Кутя та ще 12 страв до різдвяного столу: рецепти

Кутя та ще 12 страв до різдвяного столу: рецепти

Головною стравою має бути кутя. До куті обов’язково готують узвар, на столі, за традицією, мають бути 12 пісних страв на честь 12 апостолів. Перелік їх може бути різним, але в основі це мають бути кутя, узвар, риба, борщ, тушкована капуста, гриби, голубці, пшоняна каша, салати, млинці та варена картопля.

Кутя
Кутю зазвичай готують із пшениці, рідше – з перловки або рису. Крупу добре промивають, заливають холодною водою і залишають на півгодини, щоб набухла. Потім відціджують, заливають окропом і годину варять на невеликому вогні. У готову кашу додають розтертий у макітрі (або у дерев’яній ступці) мак, розмочені родзинки і курагу, мелені на м’ясорубці горіхи. Все заливають виноградним соком або окропом, додають по ложці меду та церковного вина.

Узвар
По 100 г сушених груш і яблук, 50 г родзинок, 100 г меду, 1 л води.
Сухофрукти ретельно промити і покласти в киплячу воду, варити 15 хвилин, заправити медом, довести до кипіння і дати настоятися в холодному місці.

Вінегрет з печеним буряком
2 буряка, 1 яблуко (не кисле), 2 морквини, 0,5 банки консервованого зеленого горошку, 3 мариновані огірки, мариновані гриби за смаком, петрушка для прикраси. Заправка: олія, 1 ч. л. лимонної цедри, 1 ч. л. рідкого меду, сіль і чорний мелений перець за смаком.
Буряк загорніть у фольгу і запечіть при 180-200 °С 1-2 години (залежно від розміру буряка). Моркву відваріть і поріжте середніми кубиками. Яблуко очистіть і поріжте дрібними кубиками. Буряк поріжте середніми кубиками, а огірок тонкими кружечками. Додайте горошок. Приготуйте заправку, змішавши всі інгредієнти. Заправте салат.

Картопляне пюре з ікрою
5-6 картоплин, 2 ч. л. ікри, 50 г масла, 100 мл молока або вершків, сіль, зелень і кілька смужок філе копченої риби для прикраси.
Картоплю почистіть і відваріть у підсоленій воді до готовності. Зробіть з неї пюре, додавши вершкове масло і розігріті вершки або молоко. Додайте ікру і перемішайте. Подавайте порційно, прикрасивши зеленню петрушки і трояндочкою з риби.

Перлова каша з грибами
1 скл. перлової крупи, 200 г грибів, 1 цибулина, 1 ч. л. олії, сіль.
Перлову крупу промити, залити 1 літром води і залишити на ніч. На наступний день пересипати в горщик, залити водою з розрахунку 1,5 склянки води на склянку крупи після замочування (вона розбухне після замочування). Закрити кришкою і поставити в нагріту до 180 °С духовку на 40-50 хв. Цибулю порізати дрібними кубиками, гриби – скибочками. Цибулю обсмажити до золотистого кольору, додати гриби і смажити до готовності. Посолити піджарку, покласти до готової каші, перемішати.

Пісний борщ з грибами
400 г грибів, 100 г цибулі, 200 г буряка, 1 морквина, 50 г квасолі, 1 корінь петрушки, 250 г картоплі, 350 г капусти білокачанної, 50 г томатної пасти, петрушка, сіль, перець, лавровий лист.
Квасолю замочити у воді на ніч. У каструлю налити холодної води, кинути в неї замочену квасолю, гриби (можна брати будь-які, за смаком), розрізаний на 4 частини корінець петрушки, один лавровий листочок. Довести до кипіння, і, встановивши вогонь на мінімум, залишити кипіти під кришкою 1 годину. За цей час звариться квасоля і вийде чудовий грибний бульйон. Почистити картоплю, моркву, часник і цибулю. Часник розчавити ручкою ножа, цибулю нарізати на дрібні шматочки, моркву розрізати вздовж на 4 частини і нарізати тонкими пластинками. Додати часник, цибулю і моркву в борщ. Посолити і поперчити за смаком. Вийняти лавровий лист і корінці петрушки. Очищену картоплю порізати на кубики і додати в борщ. Очищений буряк нарізати тонкою соломкою і покласти в каструлю. Довести борщ до кипіння і варити на невеликому вогні 20 хв., поки буряк і морква не стануть м’якими. Потім додати в борщ томатну пасту і ретельно розмішати. Дати покипіти 10 хвилин. Капусту нарізати тонкою соломкою і теж покласти в борщ. Проварити кілька хвилин, додати дрібно нарізану зелень, вимкнути газ і залишити борщ настоюватися.

Смажена риба
200 г рибного філе, борошно, олія, спеції, зелень.
Рибу порізати на пор­ційні шматки, приправити сіллю, перцем та ін. спеціями, запанірувати в борошні і обсмажити в олії. Готові шматки перекласти в змащену олією каструлю з товстими стінками, накривають кришкою і тушать хвилин 5 – 10.

Тушкована капуста з грибами
600 г капусти, 200 г грибів, 2 морквини, 1 цибулина, 1 ст. л. томатної пасти, 100 г олії, 1 ст. л. цукру, 1 ч. л. солі, лавровий лист.
На дно глибокої сковороди або каструлі з товстими стінками вилити олію і засипати порізані гриби. Смажити 15 хв. Після того, як із грибів витече і випарується вода, а олія закипить, засипати їх дрібно покришеною капустою. Присипати посіченою цибулею і потертою морквою. Перемішувати починати після того, як з’явиться запах смаженої капусти. Тушкувати і перемішувати, доки в капусти не з’явитися золотиста шкірочка. Після цього додати томатну пасту, цукор, сіль, лавровий лист, долити 1 скл. кип’яченої води, накрити кришкою і тушкувати 5 хв.

Голубці з рисом, морквою і цибулею
10 листків капусти, 300 г моркви, 1 скл. рису, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, сіль, перець, петрушка.
Подрібнену цибулю тушкувати в невеликій кількості олії, потім додати подрібнену моркву і часник. Тушкувати 10 хв, посолити, поперчити, додати відварений рис і перемішати. Листя капусти ошпарити окропом, завернути в них начинку і тушкувати до готовності.

Гречана каша з горошком
100 г консервованого зеленого горошку, 0,5 скл. гречаної крупи, 4 морквини, сіль.
Гречку замочити в холодній воді на 2 год. Моркву порізати кружечками. Половину викласти на дно каструлі, поверх викласти гречку, яку накрити рештою моркви. Кашу залити гарячою солоною водою, довести до кипіння, зняти з вогню і настояти 15 хв. Потім знову довести до кипіння і вимкнути газ. Коли страва трохи вичахне, всипати горошок з підливкою і гарно перемішати.

Різдвяні млинці
3 скл. кип’яченої води, 1 ч. л. дріжджів, 3 ст. л. цукру, 1 ч. л. солі, 4 ст. л. олії, борошно.
У теплій воді розвести дріжджі і цукор. Посолити і, постійно помішуючи, додавати борошно, доки розчин не матиме консистенції рідкого тіста. Додати 4 ст. л. олії, ретельно вимішати і залишити на 20 хв. в теплому приміщенні. Млинці смажать на добре змащеній і розпеченій сковороді.

Пісні пампушки
400 г борошна, 25-30 г дріжджів, ¾ скл. води, 1 ст. л. цукру, 5 ст. л. олії, 1 головка часнику.
В 1/3 скл. теплої води розвести цукор, дріжджі і сіль, всипати 100 г борошна і замісити густе тісто. Дати підійти, додати решту води, борошно і половину олії, добре вимішати і знову дати підійти. З тіста сформувати кульки завбільшки з волоський горіх і спекти на деку в духовці на слабкому вогні. Часник роздавити, розтерти з сіллю і рештою олії. Після того, як пампушки трохи вичахнуть, заправити їх підливкою з часнику й олії і добре перемішати.

Пісні вареники
350 г борошна, 2 цибулини, 2 морквини, 500 г капусти, 0,5 ч. л. солі, олія.
Борошно залити склянкою теплої води і замісити тісто. Накрити його плівкою і залишити на 1 год. Цибулю і моркву перетерти на тертці, з’єднати і смажити на олії до напівготовності. Капусту пошаткувати і тушкувати до готовності. З’єднати з морквою і цибулею, добре вимішати. Тісто розкачати і вирізати кружечки за допомогою склянки чи чашки. Всередину кожного вкласти начинку з тушкованих овочів і защипати краї. Сирі вареники опустити на 5–7 хв в підсолений окріп. Вийняти, змастити олією і прикрасити рештками начинки.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x