Правильне застілля: як і поїсти, і не набрати зайвих кілограмів під час свят

Правильне застілля: як і поїсти, і не набрати зайвих кілограмів під час свят

Зайві кілограми – проблема усіх свят, не лише новорічно-різвяного шаленства. Однак холодна пора року передбачає більшу кількість застіль саме вдома. А це, відповідно, більше їжі-менше руху, f відтак більше спожитих калорій і все менше бажання займатися хоч якимось спортом. Усім, звісно, хочеться піддатися впливові лінивих настроїв та потішити себе смаколиками, але, щоб смачні страви не завдали непоправної шкоди вашому тілу й здоров’ю, ми зібрали для вас перелік основних принципів правильного харчування. Вони ж мають убезпечити вас від гастрономічного нетримання, а також допоможуть не набрати зайвих кілограмів за новорічним столом.

Дотримуйтеся звичного режиму харчування
Щоб зберегти свою швидкість обміну речовин важливо під час свят дотримуватися звичного режиму харчування. Зберігати по черговість прийомів їжі та їх кількість. Сніданок, обід, вечеря та перекуси. Це важливо! Якщо графік харчування збивається, організму це дає сигнал, що щось пішло не так, можливі загрози, а тому він починає запасатися. Тому так часто у період свят ми набираємо зайвих кілограмів, споживаючи лише один-два рази на день велику кількість їжі.

Питний режим
Алкоголь та солені страви витягують із клітин нашого організму воду і затримує її у міжклітинному просторі. Це призводить до набряків та зайвої ваги. Чиста вода відновлює водний баланс, очищує, регулює обмін речовин та виводить зайву рідину із організму. Тому не забувайте випивати свою норму води на день. (А денна потреба організму у воді складає 40 мл на один кілограм ваги тіла)/

За 1-2 години до застілля влаштуйте собі легкий перекус
Це – простий секрет італійців, завдяки якому вони можуть стільки їсти смачних страв і при цьому мати чудове здорове тіло. Коли ми приходимо на святкування дуже голодні, то здатні зїсти вдвічі більше, ніж це потребує наш організм. а Якщо влаштувати собі за годину чи дві години легкий перекус, то ми перебиваємо почуття голоду. Відтак, коли настає час основного прийому їжі, ми вже не кидаємося на картопельку-салатики-ковбаску, а їмо із задоволенням і не поспішаємо.

Їжте повільно, ретельно пережовуючи
Їжа починає переварюватися ще у роті. А тому, що повільніше і якісніше ми пережовуватимемо, то швидше організм засвоїть їжу. І ще – що повільніше ми жуємо, то сильніше нам вдається насититися, і відповідно – менше з’їсти.

Правило 1:10
Це правило ми підгледіли у відомої тренерки проекту «Зважені та щастиві»та співавторки програми тренувань «WOWbody» Аніти Луценко. Отже, 1 – це столова ложка, а 10 – та кількість страв або кількість разів, скільки ви можете собі покласти на тарітку тої чи іншої смакоти.

Одна столова ложка містить приблизно 20 грамів продукту, тобто 10 ложок – це вже 200 грамів. А це – саме стільки, скильки потрібно організму, щоб насититися.

Десерти
Програма схуднення у нашій голові передбачає повну відмову від шкідливих продуктів або ж дуже жорсткі обмеження. Іноді нам так хочеться чогось смачненького, але ми собі цього не дозволяємо, оскільки «не можна». А тоді у певний момент все одно зриваємося і наїдаємося заборонених смаколиків «від пуза», докоряючи собі за такий злочин.

Проте, щоб наш мозок отримав потрібний йому сигнал задоволення, необхідно всього маленький шматочок того, що хочеться. Тому можете сміливо собі дозволити шматочок солоденького. Але – лише один.

Алкоголь
Увесь алкоголь дуже калорійний. Тому пити чи не пити – вибір лише за вами. До всього алкогольні напої дуже розпалюють апетит. Отже, краще спочатку поїсти, а вже потім випивати.
Із усього розмаїття алкогольних напоїв наймешої шкоди завдасть червоне сухе вино. До всього, більшість дієтологів радить вино розбавляти вино чистою водою в пропорції 1/1.

Більше руху!
Намагайтеся не сидіти весь час за святковим столом. Рухайтеся! Потанцюйте, влаштуйте зі своїми друзями рухливі конкурси чи ігри.

Правильне застілля: як і поїсти, і не набрати зайвих кілограмів під час святГероїня попередніх публікацій нашої рубрики і тренерка Марія Сергєєва так прокоментувала наше питання, як же все ж не набрати зайвих кілограмів за святковим столом.
– Якщо чесно, то для мене ніколи гостро не стояла проблема набору кілограмів на свята… Мабуть, для тих, хто постійно тренується, якоюсь мірою правильно харчується – один-два святкових вечори ніколи не стануть причиною ожиріння, – говорить тренерка. – Звісно, може бути невеличка прибавка, але щоб набрати 1 кг жиру, то потрібно (здається) спожити 7 тисяч калорії! А це дуже багато! Тож зайва вага – це наслідок затримки рідини в організмі. Той, хто незадоволений своєю фігурою і після святкових трапез лишиться таким.

Порадою від тренерки Марії буде – продовжувати рухатися у напрямку краси і здоров\’я:

1) тренуватися – дотримуватися свого звичного режиму занять (або розпочати нарешті!). Портібно глянути на календар і заздалегідь позначити тренувальні дні й години, підлаштувати свій спортивний графік якомога зручніше для себе;

2) правильно харчуватися. Звісно ж, ймовірно буде більша, ніж зазвичай кількість нездорової їжі, але це лише якийсь пройм за якийсь день. Решту прийомів – їжте легкі страви і пам’ятайте про воду!

3) донт ворі – бі хеппі! Не картайте себе за щось не те з’їдене -то зайві стреси. Відсвяткували і далі погнали по звичній програмі здорового життя!

Приділяйте щодня хоча б 20 хвилин спорту, дотримуйтесь основних принципів та рекомендацій і можете не турбуватися щодо набору зайвих кілограмів за святковим столом. Будьте стрункими, здоровими і модними!

Збирала корисні поради Анна Крутіхіна

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x