Трішки про передсвятковий напряг і конструктивну сварку

Напередодні свят говорити про сварки не хочеться. Але саме перед Новорічними святами, коли навантаження на роботі зашалює, приготування до корпоративів, новорічних ранків і зустрічі гостей, помножується на хронічний недосип та ліміт коштів, наша нервова система не витримує і ми починаємо зриватися на найрідніших. Все − свято зіпсоване. Отже, поговоримо про подружні конфлікти.
Тож, чи буває подружнє життя без сварок? Напевно ні. Я вам скажу більше, життя без сварок нудне і прісне. Ви лише згадайте перемішані з вибаченнями освідчення в коханні, ніжні обійми із сльозами на очах і бурхливі подружні примирення. Психологи вважають, що саме конфлікт є двигуном прогресу в стосунках і саме в суперечках дуже часто народжується істина. Але все це відбувається при одній умові, коли подружжя свариться не для того, аби образити-принизити партнера і врешті решт розламати стосунки, а щоби таки щось змінити у своєму житті.

Отже, психологи розрізняють сварки деструктивні і конструктивні, якщо простіше, сварки, що руйнують і сварки, що вдосконалюють стосунки. Конструктивна сварка – це мистецтво, майстерність в якому приходить з життєвим досвідом. Комусь щастить перейняти це в батьківській родині, хтось іде методом проб і помилок.
Але психологи пішли далі. Вони дослідили подружні конфлікти і навіть розробили спеціальну методику з’ясовування стосунків. Тож яких правил варто дотримуватися аби сваритися з користю?
Перше: ніколи не сваріться у присутності дітей, родичів або друзів. Для дітей будь-яка сварка батьків – це стрес, тож варто поберегти нервову систему дитини. А щодо родичів і друзів, вони ризикують бути втягнутими у ваші розборки не тільки у ролі свідків, а й учасників. Тож сварка може вийти за межі подружніх стосунків, і прогнозувати її наслідки дуже важко.
Друге: перш ніж почати сваритися, добре поміркуйте, якого результату ви маєте досягти. Пам’ятайте, що метою конструктивної сварки має бути вирішення проблеми, а не поразка суперника. Більше того, з власного досвіду поділюся, чим тактовніше ви до свого партнера, тим менше у нього причин робити «удари» у відповідь.

Отже, під час сварки неможна:
– зачіпати, а тим більше висміювати фізичні недоліки один одного – не будемо залазити в психологічні терени комплексів щодо власного зовнішнього вигляду, поясню коротко − тому що це безглуздо і невиховано;
– згадувати старі образи − тому що, згадуючи давнє «що хто колись сказав» − сварка, мов сніжний ком, може перетворитися на грандіозний скандал;
– навмисно ображати, знаючи больові точки партнера – таке буває, коли хочеться випустити пар, або «а він же мені теж боляче робив» − стримайтеся, адже деякі болючі слова врізаються в пам’ять на все життя, а людина з якою ви зараз сваритеся насправді дорога вам;
– вішати ярлики – пам’ятаєте приказку «якщо людину постійно називати свинею, рано чи пізно вона зарохкає»? Отже, будь-який ярлик (до прикладу «ти грубіян») перетворюємо на фразу, яка інформує партнера про те, як ми ставимося до його негативної риси (наприклад, «мене ображає, коли ти розмовляєш грубо»). Звучить по-різному – правда? До того ж не ображає коханого, а дає зрозуміти, що це він робить вам боляче).
– критикувати батьків і друзів партнера – це все одно, що роздмухувати полум’я, по-перше, ображає, по-друге, спонукає до взаємних образ типу «ти на свою маму подивися», і пішло-поїхало.
– Шантажувати – це класика − «якщо ти будеш пити пиво з друзями, я піду з Катькой у нічний клуб» − шантаж діє дуже короткий час, потім починає дратувати і сам по собі викликати нові й нові сварки. При чому деструктивні – а воно вам треба?
– Погрожувати розлученням – тому, що спочатку це діє, потім до таких погроз звикають, і з часом, одного разу партнер може просто погодитись на розлучення.

Ніби все перерахували. Але ні – психологи ще радять під час конфлікту не надто підвищувати тони. Звичайно, всі ми розуміємо, що коли емоції вулканують, говорити спокійно практично неможливо. Але варто знати: мозок чоловіка влаштований таким чином, що надто високі тони сприймаються ним, як фон. Він просто не чутиме окремих слів під час вашої гучної тиради. А от жіночий мозок навпаки, намагається захистити представницю слабкої статі. Якщо жінка чує надто гучний чоловічий голос, вона сприймає його як відкриту агресію, отже, починає активно захищатися, плакати або істерити. А ще під час сварки варто чесно признавати свої помилки, адже в подружніх конфліктах завжди винні двоє. Ну от, тепер усе. Але є один нюанс – ці правила мало просто читати, їх треба дотримуватися, а це насправді дуже важко. Та якщо ви все-таки зробите над собою зусилля, велика ймовірність, що конфлікт буде вичерпано і ваша сварка піде на користь вашим стосункам. І закінчиться така сварка не взаємними образами і звинуваченнями, а вибаченнями, перемішаними з освідченнями в коханні, ніжними обіймами із сльозами на очах і бурхливими подружніми примиреннями.
Такі справи. Тож, якщо вже сваритеся, сваріться конструктивно. А на передодні свят не сваріться взагалі. Краще валер’яночка… Ну, для профілактики.

P.S.: Зразу додам, що для пар, яких безпосередньо торкнулася війна, будуть окремі поради. Адже посттравматичний синдром (у народі його називають «атошним») ніхто не відміняв. А період свят для таких родин – справжнє випробування. Тож наразі чекаю фахових порад спеціалістів у цій сфері.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x