Олександр Тимошенко: «Відрадно, що учасники АТО знають про свої права»

Олександр Тимошенко: «Відрадно, що учасники АТО знають про свої права»

Центри допомоги учасникам АТО були створені за ініціативи волонтерів торік. Коли перші три хвилі військових почали демобілізовуватися, учасники бойових дій, повертаючись додому, зверталися знову до волонтерів. Рік тому це був досить успішний проект, і такі центри були створені по всій Україні. Робота розпочалася з комунікацій із громадськими організаціями та державними структурами. Про те, як працює Центр допомоги учасникам антитерористичної операції в нашому регіоні, розповів його очільник Олександр Тимошенко.

Олександр Тимошенко: «Відрадно, що учасники АТО знають про свої права»

− В основному до нас приходять із питаннями юридичного характеру: як стати на чергу з поліпшення житлових умов, як оформити документи для отримання земельних ділянок, як отримати путівку в санаторій тощо, − зазначив Олександр Іванович. − На сьогодні більшість АТОвців уже знають про свої права, але все ж звертаються до нас за різними консультаціями. Зараз діють декілька програм щодо поліпшення житлових умов учасників АТО. Перша з них прийнята Кабінетом Міністрів: військові, які втратили кінцівки, можуть отримати житло за рахунок держави. В області є один такий АТОвець, який подав документи. 8-го грудня мають відбутися торги, й уже матимемо перший результат із цієї програми.
Інша програма, також прийнята Кабміном, – за якою поліпшення житлових умов за рахунок держави мають інваліди І та ІІ груп та сім’ї загиблих учасників антитерористичної операції. На сьогодні виділено близько 5,5 мільйона гривень. Очікується, що за цією програмою в 2016 році будуть забезпечені близько 10-ти осіб.

− Різниця цих двох програм полягає у фінансуванні: у першій програмі потрібно провести торги, знайти квартиру й фактично вручити її учаснику бойових дій; у другій же є спеціальна формула, за якою розраховується, скільки коштів потрібно виділити військовому залежно від місця проживання. Ці кошти мають перерахувати людині до кінця 2016-го, і витратити їх можна протягом року, − пояснює Олександр Тимошенко.
Третя програма − це пільгове кредитування для учасників АТО. Її було прийнято 28 серпня 2015 року Черкаською обласною радою. Основні засади цієї програми: 90% надають місцеві бюджети, 10% − обласний, 3% − річний відсоток. Якщо військовий має двох неповнолітніх дітей, то відсотки взагалі не сплачуються.

− Інших таких програм в Україні немає. Ми пропонували затвердити її на рівні держави, але не вдалося. У Черкаській області за цією програмою придбали житло двоє осіб, − говорить Олександр Іванович. − Щоб було зрозуміло, люди брали кредит на 30 років, у місяць потрібно сплачувати близько 1 000 гривень. Майже по 170 тисяч гривень сплачує держава, адже обоє військових мають двох неповнолітніх дітей.
Найбільш складним, за словами Олександра Тимошенка, є земельне питання, адже саме в ньому є декілька моментів, через які виникають труднощі.
Лідером серед виділення земельних ділянок є Чорнобаївський, Смілянський та Христинівський райони. До речі, на Христинівщині фактично всі учасники бойових дій отримали земельні ділянки або доробляють на них документи.
− Негативним є те, що в земельних питаннях хтось хоче використати учасників АТО на свою користь, − підкреслює Олександр Тимошенко.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x