Французька компанія має намір розібратися із черкаським сміттям

Французька компанія має намір розібратися із черкаським сміттям

Французька компанія «БЕТЕН Енженьєрі» за фінансової підтримки уряду Французької республіки в рамках програми FASEP запускає у нашому місті перший пілотний проект в Україні з комплексної оптимізації системи утилізації та переробки відходів. Ефективна система управління відходами різних видів, що відповідає європейським екологічним стандартам, буде максимально пристосована до економічних, соціальних та екологічних складових розвитку міста. Про це повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Французька компанія має намір розібратися із черкаським сміттям Листопад 2016 року відзначився запуском проекту з розробки техніко-економічного обґрунтування, що об’єднає весь ланцюг формування вартості відходів міста Черкаси. «БЕТЕН Енженьєрі», маючи 25-річний досвід надання повного спектру інжинірингових та консультаційних послуг на ринку України, країн Східної Європи та СНД, розпочинає в співпраці з структурним відділом компанії UMWELT, «Черкаською службою чистоти» та кількома спеціалізованими французькими компаніями проведення морфологічного аналізу з метою виявлення особливостей структури відходів в залежності від типу господарської діяльності. Аналіз даних структури відходів, логістичної системи вивезення сміття, існуючої структури переробки вторинної сировини та планів міста на майбутній період, дозволять визначити основні потреби у сфері управління відходами на перспективу.

Компанія береться зробити у Черкасах аналіз структури того сміття, яке генерується у місті.
– Зразки ми відбираємо у різних районах Черкас, поділивши місто умовно на 4 основних сектори. За типами відходів, які продукують містяни: зона приватного сектору, багатоповерхівок, зона центральної частини міста, де сконцентрована комерція та ресторація, а також зона промислових об’єктів, – розповідає представник компанії Мішель Форже. – Протягом тижня з кожної з цих зон відбиратимуться зразки сміття. Аналізувати їх буде спеціально сортувальна команда, яка відокремить їх по фракціям та типам відходів. У результаті цієї роботи компанія матиме більш чітке та конкретизоване бачення характеристик відходів, які генерують Черкаси.

На цьому етапі поки що важко чітко сказати, яким може бути продовження проекту – чи переросте він у концепцію побудови сміттєпереробного заводу, або сміттєспалювального заводу, звісно, з дотриманням усіх європейських екологічних норм. Або це буде щось інше.

Про можливу вартість заводу чи якоїсь його альтернативи наразі важко говорити, але виходячи із практичного досвіду роботи у подібних за чисельністю населення міст ( до 300 тис.) вартість сміттєспалювальних заводів може сягати декількох десятків мільйонів євро. Зрозуміло, що це проект, що потребує солідних інвестицій і тому важливо чітко розробити техніко-економічне обґрунтування з урахуванням усіх місцевих особливостей.

Як прокоментував координатор проекту Квентін Буланже, у першу чергу перевага буде за французькими технологіями, адже проект фінансується Французькою республікою. Більше того, на базі цього проекту «БЕТЕН Енженьєрі» сформувала Клуб промислових підприємств. До нього входять 9 великих французьких компаній, зорієнтованих на управлінні відходами. Всі ці компанії зацікавлені, як в інвестуванні проекту, так і в використанні власних технологій та інновацій. Компанія також вже веде перемовини з крупними фінансовими компаніями – ЕБРР, Європейський інвестиційний банком та іншими.

Наразі команда сортувальників від французської компанії вже приступила до роботи у великому ангарі на КП ЧЕЛУАШ. Вони зазначають, що саме завдяки міській владі у Черкасах було знайдено необхідне за вимогами приміщення-майданчик для проведення морфологічних досліджень черкаського сміття.

Директор департаменту ЖКХ Черкаського міськвиконкому Андрій Наумчук пояснив, що приміщення шукали ретельно. Однак на профільному підприємстві – КП «Черкаська служба чистоти» місця не знайшлось, так само як і на інших комунальних підприємствах. Хоча вони надали необхідне обладнання – наприклад, ваги знайшло КП «Черкасиелектротранс».

Ініціатива в реалізації цього проекту виходила від Черкаської міської ради, яка звернулась до Інституту енергоефективності України задля аналізу всієї сфери комунальних послуг (7 секторів ЖКХ) та визначення найбільш вразливих місць. Було виявлено , що саме відходи у місті Черкаси є найбільш великою його проблемою. Таким чином французська компанія, яка активно співпрацює з Інститутом енергоефективності України, вийшла на черкаський муніципалітет та розпочала з ним співпрацювати. Подібних проектів в Україні поки що не має. Тож Черкаси стануть „пілотним“ містом, завдяки комплексному підходу у використанні інвестиційної бази, що дійсно вирізняє цей проект від кількох вже реалізованих проектів сміттєспалювальних заводів. Методика морфологічного аналізу базується на методології французської екологічної організації. Це по суті закумульованний продукт аналізу загально європейської методології.

«Бетен Енженьєрі» 25 років працює в Україні у багатьох галузях, зокрема, у сфері сонячної та вітрової енергетики у Херсонській та Одеській областях.
– Ми реалізували проект котельної на біомасі потужністю 6 Мегават у Хмельницькій області, працювали над очисткою стічних вод для Харкова та Харківської області. Також серед успішно втілених проектів – проекти з утилізації шахтного метану на Луганщині та проект зі збирання сміттєзбиральних машин у Донецьку. По великому рахунку компанія працювала у всіх областях України, – наголосила представник компанії Каріна Мусіна.

Загалом дослідження відходів триватимуть тиждень, а далі ретельно аналізуватимуться. Предінвестиційний етап (а спеціалісти «Бетен Енженьері» сподіваються, що справа дійде до пошуку інвесторів, які вкладуть гроші в побудову у Черкасах переробного заводу або високоефективного сортувального підприємства), триватиме приблизно 10 місяців. В усякому випадку, вони готові допомогти нашому місту вирішити проблему утилізації побутових відходів та розрішити врешті питання полігону, який вже давно вичерпав свій експлуатаційний ресурс. Далі, в залежності від висновків по аналізу відходів, буде зроблено проект побудови нового підприємства, яке візьметься утилізувати наше сміття. Загалом на все про все буде потрібно не менше 2,5 років. Звісно, не обійдеться і без громадських слухань. До речі, саме вони свого часу стали каменем спотикання для кількох компаній, які виявили бажання займатись нашим міським сміттям.

Пріоритети
Відповідно даних Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, в 2015 році було відправлено на переробку та утилізацію лише 4,2% побутових відходів, з яких 1,7% було спалено. Такі показники є критичними. Просте спалювання сміття вже давно не є методом ефективного вирішення питання в більшості країн Європи, тому сортування сміття та його подальша переробка і утилізація будуть сплановані відповідно новітніх рішень в сфері управління відходами.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x