На Меланки дівчата ворожили на долю

На Меланки дівчата ворожили на долю

Ворожіння на свято Меланки – це, у першу чергу, була цікава дівоча розвага. Хтось у них вірив, а хтось не сприймав серйозно. Як би там не було, молоді дівчата і досі у ніч на Василя намагаються заглянути у майбутнє. Деякі традиції збереглися, а частина ворожінь – уже віджили своє.
У ніч на Старий Новий рік, потрібно вибігти на вулицю й першого-ліпшого чоловіка запитати, як звати. Так і чоловіка майбутнього зватимуть.
Цікаво ворожити на варениках. Господиня ліпить вареники і в кілька з них кладе несподівану «начинку». Кому що попадеться, те й судилося. Ґудзик – до обновок, біла нитка – до довгої дороги, сіль – до сліз, монета – до великого виграшу, обручка – до весілля, перець – до гострих відчуттів, лавровий лист – до кар\’єрного зростання.

На Гуцульщині, щоб дізнатися, хто з дівчат вийде першою заміж, годують кота варениками. Чий вареник кіт з\’їсть першим, та першою й заміж вийде.
Щоб побачити судженого на Старий Новий рік, під подушку перед сном клали гребінця і проказували: «Суджений-ряджений, розчеши мені голову! Хто насниться, з тим і доведеться одружиться».
На невеликих паперових смужках писали значущі для себе події, наприклад: весілля, народження дитини, гроші, знайомство, переїзд, зміна роботи і т.п. Ці смужки клали на борт ємності, в якій була вода. Далі в половинку шкаралупи волоського горіха ставили маленьку свічку і спускали на воду. Не направляючи свічку, чекали, поки вона сама підпливе до папірця. Подія, написана на записці, повинна була відбутися в майбутньому році.

За допомогою ножа знімали з свічки трохи воску, розігрівали в ложці над свічкою (до рідкого стану). Тримаючи ложку, загадували бажання. Виливали віск у тарілочку з холодною водою і дивилися на символи, які утворилися з воску. Кожна дівчина тлумачила ці символи по-своєму.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x