На Черкащині започатковують інноваційну освіту

На Черкащині започатковують інноваційну освіту

В області започаткована програма «Інноваційні школи Черкащини». Черкащина першою в країні виступила з ідеєю впровадження інноваційної освіти. Про це сьогодні говорили фахівці під час «круглого столу». Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

− Ми повинні створити всі необхідні умови для освітян. Відрадно, що нині Кабмін говорить про збільшення зарплатні для вчителів, − говорить голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко. − Для молодих спеціалістів ми хочемо ввести компенсацію за житло. Тобто людина бере кредит, за який купує будинок чи квартиру, а до зарплати йому нараховується компенсація відсотком ставки по кредиту. Зрозуміло, що якщо такої програми немає на державному рівні, то ресурс є у районах та містах. Усім купити житло ми не зможемо, а компенсація − це реально. Наступне, що потрібно зробити в школах − це покращення матеріально-технічної бази. Крім того, потрібно зробити всі умови для навчання самих педагогів.
Відповідно до Програми заплановано створити 29 інноваційних шкіл. Реалізація програми здійснюватиметься за рахунок коштів місцевих бюджетів, освітньої субвенції та інших джерел. Передбачається спрямувати з обласного бюджету на реалізацію заходів програми на період 2016-2020 років 297,400 тис грн.

− З цим проектом ми почали працювати досить відкрито, виставили на сайті Інституту оголошення і до нас з’їхалися близько 100 представників педагогічних колективів на перше засідання, − розповідає ректор Черкаського обласного інститут післядипломної освіти педагогічних працівників Наталія Чепурна. − До 12 грудня школи подають документи на конкурс. З 13 по 16 грудня перегляд журі документів. І 20 грудня представлення переможців. Ми розробили критерії й індикатори, за якими школи відбиратися й ставати переможцями. Критерії й індикатори складені дуже серйозно, починаючи від матеріального стану навчального закладу, можливості створення умов для інклюзивної освіти, завершуючи педагогічним колективом. Ми прагнули врахувати все. Потім ці школи створюватимуть свої проекти й у кінці січня на початку лютого ми проведемо громадські слухання щодо захисту цих проектів.

До обговорення долучилися також заступник директора Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти МОНУ, доктор педагогічних наук Юрій Завалевський та Світлана Кириленко, начальник відділу дослідження підготовки вчителів ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» МОНУ, доктор педагогічних наук.
− Питання інноваційної освіти дуже актуальне на сьогодні. Приємно, що в області воно на високому рівні, − відзначив Юрій Завалевський.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x