Безалкогольні зігріваючі напої

Безалкогольні зігріваючі напої

Прихильники здорового способу життя звикли відпочивати без алкоголю. Тому пропонуємо варіанти напоїв, які збадьорять і зарядять енергією на новорічній вечірці. А ще деякі з цих напоїв можна взяти з собою в термосі, якщо мандруєте у мороз на природу.
Безалкогольний глінтвейн. Такий напій зігріє і додасть сили. А лимон, апельсин і яблука в його складі забезпечать організм необхідними взимку вітамінами. Рецепт такий: на три склянки соку червоного винограду беремо склянку води, по 2-3 кільця апельсина, лимона і 2-3 скибочки яблука. Воду з соком нагріваємо на середньому вогні, додаємо фрукти і спеції (корицю, гвоздику, бадьян, кардамон, запашний перець) і доводимо до кипіння, але не кип’ятимо. Настоюємо 5-7 хвилин і розливаємо по склянках, попередньо прикрасивши їх цедрою апельсина і лимона.

Індійський чай масала. Масала – це незвичайний зігріваючий напій на основі чаю і молока.
Закип’ятіть 350 мл молока, долийте окропом до літра, додайте чверть склянки міцного чорного чаю, по дрібці коріандру, кардамону, гвоздики, кориці, чорного перцю, мускатного горіха, тертого сухого імбиру і солі.
Такий напій зігріває, тонізує та стимулює імунітет. За традиційною системою індійської медицини, масала-чай корисний у разі сонливості, нестачі енергії, проблем із травленням.
Какао. Тонізуюча речовина теобромін, що міститься в какао-порошку, діє підбадьорливо, але, разом з тим, дещо м’якше, ніж кофеїн. Тому какао можна рекомендувати тим, кому з певних причин протипоказана кава.
Какао багате білком (12,9%). Жирні кислоти, що входять у масло какао, нормалізують рівень холестерину в крові. Багато в ньому клітковини і вітамінів, особливо фолієвої кислоти (вітамін В9), а за вмістом заліза і цинку какао-порошок можна назвати лідером серед продуктів. Тож кухоль гарячого какао на сніданок – один з найкращих ранкових напоїв на найближчі півроку: і тепло, і солодко, і поживно.
Кава. За рахунок кофеїну маленька чашечка кави творить чудеса, зігріваючи і стимулюючи нас на подвиги. Вона підвищує розумову і фізичну працездатність, зменшує втому і сонливість. Пам’ятайте тільки, що великі дози кофеїну можуть призвести до виснаження нервової системи і безсоння. Тому не зловживайте.
Чай. Чай активізує кровообіг, зігріваючи нас, за рахунок того ж таки кофеїну. Причому в зеленому чаї кофеїну міститься більше, ніж у чорному.
Посилити зігріваючі властивості чаю допоможе мед, імбир, лимон, малинове варення, а також додавання різних ароматних трав (липи, м’яти, чебрецю, звіробою). Чайна ложка запашного трав’яного бальзаму, додана в чай, допоможе запобігти застуді.
Гарячий шоколад. Більш концентрована версія какао-напою – калорійніша і більше схожа на десерт. Маленька чашечка (50 мл) густого шоколаду містить близько 300 ккал, тому швидко насичує. А отже, це прекрасний спосіб перекусити і зарядити мозок. Крім того, шоколад є відмінним антидепресантом.
Щоб приготувати справжній шоколад вдома, розчиніть на вогні (або в мікрохвильовці) півплитки гіркого шоколаду (вміст какао в ньому повинен бути не менше 70 %), потім тонкою цівкою влийте півсклянки молока або вершків і швидко перемішайте до однорідності, не доводячи до кипіння. Споживати теплим, одразу після приготування.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x