Створили ОСББ, але досі на утриманні СУБу

Створили ОСББ, але досі на утриманні СУБу

Керівники частини ОСББ не поспішають переходити на «самобслуговування», убезпечуючи жителів своїх будинків від «фінансового удару»

280 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків у Черкасах уже розпочали свою самостійну діяльність. Більшість із них намагається енергомодернізувати власні будинки, користуючись програмами «теплих кредитів» чи співфінансування від міського бюджету. Інші ж не поспішають ставати самоврядними, оскільки тарифи на обслуговування для ОСББ та СУБів дуже відрізняються, і не на користь перших…

Один будинок – два ОСББ

9-поверхівка в Південно-Західному районі, що за адресою 19/1 хоч і є одним будинком, але різні його «половинки» були збудовані у різний час, за різною технологією та різними підрядниками. В одній частині будинку, ще від здачі в експлуатацію (2008 рік) створено ОСББ «БПК-4», нова система «горизонтальної» розводки з поквартирним регулюванням. ОСББ закуповує воду в «Теплокомуненерго», нагріває і продає мешканцям за майже вшестеро меншим тарифом, аніж у тих, хто купує гарячу воду у цієї обслуговуючої компанії. У іншій «половинці» ОСББ «Наш Дім вул. Сумгаїтська 19/1» розводка вертикальна і ОСББ створили лише влітку цього року. Поки-що новостворене об’єднання співвласників багатоквартирних будинків користується послугами Соснівської СУБ, як стверджує голова Олег Кравець, послуги, в тому числі й обслуговування ліфта, які надає підприємство «Черкасиліфт» для служби утримання будинків коштують втричі дешевше, ніж для ОСББ.
− Не можу сказати, що ми уже виграли від утворення ОСББ. Створили його через те, що боялися, після 15-го липня наш будинок потрапить в управління якимось незрозумілим особам чи управляючій компанії. Всі 100 мешканців були «за». Але відразу по створенню зіштовхнулися з тим, що усі інженерні системи – тепло, водо, газопостачання потребують ремонту. І це при тому, що багатоповерхівці всього 8 років.
Як пояснює Олег Кравець, нині Соснівська СУБ, яка обслуговує будинок, бере 2,05 квартплати за квадратний метр, через місяць буде брати близько 3 гривень. Якщо ж ОСББ врахує в тариф заробітну плату голові та бухгалтеру, то квартплату доведеться піднімати до 4 гривень за квадрат, а то й більше.

− Загалом по нинішнім цінам ми збираємо на утримання будинку 9 тисяч. Голова ОСББ та бухгалтер працюють на волонтерських засадах, оскільки, якщо поставити мені зарплату 2 тисяч, та тисячу бухгалтеру, та заплатити тисячу податків, то половину коштів ми витратимо тільки на адмінвитрати. Крім того, у нас є тепловий пункт, який нині також обслуговує СУБ. У 2008-му гроші на його встановлення зібрали самі мешканці, сума вийшла близько 35-40 тисяч гривень. На його обслуговування потрібно укладати угоду з фірмою і це коштуватиме нам близько 1,5 тисячі гривень, а спеціалісти мають працювати навіть влітку, − пояснює Олег Кравець. – Непроста ситуація й з ліфтами. Їх у нас 2. Якщо їх обслуговує СУБ, то робить це за тарифами, закладеними черкаським міськвиконкомом 7 років тому – місячний платіж складає 550 гривень. Для ОСББ сума втричі більша – 1 550 гривень, ми планували укласти угоду з «Черкасиліфт» напряму, але, зіштовхнувшись з цією сумою, вирішили почекати. Більше двох тисяч нам необхідно на обслуговування водяних насосів та внутрішньобудинкове освітлення, а 70% жителів будинку – пільговики – колишні міліціонери, оскільки у 2006-му наш будинок будувався за кошти працівників Міністерства внутрішніх справ і для його працівників. У них 50% знижка на усі комунальні послуги і кошти держава повертає нам через 3-4 місяці, а жодна зі служб, що надає «комунальні» послуги, звісно, цей час чекати не буде.
Тож, хоча мешканці будинку й утворили ОСББ та встановили лічильник з погодним регулюванням, що дав 30% економію, та поривати з СУБом не поспішають.

− Лише близько 15% ОСББ в Черкасах, наскільки мені відомо, пішли від СУБу, ми звісно, плануємо теж перейшли на самообслуговування, але плавно, щоб це не дуже «вдарило» по кишені людей. Потроху збираємо гроші щомісяця – то на заміну лампочок, то на встановлення кранів на стояках для «стравлювання» повітря. Але особисто я вважаю, що перехід цей має бути плавним. Ось ми не наважилися перейти вже самостійним ОСББ на опалювальний сезон і зовсім про це не пошкодували.

Якщо ж говорити про другу «половинку» будинку за тією ж адресою, що була збудована у 2008-му, то голова створеного там ОСББ «БПК-4» Володимир Барабаш вважає, що мешканці багатоповерхівки лише виграли від того, що об’єднання співвласників багатоквартирних будинків було утворене від самого початку здачі будинку в експлуатацію.

За допомогою участі у численних програмах співфінаснування від міської ради мешканцям вдалося підготувати проект та провести експертизу, а потім утеплити повністю фасад 2-під’їздного будинку. Крім того, у будинку є горизонтальна розводка, лічильники «день-ніч» та загальний облік тепла на енергоносіях у опалювальний період. У кожній квартирі встановлений електробойлер. ОСББ, як юридична особа, купує тепло, гріє воду і продає мешканцям за вартістю 14 гривень за куб, а у місті вода коштує 75 гривень за кубічний метр. Все це призводить до того, що за комунальні послуги в квартирі на 60 квадратів мешканці ОСББ «БПК-4» сплачують у рази менше, ніж їхні сусіди – близько 500-600 гривень.

Голови ОСББ однозначно мають отримувати менше «мінімалки»

Керівник громадської спілки «ОСББ Черкащини» та голова ОСББ «Сержанта Смірнова-5» Олександр Клиновий переконаний, що значні витрати на зарплату голови ОСББ – невиправдані, оскільки керівник об’єднання витрачає на цю роботу всього кілька годин у тиждень.
− Все залежить від ощадливості мешканців, керівника та членів правління ОСББ. Якщо вони націлені на те, щоб економити, то зазвичай 50% «квартплати» має йти на капітальні ремонти, а інша половина – уже на утримання будинку – зарплату керівнику ОСББ, сплату за електроенергію та використання ліфтів. Деякі голови ОСББ просять і по 5 тисяч гривень заробітної плати, але за що? Я особисто, як голова ОСББ, витрачаю на роботу по будинку 3-4 дні на місяць, по годині-дві щодня. І вважаю, що платити людині за 24 робочих години, навіть мінімальних 1 400 гривень, аж ніяк не доцільно. Якщо вирахувати оплату за годину, то сума виходить така, як у керівника служби утримання будинків (10-12 тисяч), у якого десятки багатоповерхівок на утриманні та ненормований робочий день, − пояснює Олександр Клиновий.

Керівник громадської спілки «ОСББ Черкащини» наводить розрахунки – великий будинок (9-поверхівка) вигідніший в утриманні, ніж 5-поверхівка. Але в утриманні СУБами квартплата виходить практично однакова.

− Візьмемо 5-поверхівку на вулиці Анатолія Лупиноса (колишня Радянська) 39/1. Там обслуговує Соснівська СУБ. Тариф по утриманню будинку – 2.39 за квадратний метр. У них немає ліфта, зате є велика прибудинкова територія. Для порівняння – будинок за адресою Чигиринська 42, що обслуговується Придніпровською СУБ, має на обслуговуванні ліфт. Тариф по утриманню будинку практично такий же – 2.40 за квадратний метр. Але, на мою думку, утримувати двірника (закупити мітли, лопати та інший реманент), сантехніка, електрика на аварійні виклики, бухгалтера та голову правління можна за 70% від цієї суми – 1.70. Якщо з 6 під’їздів (6 тисяч квадратних метрів) збирати 15 тисяч гривень щомісяця, то 5 400 можна витрачати на адміністрацію і утримання будинку, а все інше витрачати на розвиток. Наприклад, у моїй 9-поверхівці квартплата трошечки вища − 2.60 за квадрат. Зате за 5 років змогли утеплити 75% будинку. Лишилися не енергомодернізованими 954 квадрати. Це дало суттєву економію і мешканцям, оскільки за жовтень люди платили за тепло 5-6 гривень за квадрат. У інших будинках, де немає автоматичного погодного регулювання, мешканці виклали 8-9 гривень за квадратний метр. А ті, у кого взагалі нема лічильника – більше 20 гривень.
За словами Олександра Клинового, коли будинок обслуговується у СУБі, мешканці переплачують за накладні витрати – заробітні плати на «повні» ставки двірника, бухгалтера, керівника, секретарів. В ОСББ ж можуть встановлювати самі заробітну плату керівнику об’єднання практично погодинно, що ж до всіх інших спеціалістів – то лише за фактично виконану роботу.

В ОСББ можна зекономити до 60 тисяч у рік та витратити їх на утеплення

Переваги ОСББ перед СУБом очевидні – переконана незалежний експерт по роботі з ОСББ, керівник ГО «Спілка власників житла» Майя Лєбєдєва. За словами жінки, у розмірі платежу ОСББ закладається певна частка рентабельності, і враховуючи неприбутковість обєднання, 35-40% заощоджується на певні види робіт, а розмір платежу для власників − нижчий чи такий самий, як у СУБі.
− Якщо брати великий будинок ( наприклад, 10-поверхівка на Конєва на 400 квартир), при тарифі 2 грн. це сума дорівнює приблизно 47-50 тис.грн у місяць. На утримання будинку (перелік робіт в ОСББ витрачається зборами-5-6 видів) це максимально − 30-35 тисяч. До переліку входять освітлення, ліфти, прибирання прибудинковох території, винагорода працівникам ОСББ, яка визначається загальними зборами і не залежить від розміру мінімальної заробітної плати, а решта залишається на подальші види робіт. У СУБі ця сума повністю розписується на утримання, − коментує Майя Лєбєдєва. − Податок становить 22% та 19.5 % на оплату праці, відсоток рентабельності 15-20%, решта – на поточне утримання згідно законодавства по 18 пунктах послуг. Залишки на капітальні ремонти відсутні та і не можуть бути, оскільки в тарифі не закладаються. От і виходить, що такий будинок виступає донором для більш аварійних, старіших будинків.

Як пояснює голова ГО «Спілка власників житла», навіть для невеликих будинків, де 70 квартир при розмірі платежу 2.5 гривень у місяць кошторис складає в середньому 12 тисяч гривень. На утримання зі всіма витратами припадає 5-7 тис гривень, решта «економиться» в статті на непедбачувані витрати, а це 4-5 тисяч. У рік це складає близько 60 тисяч та при міській програмі підтримки (50/50% чи 30/70%) є можливість модернізувати будинок. При утепленні багатоповерхівки розмір платежу на утримання будинку не зменшується, проте зменшується платіжка за тепло і сьогодні це суттєво за листопад – в утепленому будинку, де є лічильник це 5-6 грн за 1м/кв, а в неутепленому 8-9 грн. У будинку де не стоїть прилад обліку, ця сума взагалі сягає 26-28 грн за 1м/кв.

− Розмір платежу в будинку не змінюється, бо завжди є робота, будинки ОСББ забирають в жахливому станні і про це вже багато говорилось. Переваги в ОСББ ще і втім, є можливість обирати самостійно підрядника, того хто може виконати якісно і порівняно недорого роботи по капітальному чи поточному ремонті, дізнатися, хто надає гарантію. СУБи, як комунальні підприємства, працюють лише з тими, хто проходить тендер. Для прикладу, заміна системи водопостачання (капітальний ремонт) в ОСББ -27 тисяч гривень, а в СУБі − 80 тисяч, − пояснює Майя Лєбєдєва. − Проблем зі звітами у голів ОСББ також не виникає, всі працюють у правовому полі, один раз на рік здається звіт неприбуткової організації, сьогодні це електронний звіт, та в місяць звіти по оплаті праці та по одержанню субсидій і пільг, які зараховуються на рахунок ОСББ.

Ірина Семенова

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x