У Черкасах створюватимуть тактильні книжки для незрячих дітей

У Черкасах створюватимуть тактильні книжки для незрячих дітей

«Книга дотику» є головним помічником у пізнанні світу для людей з порушеннями зору. Питанню створення таких книжок на Черкащині й присвячений круглий стіл, що відбувся 27 грудня у приміщенні ЧДТУ. На його засіданні презентували соціальний проект «Тактильні книжки для слабозорих та незрячих дітей», організатором якого є Світлана Трофімова, радник міського голови на громадських засадах з питань розвитку інноваційних проектів. Про це повідомляють представники соціального проекту.

У Черкасах створюватимуть тактильні книжки для незрячих дітей Тактильна книга – це кольорова книга з об’ємними зображеннями, виготовленими з різноманітних матеріалів, які на дотик максимально близькі до оригіналу. Окремі об’єкти книги можуть створювати звуки, шарудіти, дзвеніти, скрипіти та інше. Так дитина знайомиться з казками, тваринами, предметами домашнього побуту, інструментами тощо. Читаючи такі книжки, обстежуючи об’ємні предмети з різного матеріалу пальцями рук, незряча дитина асоціативно дізнається про те, що не можна пояснити словами, та засвоює тривимірність простору і об’єм.

Нагадаємо, проект отримав грант на реалізацію – 10 000 гривень на фестивалі тімбілдингу Summer Challenge 2016. Команда Патрульної поліції Черкас, що стала переможцем змагань, визначила проект, який отримає кошти для реалізації – і ним став саме проект, присвячений тактильним книжкам. Кошти підуть на придбання матеріалів для таких книжок.

Учасниками круглого столу стали, зокрема, представники шести навчальних закладів міста, що виявили бажання взяти участь в проекті: ЧДТУ, ЧНУ ім.Б.Хмельницького, ЧДБК, ДНЗ «Черкаське ВПУ ім. Г.Ф. Короленка», ПНЗ «БМЦ» ЧМР, арт-студія «Глорія», а також hand-made майстри, майстри народного мистецтва.

До заходу долучилися представники Департаменту освіти та гуманітарної політики ЧМР, Управління освіти та науки ЧОДА, Черкаської обласної організації Українського Товариства Сліпих, КЗ «Черкаська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ст.ЧОР», дошкільних навчальних закладів № 27, 13, 83, радник міського голови з питань молодіжної політики Олександр Гергель.

«В європейських країнах виробництво тактильних книг налагоджене. З огляду на специфіку та функціональне призначення таких посібників – це завжди ручна робота. Створювачами таких книжок там є студенти профільних факультетів місцевих навчальних закладів. В фондах деяких бібліотек вже зібрано вже понад 500 примірників, – зазначає організатор проекту Світлана Трофімова. Наш проект ставить за мету налагодити в місті взаємодію між навчальними закладами, які можуть створювати такі книжки, та закладами, які їх потребують, тобто тими, в яких виховуються та навчаються діти з порушеннями зору. Ми започаткуємо цим проектом створення бібліотеки тактильних книжок в Черкаській області».

У місті Черкаси на сьогодні працюють три дитячі садочки та спеціальна загальноосвітня школа-інтернат для дітей з порушеннями зору – і це чимала кількість дітей. При тактильних відчуттях народжується образ, який так важливий для розвитку незрячої чи слабозорої дитини.

«Створення бібліотеки тактильних книг на Черкащині – це безумовно позитивний крок. Книжками зможуть користуватися чотири навчальні заклади міста. Це реальна допомога вчителям і вихователям», – зазначила директор КЗ «Черкаська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ст. ЧОР» Валентина Лищенко.

Книжки будуть виготовлюватися під контролем тифлопедагогів з дотриманням умов щодо безпеки, ефективності та зручності використання.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x