В області дослідили більше тисячі гризунів на наявність інфекцій

В області дослідили більше тисячі гризунів на наявність інфекцій

З метою моніторингу циркуляції збудників інфекцій в області проводили епізоотологічні обстеження, складовою яких є облік чисельності та відлов дрібних ссавців. Працювали фахівці лабораторії особливо небезпечних інфекцій та паразитологічної лабораторії Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України». Про це «Новій Добі» повідомили у ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

В осінній період 2016 року групою здійснено виїзди, під час яких обстежено території 6-ти адміністративних районів області: Драбівського, Золотоніського, Уманського, Христинівського, Монастирищенського та Канівського (на території якого функціонує і періодично проявляє свою активність природний осередок туляремії).

За результатами епізоотологічних обстежень було відловлено та досліджено в лабораторії особливо небезпечних інфекцій обласного лабораторного центру більше 1100 екземплярів мишоподібних гризунів.

В осінній період поточного року відмічався значний ріст чисельності дрібних ссавців (у 4 – 6 разів) у порівнянні з середніми багаторічними показниками.

Серед досліджених мишоподібних гризунів виявлені носії туляремії, лептоспірозу та кишкових ієрсиніозів. Враховуючи їх високу чисельність, не виключена ймовірність зараження людей як у природних осередках особливо небезпечних хвороб так і на «вільних» територіях.

Для уникнення зараження в зимово-весняний період, особливо особам з груп ризику (мисливцям, працівникам лісового господарства, тваринникам тощо), слід дотримуватись правил особистої гігієни га зберігати харчові продукти лише в місцях недоступних для гризунів.

При перших симптомах (підвищена температура тіла, збільшення лімфовузлів, біль у литкових м’язах) характерних для захворювання на туляремію або лептоспіроз слід негайно звернутися за допомогою до медичного закладу, не займатися самолікуванням адже це вкрай небезпечно для життя людини.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x