щоб не пошкодити стіни, щоб це було безпечно, ми повинні були отримати дозвіл у СУБі. Далі ми запитали у юриста, чи повинні ми отримати дозвіл особисто в кожного власника. На що отримали відповідь: «Якщо це ОСББ, то треба отримати дозвіл ОСББ. Якщо – ні, то це – власність міста». Коли виникли запитання у мешканців, ми зібрали усіх бажаючих у актовому залі, щоб ми могли розповісти і показати документацію. Також повели бажаючих на екскурсію у зуботехнічну лабораторію. Це не цехи, це маленька лабораторія…

Далі виступ Ірини Щепачової переривають крики мешканців, оскільки, згідно з документацією, квадратура приміщень – 28,8 та 16,9 кв. метрів.

Противники протезів: у Черкасах мешканці будинку проти стоматполіклініки

− Все, що стосується протезування − це виробництво, до того ж – шкідливе, яке навіть в нормах по проектуванню, експлуатації приміщень і будівель оздоровчого напрямку мають проектуватися і будуватися окремо і навіть не можуть бути прохідними, − коментує жителька будинку Тетяна Гарнік, архітектор. – І взагалі, будь-яке проектування, будь-яке перепланування має бути погоджено з головним архітектором міста, з Управлінням архітектури. Друге – пожежна інспекція, санепідемстанція. А є лише проект. І зроблений він непрофесійно. Ніде не описано виробничий проект, нема значка «вибухо-пожежо-безпеки». Нічого цього нема.

Як розповідають жителі будинку, лише у вересні цього року стоматполіклініка дочеклася 1,5 мільйона гривень з бюджету міста. І нині їх заходилися освоювати.

− Ми спочатку хотіли домовитися «миром», − розповідає Олександр Гафіяк. – Але ж вони зірвали замок на верхньому поверсі. Це сталося, буквально позавчора. Ми викликали поліцію. Поставили новий великий замок. Вчора вони вирізали повністю решітку, зірвали. Їм все одно. Тож у нас лишився лише один метод – запросити журналістів.

Противники протезів: у Черкасах мешканці будинку проти стоматполіклініки

Про те, що у мешканців будинку є навіть відеопідтвердження «вандалізму» робітників, що намагалися проникнути на дах будівлі, розповідає один з жителів Микола Стряхілєв.

− Цей вчорашній акт вандалізму записаний на відео. Поліцейським сказали, що у них є всі документи, не знаю, що там їм показали, але замок зрізати вони не могли, працівники поліклініки зрізали довкола петліі. Тобто сьогодні у нашому під’їзді на 9-му поверсі є вільний доступ до ліфтів, шахт, там є і дороге обладнання і цінні метали. Тому ми відстоюємо власні права. Мало того, згідно дійсного законодавства роботи восени і взимку на дахах заборонені, оскільки можуть пошкодити толь і після цього буде протікати дах. Ми про це повідомили монтажників, на що почули, що у них є дозволи. І роботи продовжилися далі.

Земля під будинком – не у власності жителів

− Є ще одна проблема – жителі першого, другого, третього під’їздів – ящо ви подивитеся в Земельному кадастрі України, який у відкритому доступі, то побачите, що «висите у повітрі», бо земля під будинком – це не ваша земля, − емоційно розповідає розбурханому натовпу Олександр Гафіяк. – З 2007-го року ця земля належить муніципалітету. Я говорив з керівництвом міста і вони підтвердили, що ця земля у власності міста. Тепер це можна вирішити тільки через суд.

Противники протезів: у Черкасах мешканці будинку проти стоматполіклініки

Жителі будинку скаржаться на те, що стали заручниками ситуації. Адже до кінця року всі будинки мають поставити індивідуальні теплові пункти. Якщо мешканці будинку по Шевченка 325 не встигнуть створити ОСББ до того часу, то, як стверджує Микола Стряхілев, змушені будуть купувати лічильник тепла на будинок за власні кошти. А це – близько 200 тисяч гривень.

− А поліклініка намагається скористуватися моментом і зробити реконструкцію своїх приміщень і комунікацій за рахунок того, що у нас немає ОСББ і управляючої компанії. Вони отримували дозвіл від Придніпровського СУБу, яка має право лише обслуговувати будинок, а не вирішувати його долю. Це повне самоуправство. Це теж саме, якби я пригнав машину на СТО, а після ремонту СТО дало дозвіл іншій людині на ній їздити, − підсумовує Микола Стряхілєв.

Противники протезів: у Черкасах мешканці будинку проти стоматполіклініки

Від редакції: нагадаємо, що в Черкасах згідно останніх даних створено 275 ОСББ. Згідно із даними Державної служби статистики України, станом на 1 жовтня 2016 року в Україні зареєстровано понад 25 тисяч ОСББ (без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і м. Севастополя). За різними оцінками об’єднаннями сьогодні охоплено понад 20% багатоквартирних будинків.
Журналісти «Нової Доби» слідкуватимуть за ситуацією довкола «протезного скандалу» та оперативно повідомлятимуть своїх читачів про розвиток подій.

Ірина Семенова

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x