Купаємо малюка у дорослій ванні

Купаємо малюка у дорослій ванні

Малюк виріс із дитячої ванночки? Ми підкажемо, як організувати йому «доросле» купання у великій ванні.

Привчайте до «великої води»
Ідеальний спосіб: приймати ванну разом з малятком. Крихітка, відчуваючи близький контакт з мамою чи татом у новому середовищі, заспокоїться і розслабиться. Перед прийняттям ванни спільно з дитинкою обов\’язково прийміть душ. Температура води у ванні повинна бути оптимальною, тобто близько 37 градусів. Якщо ж ви не хочете купатися разом з малюком, пропонуємо інший спосіб: кілька днів поспіль купайте його в маленькій ванні, поставленій на дно великої. Це допоможе малятку звикнути до нової обстановки.

Починайте, коли малюк навчиться сидіти
Перше «самостійне» купання в дорослій ванні можете запропонувати дитині, тільки коли вона навчиться впевнено сидіти. На дно ванни обов\’язково кладуть спеціальний гумовий килимок, що запобігає ковзанню. Адже слизька поверхня дуже небезпечна. Ні в якому разі не дозволяйте малюкові вставати на ноги під час купання (навіть на килимку), щоб дитина ненароком не впала і не травмувалася. Не набирайте у ванну забагато води: це може викликати у малюка почуття невпевненості. Обов\’язково перевірте температуру: занадто гаряча або холодна вода може відбити бажання купатися.

Обережно мийте голівку
Мильна вода у жодному разі не повинна стікати обличчям, а шампунь – потрапляти в очі. Тому краще мийте голову малюкові, поливаючи її з ковшика. Слабкий потік води набагато легше контролювати. Згодом потроху навчайте малюка купатися самостійно. Нехай він сам намочить волоссячко, намилить голову. Хваліть крихітку за кожне досягнення в цій непростій справі.

Не вмивайте малюка з милом
Мило, навіть дитяче, пересушує ніжну дитячу шкіру. А потрапляючи в очі, подразнює слизову. Тому для вмивання використовуйте теплу водичку. Якщо малюку ще не виповнилося півроку, протирайте личко ватним тампоном, змоченим в попередньо прокип\’яченій теплій воді.

Не залишайте крихітку ні на хвилину наодинці
У ванні малюк повинен знаходитися під вашим контролем. Використовуйте час купання для контакту з дитиною. Співайте їй пісеньки, розповідайте казки або говоріть з нею про те, що відбулося протягом дня. Можете погратися з малюком. Ігри у воді приносять не тільки радість, але й користь, адже так малятко краще пізнає властивості води. Для забав використовуйте спеціальні іграшки для ванни.

Купайте малюка завжди в один і той же час
Тоді купання перетвориться в очікуваний ритуал і невід\’ємну частину звичного режиму дня. Краще купайте крихітку ввечері перед сном. Тепла вода не тільки змиє бруд, а й заспокоїть. Щоб заспокійливий ефект був сильніший, додавайте у водичку кілька крапель лавандової олії, відвар хвої.

ПАМ\’ЯТАЙТЕ!
Забави у воді не повинні тривати більше 20 хвилин: тривале купання висушує шкіру малюка. Крім того, вода у ванні поступово остигає, і малюк може замерзнути.
Перед кожним купанням малюка обливайте ванну гарячим окропом. Якщо на стінках ванни залишається жирний наліт, змийте його за допомогою жорсткої губки та харчової соди.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x