На Черкащині запрацював Центр розвитку багатофункціональних кооперативів

На Черкащині запрацював Центр розвитку багатофункціональних кооперативів

Такий проект унікальний для країни. Він став можливими завдяки підтримці Європейського Союзу. Про це „Нова Доба” дізналася в Черкаській ОДА.

Ще з минулого року в області впроваджують проект «Створення регіонального навчально-практичного центру розвитку багатофункціональних кооперативів». Його співфінансує Європейський Союз у межах грантової програми «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні». Черкащина виборола це право серед 300 заявників.

– Розвиток сільських територій визначено одним із наших пріоритетів у Стратегії-2020, – наголошує голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко. – Є різні інструменти задля цього. Відкриття Центру розвитку багатофункціональних кооперативів – один із них. Починаючи цей проект, ми поставили перед собою амбітну ціль – зменшення рівня безробіття на селі завдяки створенню щонайменше 50 сільськогосподарських обслуговувальних кооперативів. Лишилося ще 2 до цієї мети. Де є виробництво – там живе і розвивається село. Сучасні технології, що використовують у сільському господарстві, значно зменшили потребу в робочій силі. Тому й шукаємо інші можливості для зайнятості населення.

Більшість створених кооперативів займаються кролівництвом. Водночас 7 – із сушіння фруктів, ще 3 – з вирощування плодово-ягідних культур. У межах проекту члени ініціативних груп пройшли потрібне навчання. Також кооперативи отримують матеріально-технічну підтримку.

Нововідкритий центр виконуватиме низку функцій. Тут розводитимуть племінне поголів’я кролів для сільськогосподарських обслуговувальних кооперативів. Окрім того, центр надаватиме всілякий супровід їхньої господарської діяльності. Загалом проект вартує понад 617 тис. євро, майже 80% – кошти ЄС, решта – з обласного бюджету.

Проект ще не завершено. Він діятиме до липня 2017 року. Тепер куратори ставлять перед собою мету – максимально підтримувати новостворені кооперативи.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x