Землі Хорошковського на Канівщині прокуратура намагається повернути у державну власність

Землі Хорошковського на Канівщині прокуратура намагається повернути у державну власність

Прокуратурою області до суду заявлено черговий позов про скасування незаконного розпорядження Канівської районної державної адміністрації та витребування з протиправного володіння сім’ї Валерія Хорошковського земельних ділянок, вкритих лісами, площею близько 40 га. Про це «Нова Доба» дізналася від Черкаської обласної прокуратури.

Нагадаємо, аналогічний позов щодо земель площею 26 га прокуратурою Черкаської області подано в листопаді поточного року, на цей час позовна заява перебуває у провадженні Канівського міськрайонного суду.

Підставою для заявлення зазначених вище позовів став факт виявлення прокуратурою злочинної схеми виведення державних земель лісового фонду в приватну власність членам родини колишнього високопосадовця Валерія Хорошковського.

Так, особи, зацікавлені в незаконному оформленні земельних ділянок, підшукали жителів області, яких схилили до «співпраці», після чого за сприяння керівництва Канівського районного відділу земельних ресурсів в лютому 2005 року розпорядженням Канівської районної державної адміністрації у власність 46 громадянам безоплатно було передано 66 га земель лісогосподарського призначення в адміністративних межах Бобрицької сільської ради. Таким чином, зазначені ділянки було розподілено на підставних осіб з метою подальшого перепродажу їх зацікавленим особам. Після злочинних маніпуляцій землі, розташовані єдиним масивом, були придбані Хорошковським О.В. та його родичами.

На цей час у власності родини Валерія Хорошковського на території згаданої сільської ради перебуває 66 га земель, незаконно наданих для ведення особистого селянського господарства. І це при тому, що діючий Закон України «Про особисте селянське господарство» визначає, що для ведення особистого селянського господарства використовують земельні ділянки розміром не більш як 2,0 га, передані фізичним особам у власність або оренду в порядку, встановленому законом.

Прокуратурою також з’ясовано, що поза увагою посадовців Канівської районної державної адміністрації та Канівського районного відділу земельних ресурсів залишилося й те, що вказані землі входили до складу лісового масиву, щодо використання та розпорядження якими законодавством передбачено певні обмеження.

Варто зауважити, що прокурорами та слідчими для викриття злочинної схеми проведено кропітку роботу та здобуто низку вагомих доказів, що надали можливість вжити прокуратурою заходів представницького характеру для забезпечення повернення у державну власність незаконно відчужених земель.

Нагадаємо, що за вказаним вище фактом прокуратурою області розпочато кримінальне провадження щодо зловживання владою колишнім начальником Канівського районного відділу земельних ресурсів, який у порушення вимог земельного законодавства провів незаконну передачу фізичним особам земельних ділянок в адміністративних межах Бобрицької сільської ради Канівського району, внаслідок чого із державної власності незаконно вибули землі лісового фонду загальною вартістю понад 25 млн. грн.

Рішенням суду колишнього керівника визнано винним у вчиненні злочину у сфері службової діяльності, передбаченого ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Таким чином, унаслідок протиправних дій, через вказану схему 66 га земель, вкритих лісом, неправомірно вибуло із власності держави. Загальна сума ймовірних завданих збитків становить близько 25 млн. грн.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x