Як привчити малюка до здорового харчування?

Як привчити малюка до здорового харчування?

Малюк погано їсть, відмовляється від їжі або вередує за столом? Педіатри і дієтологи вважають, що ця проблема насправді не така вже й страшна, тому сварити дитину, а тим паче годувати примусово, не слід. Нехай дитина їсть стільки, скільки хоче. За умови систематичного і поступового виховання дитину можна привчити харчуватися корисно і регулярно.

1. Приклад батьків
Відомо, що діти копіюють поведінку своїх батьків. Тому, якщо ви хочете навчити дитину правильно харчуватися, починайте з себе. Нехай здорове харчування стане хорошою сімейною звичкою. Хай дитина бачить на столі свіжі овочі і фрукти, сухофрукти, молочні продукти, каші, правильно приготовані страви. Пам’ятайте, що надлишок солоного, смаженого, солодкого, жирного, особливо на вечерю, – шкідливий для дорослих, і, тим більше, для дітей. Не дозволяйте собі того, що заборонили дитині.
2. Спільна покупка продуктів
Іноді ходіть за продуктами разом з дитиною. Розповідайте маляті, які продукти хорошої якості, а яких краще уникати. Пояснюйте, в чому користь тих чи інших харчів, навіщо нашому організму вітаміни і мікроелементи. Нехай дитина з раннього віку навчиться основ здорового харчування.
3. Готуйте разом
Уже з дворічного віку дитину можна долучати до приготування їжі. Щоб процес приготування став для малюка захоплюючою грою, можна разом вирізати фігурки з овочів, ліпити тварин з тіста, красиво розкладати на тарілці приготовлену їжу. Малюк із задоволенням їстиме страву, до приготування якої долучився. Окрім того, він цінуватиме вашу працю на кухні: усвідомлюватиме, що для приготування обіду мама чи тато доклали певних зусиль.
4. Однакові страви для всієї родини
Багато мам, щоб догодити своїм вередливим дітям, готують різні страви для кожного члена сім\’ї. Це неправильна тактика, стверджують дитячі психологи. Хай уся родина їсть однакові страви. Так і дітей не розпанькаєте, і самі будете менше втомлюватися. Адже спокійна мама, не змучена кухнею, – запорука затишку в родині!
5. Їжа – це не заохочення!
Забудьте про заохочення солодощами! Якщо дитина потребує співчуття або нагороди, замініть цукерки на обійми, поцілунки та інші форми уваги. Якщо заохочувати дитину солодощами, у неї сформується неправильне ставлення до них: малюк вважатиме, що солодощі кращі за інші продукти.
6. Вечеряйте разом
Вимкніть телевізор і телефон на час сімейної вечері. А щоб прийом їжі пройшов у приємній атмосфері, розмовляйте один з одним, обговорюйте день, що минув, хваліть дитину за успіхи в дитсадку або школі.
7. Слухайте свою дитину
Обговорюйте з дитиною, що вона хоче з\’їсти на вечерю або обід, пропонуйте варіанти страви (Каша рисова чи пшенична? Салат із помідорів чи огірків?). Якщо малюк говорить, що він голодний, а час прийому їжі ще не настав, запропонуйте йому корисний перекус – фрукти, сухофрукти, горіхи, йогурт.
8. Рухайтеся!
Фізична активність повинна стати частиною сімейного життя. На противагу часу, проведеному за комп’ютером чи телевізором, гуляйте з дитиною на свіжому повітрі, грайте в активні ігри вдома. Так малюк краще розвиватиметься і матиме кращий апетит.
9. Зацікавте дитину новою стравою
Діти дуже допитливі: їм цікаво куштувати щось нове і незвичне. Можливо, вашому чадові справді набридли одні і ті ж страви? Спробуйте приготувати щось новеньке або звичну страву у новому прочитанні. Купіть різнокольорові макарони або ж приготуйте випічку у чудернацькій формі. На щастя, асортимент у магазинах зараз дуже широкий і завжди можна знайти щось цікавеньке на стіл для малюка.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x