Плануємо сад: що посадити під деревами

Плануємо сад: що посадити під деревами

Зима – найкращий час для планування насаджень не лише на городі, а й у саду. Вкрита снігом земля схожа на велетенський аркуш паперу, на якому так і хочеться намалювати майбутні рослини. Якщо таке бажання у вас справді є, а наявність вільного часу й енергії дають змогу це зробити, – не стримуйте себе. Звісно, навіть дуже великі любителі чогось новенького навряд чи дозволять собі постійно пересаджувати дерева або плодові кущі, але власну колекцію квітів і декоративних насаджень можна й оновити. Особливо це стосується місць, які звичайні рослини не дуже полюбляють: в тіні та під великими деревами.
Обираючи рослини, які будуть рости під деревами, зверніть увагу на такі чинники: тінь від крони; кисла реакція ґрунту (якщо йдеться про хвойні дерева); поверхнева коренева система (у багатьох сортів плодових дерев). Не всі саджанці зможуть нормально розвиватися в таких умовах.

Найважче облаштувати простір під ялинами та смереками. Їхня крона досить густа, утворює постійну тінь, ґрунт сухий і кислий. Якщо з південного боку від цих дерев ще можна посадити багато декоративних рослин, то з північного боку, між деревами і безпосередньо під кроною, швидше за все, виростити нічого не вдасться. Простір під цими деревами можна прикрасити оригінальними композиціями з каменів і корчів або замостити (в цьому випадку не забудьте відступити від стовбура, щоб дати дереву можливість дихати).
Із соснами і модринами справа йде простіше. Вони дають не таку густу, а більш ажурну тінь. Ґрунт під ними можна поліпшити внесенням піску, лісового опаду, придбаного в магазині кислого ґрунту. Вийде досить пухкий ґрунт, який ідеально підходить для насаджування різних видів вересу. Посадіть сюди еріку, ялівці, рододендрон. Серед них чудово буде рости чорниця і брусниця. Також із чагарників добре будуть почуватися під соснами ірга, червона бузина, стефанандра, барбарис, паркові троянди. З квітів у тіні сосен і модрин можна посадити маріïн корінь, бадан, любку, зозулинець, черевички, очитки і ломикамінь. Навесні такі насадження з успіхом прикрасять цибулеві: проліски, підсніжники, а також нарциси.

Листяні дерева можуть мати або глибоку, або поверхневу кореневу систему. Зрозуміло, що поверхнева коренева система дерев потребує особливої обережності при висадженні рослин поблизу. Ґрунт під такими деревами не можна перекопувати. У більшості сортів плодових дерев коренева система саме така. Під ними можна садити рослини, які не потребують глибокого перекопування і частих пересадок, це, наприклад, такі цибулинні, як нарциси, проліски, мускарі, а також анемона весняна. Добре будуть почуватися під деревами різні рослини, що ростуть низько при землі і вкривають ґрунт. Чагарники під плодовими деревами, особливо яблунями, краще не садити, оскільки їхні кореневі системи будуть конкурувати за вологу й поживні речовини.
Під будь-якими деревами відмінно будуть почуватися весняні квіти: конвалія травнева, примули звичайна і весняна, купальниці, печіночниці, незабудки, літні квіти: аконіти, аквілегії, багульники, астильби, хости, дзвіночки широколисті, лілейники, – а також деякі види папоротей (страусник, щитовник чоловічий, кочедижник жіночий) і ґрунтопокривні рослини – горлянка повзуча, барвінок, копитняк, зеленчук, очитки.

Саджаючи рослини під деревами, важливо знати, що вони потребують частішого поливу та підгодівлі. Перед посадкою ґрунт в пристовбурних колах перекопують або рихлять (залежно від розташування кореневої системи) і підсипають шар родючої землі. Дуже обережними потрібно бути з корінням хвойних рослин, навіть найменше пошкодження може призвести до хвороби і загибелі рослини.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x