Ласуємо мандаринами і зміцнюємо організм

Ласуємо мандаринами і зміцнюємо організм

Яскраві, запашні та солодкі мандаринки – незмінний атрибут новорічних свят. Окрім того, що вони надзвичайно смачні, вони ще й дуже корисні.
Майже 90 % всієї м\’якоті фрукта припадає на воду, приблизно 10,3 % решти м\’якоті складається з цукру, кислот, пектинових речовин, мінеральних солей, глікозидів, ефірних масел і вітамінів. У плодах міститься 40 мг вітамінів, з яких більша частина припадає на вітамін С, а також це вітаміни групи В, Р, К, D і провітамін А.

Мандарини багаті такими вітамінами:
• провітамін A – необхідний для очей, шкіри і слизових;
• вітамін C, такий важливий для імунної системи і краси шкіри;
• вітамін B1 – для злагодженої роботи нервової системи;
• вітамін D, якого нам бракує взимку;
• вітамін K – для здоров\’я судин.

Свіжовичавлений сік мандарина рекомендується дітям та хворим як дієтичний і лікувальний напій. При підвищеній температурі тіла він допоможе впоратися зі спрагою. Крім того, сік, як і сам мандарин, завдяки фітонцидним і антисептичним властивостям надасть протимікробну і противірусну дію, а значить, його можна використовувати для профілактики ГРЗ і грипу.
Доведено сприятливий вплив мандарина при лікуванні астми і бронхітів. Фрукт містить синефрин, який чинить протизастійну і протинабрякову дію. Для того, щоб очистити легені і бронхи від слизу, що накопичився за ніч, вранці рекомендується випити склянку свіжовичавленого соку мандарина.

При бронхіті або трахеїті корисний настій або відвар з сухої шкірки, який має відхаркувальну дію і пом\’якшує кашель.
Мандарини мають і протигрибкову дію. Щоб вилікувати шкіру і нігті, уражені грибком, слід якомога частіше втирати сік із дольок або натирати шкіркою уражені місця.
Регулярне вживання мандаринів відновить сили і поліпшить обмінні процеси. При розладі кишківника мандарини або свіжий сік також є корисними. При нудоті і метеоризмі можна пожувати і з’їсти шматочок свіжої шкірки мандарина – так ви стимулюєте процес травлення. Також мандарини сприяють схудненню і знижують ожиріння печінки.

А ще діабетикам радять вживати відвар із мандаринових шкірок, який знижує рівень цукру в крові. Щоб його приготувати, слід шкірку з трьох мандаринів кип\’ятити 10 хвилин в одному літрі води, потім відвар остудити і зберігати в холодильнику, не проціджувати. Пити щодоби 1-2 склянки.
Попри те, що мандарини дуже смачні та корисні, вони мають деякі протипоказання до вживання. Захворювання, при яких не рекомендується їсти мандарини:
• виразка шлунка або дванадцятипалої кишки,
• гастрит з підвищеною кислотністю,
• ентерит, коліт, загострення запальних захворювань кишківника,
• холецистит,
• гепатит,
• гострий нефрит.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x