У Городищі відновили пам’ятник Левку Симиренку

У Городищі відновили пам’ятник Левку Симиренку

Оригінальним чином відновили пам’ятник Левку Симиренку біля парадного входу Городищенського державного аграрного коледжу. Торік бронзове погруддя украли мисливці за кольоровими металами. Поліція так його і незнайшла. Тому силами колективу коледжу на спорожнілому постаменті встановили плиту з чорного мармуру, на якому викарбували портрет славетного садівничого. Пам’ятник відновили до 125-ліття навчального закладу. Виготовляти точну копію украденого погруддя було б занадто дорого. Це погруддя було своєрідною візитівкою навчального закладу, одним із символів Городищини. Пам’ятник стояв із 1985 року.

Левко Платонович Симиренко народився 8 лютого 1855 року у Млієві. Створив на родинному хуторі колекційний сад, який став одним з найбагатших у Європі помологічних колекцій. Вивів популярний сорт яблук Ренет Симиренка, названий на честь батька. Організував школу садівників і виховав низку висококваліфікованих фахівців.
За радянської влади маєток Левка Симиренка було націоналізовано, на його базі засновано Мліївську дослідну станцію садівництва. Першим директором був його син Володимир. 6 січня 1920 року Левка Симиренка через вікно власного дому застрелили чекісти. За загадкових обставин загинули у 1919 році двоє його молодших братів – Микола й Олексій, які жили у Києві.

Володимир Чос

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x