Таємниці скрайбінгу та візуалізація мрії

Таємниці скрайбінгу та візуалізація мрії

Чи полюбляєте ви малювати? Часом, робите замітки на полях блокнотів? А чи вмієте візуалізувати свої записи так, щоб це покращувало виконання тих чи тих завдань? До ваших послуг – скрайбінг. Не знаєте, що це і чому це нині так популярно – тоді вам просто необхідно прочитати цей матеріал. У гостях – скрайбер Юлія Кнюпа.

Короткий опис Who are you? Ким працювала до того, як стала скрайбером?
Таємниці скрайбінгу та візуалізація мрії– Я зараховую себе до людей-мультипотенціалів, про це поняття дуже класно розповіла Емілі Вапнік на конференції TED (відео можна глянути в мережі). Мені завжди було непросто визначитись із професією, бо я маю чимало захоплень і схильностей. Тому я не можу сказати, що відкинула всі попередні професійні напрацювання і раптово стала скрайбером. У часи студентства я була журналістом і цікавилася поезією, після того поринула в неформальну освіту молоді – і досі працюю тренеркою, проводжу навчання на різні теми. Вже тоді я почала цікавитися візуалізацією під час семінарів. Неможливо було не помітити «вау-ефект» від доброї візуальної метафори – тоді складні концепції було простіше сприйняти і запам’ятати надовго.

Також в останні роки Юля цікавиться коучинговими технологіями і працює з людьми, які хочуть досягти нових особистих і професіональних висот. Крім того, дівчину цікавить творчість і арт-терапія. Так поєднання всього перерахованого стало для неї органічним імпульсом спробувати себе в новій професії – скрайбера.

Що таке візуальні замітки? Як ти їх відкрила для себе?
Таємниці скрайбінгу та візуалізація мрії– Кумедно згадувати свої шкільні зошити з алгебри чи геометрії – мені дуже непросто давалося навчання у спеціалізованому класі, і на звороті кожного зошита рясніли мої замальовки. В університеті я теж розважала себе під час лекцій файно оформленими конспектами. Це не лише допомагало трохи знизити рівень стресу, а й потім допомагало згадувати потрібну інформацію на іспитах. Згодом я почала багато читати про різноманітні техніки і вправи для підвищення ефективності, відвідувала спеціалізовані тренінги й поступово вийшла на тему скетчноутінгу – візуальних нотаток. Для мене це – спосіб ведення конспектів та інших записів візуально, використовуючи можливості елементарних малюнків та структурування лише важливої інформації.

Чи раніше у тебе була схильність до візуалізації, малювання? Могла собі уявити, що ти реально цим почнеш займатися професійно?
– Малювати я любила завжди, але не завжди мала на це внутрішній дозвіл і впевненість. Не в образу буде сказано, але формальна освіта з моментом оцінювання й суворих рамок повпливали на мене негативно, тому я вважала, що малювати не вмію і це заняття лише для тих, хто від природи має до цього здібності. А в 26 років за порухом душі дістала із запиленої полички давні бажання і почали малювати. Я була вражена тим, що, виявляється, щось таки можу зобразити. Практика дала впевненість і віру в те, що це під силу кожному. Втім, скрайберу не потрібно, навіть не бажано, бути художником. Людині, що швидко має фіксувати зміст, недоцільно починати вимальовувати деталі.

Розкажи про свій перший досвід як скрайбера?
– Це було доволі спонтанне рішення. Під час проведення одного з семінарів разом із колегами я запропонувала ідею фіксувати найважливіші концепції і поняття на великому натягнутому на стіні шматкові паперу. Тренінг тривав майже 5 днів, і впродовж цього часу я нотувала інформацію під час сесій, де була менше залучена як тренер, а свої сесії нотувала одразу після. Результатом став великий візуальний конспект, який дуже сподобався учасникам. Тепер за фото можна буде відновити в пам’яті всі важливі розділи інформації. Саме цей фактор переконав мене продовжити розвиватися в цьому напрямку.

Як скетчноутинг перейшов у професію? Чи вдається тобі цим заробити на прожиття?
– Зараз я не лише малюю на заходах, а й навчаю інших людей, як робити візуальні конспекти. Я відкрила своє віртуальне «Ательє візуальних конспектів», де активно ділюся інформацією. Зараз це є одним із моїх улюблених проектів і приносить частку доходу паралельно з роботою тренером, коучем. Я бачу потенціал у цій роботі і маю бажання продовжувати нею займатися.

Що спонукало тебе ділитися своїми вміннями у візуалізації заміток (це я про тренінги)?
– Коли люди на заходах бачать скрайбінг, дуже часто вони підходять і питають, чи цього можна десь навчитися. Є запит – є пропозиція! Оскільки проводити навчання – моя професія, я залюбки розробляю методики навчання візуалізації. Тут варто відокремити поняття: скрайбінг роблять для інших, візуальні нотатки (скетчноутінг) – більшою мірою для себе. Найцікавішим досвідом було навчати інших тренерів застосовувати це в тренінгах.

Таємниці скрайбінгу та візуалізація мріїЧи є попит на такий вид послуг? (тренінги) зворотній зв\’язок від тих, хто цьому у тебе повчився?
– Я бачу жвавий інтерес до теми від дуже різних людей – від студентів до професійних психологів, викладачів, менеджерів. Усім є де застосувати ці навички собі на користь. Адже це не розвага, а дійсно ефективний інструмент для пояснення, продажів, запам’ятовування. Мене вже запрошували на кілька фестивалів працювати як скрайбера, аби зафіксувати виступи спікерів візуально. А учасників моїх майстер-класів завжди пишуть дуже надихаючі відгуки, навіть не зважаючи на те, що я про це навмисно не прошу.

У чому може стати в нагоді такі навички візуалізації для людей різних професій?
– Візуалізація чудово підходить для проведення живих презентацій товарів і послуг, для навчання інших людей, для фіксування ідей команди і складання стратегічних планів. Це ідеальний спосіб говорити про абстрактні поняття, такі, як цінності. Секрет у тому, що слова люди розуміють по-різному, а зображення тлумачать однаково.

Можливо, кілька простих практичних порад, як використовувати це у повсякденному житті, наприклад, домогосподарці і поліцейському.
– Для повсякдення і дуже раджу спробувати візуально планувати свій день, робити розклад з маленькими мальованими позначками – і вішати його на видне місце. В домашніх справах візуальні нотатки геніально передають рецепти, етапність змішування інгредієнтів. Поліцейському я б запропонувала зажди мати при собі блокнот, аби намалювати туристу, що заблукав, дорогу до потрібного місця. Або на мапі робити позначки під час чергування містом. Насправді, кожен відповідно до своєї професії зможе знайти, що покращити за допомогою візуалізації.

Чи обов’язково потрібно вміти гарно малювати, щоб навчитися собі такому виду заміток?
– Я завжди кажу учасникам своїх тренінгів, що курколапість і невміння малювати – це міф. Всі діти чомусь вміють малювати. Чому ж дорослі вважають, що це неможливо? На своїх тренінгах я даю спеціальні вправи, які можуть переконати будь-кого в тому, що малювати вміють всі.

Які плани на майбутнє у тебе як у скрайбера? Що дуже хотілось би втілити на цій ниві?
– Насправді в мене дуже багато ідей і постійно надходять зовнішні пропозиції, до яких я дуже відкрита. Хочу розробити авторський навчальний курс, який можна буде пройти онлайн. Я формулюю свою місію так: «Хочу, аби кожен український школяр вмів робити візуальні нотатки на користь своєму навчанню». А серед цілей – популяризовувати візуалізацію в освіті та для ефективної роботи. Можливо, видати про це книгу. Головне, аби люди підтримували ці ідеї, а я в них вірю.

Спілкувалась Анна Крутіхіна

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x