В області презентували проект програми розвитку біоенергетичних технологій

В області презентували проект програми розвитку біоенергетичних технологій

Сільськогосподарські відходи, зокрема соняшник та солома, на Черкащині можуть використовувати для отримання електроенергії. Відповідний проект ПРООН/ГЕФ «Розвиток та комерціалізація біоенергетичних технологій у муніципальному секторі в Україні» вчора представили в ОДА. «Нова Доба» про це дізналася в прес-службі ОДА.

Черкащина – серед пілотних областей, де у рамках цього проекту розробляється регіональна програма використання біоенергетичних технологій у тепло- та гарячому водопостачанні у на 2016 – 2020 роки. До переліку відібраних регіонів України, де планують видобувати біоенергію, також увійшли Київщина, Закарпатщина, Волинщина, Житомирщина, Дніпропетровщина та Полтавщина.

– Наш проект, який фінансується Глобальним екологічним фондом, передбачається збереження вичерпних природних ресурсів шляхом заміни їх на біологічно чисті джерела енергії – відходи сільськогосподарської діяльності та вирощування енергетичних рослин, – розповів координатор проекту в регіонах Олександр Ігнатенко. – Для України його втілення – це збільшення енергетичної незалежності. На Черкащина ми вже реалізували один пілотний проект – встановили в Уманському районі котельню, яка працює на соломі. Зараз же презентуємо регіональну програму орієнтовану саме на Черкащину.

Під час розробки регіональної програми ставили за мету дослідити можливий потенціал, який існує в області, приблизні площі земель для вирощування енергетичних видів дерев, розрахували орієнтовну вартість упровадження програми та її результати. Після її затвердження на обласному рівні у рамках проекту Глобальний екологічний фонд надаватиме фінансову підтримку на впровадження мікропроектних пропозицій з використанням біоенергетичних технологій у містах області.

– Енергозбереження та енергоефективність зараз виходять на принципово новий рівень, – зауважив заступник очільника області Ярослав Березань. – Нині на часі максимальне використання усіх тих ресурсів, якими володіємо. Багато підприємств, особливо сільськогосподарських, вже самостійно переробляють свої відходи, солому чи соняшник. Але ця практика, на жаль, поодинока та безсистемна. Тож і того очікуваного ефекту підприємствам не дає. Втілення ж біоенергетичних проектів на теренах Черкащини для нас перспективне.

Довідково:

«Розвиток та комерціалізація біоенергетичних технологій у муніципальному секторі в Україні» – спільний проект Програми розвитку ООН (ПРООН) та Глобального екологічного фонду (ГЕФ). Основний наголос у проекті робиться на муніципальному тепло- та гарячому водопостачанні на основі використання сільськогосподарської біомаси. Мета проекту – створення сприятливого правового, нормативного і ринкового середовища розбудови інституційної, адміністративної та технічної спроможності задля використання потенціалу сільськогосподарської біомаси країни для муніципального тепло- та гарячого водопостачання, що дозволить зменшити обсяг викидів парникових газів. Проект передбачає виконання пілотних мікро-проектів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x