Тальянківський агротехнічний коледж: 95 років здобутків і надбань

Тальянківський агротехнічний коледж: 95 років здобутків і надбань

Історію творять люди – люди, закохані у свою працю, свій край, свою державу. Крок за кроком, сходинка за сходинкою Тальянківський агротехнічний коледж послідовно і впевнено зводився на повний ріст, мужнів. Шлях, який пройшов за 95 років цей заклад, заслуговує на повагу. Це живий літопис наполегливої, натхненної праці викладачів і студентів на шляху до визнання своєї ролі в суспільстві.

Статут навчального закладу змінювався разом із його кваліфікаційним зростанням: від Тальянківської агрошколи, яка була заснована в 1921 році, зоотехнікуму (1930 рік), радгоспу-технікуму (1968 рік), державного аграрного технікуму (1998 рік) до Тальянківського агротехнічного коледжу (з 2010 року).
Сьогодні Тальянківський агротехнічний коледж – це якісно новий тип закладу освіти зі збереженими традиціями і передовим досвідом. У ньому створені всі умови для отримання студентами необхідної теоретичної та практичної підготовки, адже він розміщений у регіоні сільськогосподарського виробництва, де ще з часів трипільської давнини живуть працьовиті хлібороби.
За роки існування Тальянківський агротехнічний коледж підготував близько 11 тисяч висококваліфікованих фахівців. Середньорічний контингент студентів денної та заочної форм навчання складає близько 900 осіб. Підготовка кадрів здійснюється за п’ятьма основними спеціальностями. Коледж має ліцензію на надання повної загальної середньої освіти, студенти також мають змогу набути 8 робітничих спеціальностей. Підготовка спеціалістів проводиться за рахунок Державного бюджету, коштів підприємств і організацій, коштів юридичних і приватних осіб. Більше 80 відсотків студентів усіх спеціальностей навчаються на бюджетній основі.

Запорукою успішного розвитку майбутніх спеціа­лістів є колектив висококваліфікованих педагогів, які віддані своїй справі і студентам. Серед 69-ти педагогічних працівників – 2 кандидати сільськогосподарських наук, 4 викладачі-методисти, 5 відмінників аграрної освіти і науки. Колектив коледжу постійно підтримує зв’язки з керівниками районних центрів зайнятості Черкаської, Вінницької, Кіровоградської областей, керівниками та головними спеціалістами сільськогосподарських підприємств, начальниками районних газових господарств Черкаської області, головними спеціалістами сільськогосподарських управлінь, керівниками фермерських господарств.
Робота педагогічного колективу спрямована на навчання і виховання гідних спеціалістів аграрного виробництва, які володіють новітніми технологіями. Цьому сприяють і щорічні науково-практичні семінари, які відбуваються на базі коледжу за участю вчених, викладачів науково-дослідних інститутів із різних областей, виробничників, агрономів.

Особливі зусилля колективу спрямовані на створення сучасної, міцної матеріально-технічної бази: навчання студентів здійснюється у двох навчальних корпусах, в оснащених обладнанням кабінетах, спеціалізованих лабораторіях. До послуг студентів – гуртожиток, їдальня, стадіон, спортивний майданчик, актова, спортивна і тренажерна зали, бібліотека. У навчальному процесі коледжу активно застосовується мережа Internet.
Випускники Тальянківського коледжу можуть продовжувати навчання в Уманському національному університеті садівництва, Білоцерківському національному аграрному університеті, Національному університеті біоресурсів і природокористування, Харківському, Кіровоградському та Одеському технічних університетах, Одеській національній академії харчових технологій, Київському національному університеті будівництва та архітектури.
Особливою гордістю коледжу є його випускники, серед яких – відомі науковці, Герої Соціалістичної Праці, Герой України, керівники сільськогосподарських і фермерських господарств. Надто радує те, що вони не забувають рідний заклад, приїздять на зустрічі, допомагають, запрошують до себе на роботу випускників.

95-річний ювілей Тальянківський агротехнічний коледж зустрічає в розквіті творчих сил і енергії, він сміливо і впевнено дивиться в майбутнє, поліпшуючи підготовку фахівців – майбутніх спеціа­лістів-аграріїв.
Одним із найважливіших заходів ювілейного року коледжу стала науково-практична конференція на тему: «Сучасні вимоги до підготовки молодшого спеціаліста агротехнічного напрямку», що відбулася 25 листопада 2016 року. На конференцію запрошували науковців Уманського НУС, Білоцерківського НАУ, Національного університету біоресурсів і природокористування, представників районної влади, керівників аграрних підприємств, випускників коледжу. Взяти участь у заході і привітати коледж із ювілеєм приїхало чимало людей.
Надійшло вітання і від нашого народного депутата – Геннадія Борисовича Бобова. «Вітаю ваш заклад із ювілеєм. 95 років – це поважна дата для будь-якого навчального центру не тільки в Україні, але й у світі. За цей період змінювалися покоління, ідеології, агротехнології, підхід держави до розвитку сільського господарства. Незмінним залишався лише високий рівень професійної підготовки випускників закладу. На Черкащині, напевно, немає такої людини, яка була б пов’язана з агросферою і не знала про Тальянківський агротехнічний коледж, – ідеться у вітальному слові Геннадія Борисовича. – Сьогодні держава, на жаль, приділяє зовсім мало уваги розвитку профільних навчальних агрозакладів. Навпаки, час від часу створюються умови, які ставлять усю галузь освіти під загрозу. Ви знаєте, що я виступаю за розвиток агротехнічної освіти. Вважаю, що її потрібно виводити на новий рівень, якісно оновити технічну базу і збільшити рівень співробітництва з виробниками агропродукції. Я неодноразово захищав агротехнічну освіту області і в Черкасах, і в Києві на засіданнях Кабінету Міні­стрів та Верховної Ради. Переконаний, що врешті-решт нам вдасться переломити нинішню ситуацію і дати старт якісно новим змінам у цій сфері, які б у першу чергу відповідали запитам закладів, викладачів, студентів і ситуації на ринку праці».

Від імені народного депутата нашому закладу було вручено подарунок – сучасну цифрову фотокамеру з функцією відеозйомки, яка буде використовуватися для висвітлення у ЗМІ навчального процесу та заходів, що відбуваються в коледжі. Окрема подяка адміністрації СТОВ «Агрофірма «Корсунь», яка подарувала нам сучасний ноутбук.
Увесь педагогічний та студентський колективи щиро дякують Вам, Геннадію Борисовичу, за допомогу. За те, що завжди нас уважно вислухаєте, ніколи не відмовляєте в розгляді наших звернень, систематично допомагаєте в різноманітних питаннях. Сьогодні головне питання для нашого закладу – це збереження його статусу, покращення фінансування, поліпшення матеріально-технічного забезпечення. Важливою є і співпраця з діючими сільськогосподарськими підприємствами, де застосовуються новітні технології та сучасна високопродуктивна техніка, задля ефективного навчання наших студентів, які в подальшому стануть хорошими кадрами галузі сільського господарства.
Висловлюємо Вам вдячність і за постійну увагу та підтримку нашого закладу у зміцненні матеріально-технічної бази. Переконані, що завдяки Вашим турботам і старанням спільно ми зможемо вирішити всі ті проблеми, що сьогодні існують. Зичимо Вам міцного здоров’я, оптимізму, успіхів на законотвор­чій ниві, ніколи не втрачати чуйності й людяності, якими наділив Вас Бог.

Віктор Олександрович Крошка, директор Тальянківського агротехнічного коледжу УНУС

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x