Обігріти чи прогнати: думка черкасців про створення притулку для безхатченків

Обігріти чи прогнати: думка черкасців про створення притулку для безхатченків

Із погіршенням погодних умов у місті черкаські благодійники заговорили про необхідність створення у Черкасах притулку для ночівлі безхатченків. У такому місці вони могли б отримати гарячу їжу та напої, теплий одяг та мати змогу тимчасово перебути холод без проходження обов’язкового медичного обстеження. Така пропозиція надійшла від волонтерів Центру реінтеграції, що діє на базі ЧБО ЛЖВ «Від серця до серця» вже близько 5 років.

Волонтери наголошують на тому, що їхній центр не розрахований на велику кількість нужденних, та й ті можуть там перебувати лише за умов медичного обстеження та відповідного подальшого працевлаштування. А для простої «нічліжки» елементарно не вистачає приміщення, тому просять у влади міста сприяння у цьому питанні.

Водночас у соціальних мережах ця тема набула неабиякого резонансу, після оприлюднення пропозиції волонтерів. Думка громадськості розділилася. Частина черкасців усе ж вважають, що місту такий притулок потрібний. Зокрема, було б добре, аби це було не просто приміщення для ночівлі, а й місце, де б безпритульні особи могли б «помитися,отримати чистий одяг і, хоча б мінімальний, медичний огляд, оскільки вони є джерелом розповсюдження педикульозу, когорти, і, що особливо небезпечно, туберкульозу». Таку думку висловив користувач Анатолій Цибров.

Обігріти чи прогнати: думка черкасців про створення притулку для безхатченків

Однак багато хто схиляється до позиції, що для такої категорії населення потрібен не лише притулок, а й робота. Тому пропонують прилаштовувати їх на громадські комунальні роботи, а взамін надавати їм притулок. Ще частина містян, які долучилися до обговорення висловили досить критичну думку, мовляв, такі особи самі не хочуть, щоб їм допомагали чи прилаштовували на роботу.

«Казала, кажу і буду казати, що краще ті гроші, які планують викинути на такий притулок – краще все ж дітям хворим перекидали та допомагали, тим дітям, яким реально потрібна допомога, які б все ж таки змогли змінити майбутнє України!!А не особам, які крім того, щоб випити, нічого більше не бачать перед собою…» – обурювалась користувачка Алла Опаленко.

Обігріти чи прогнати: думка черкасців про створення притулку для безхатченків

Тим часом, міська влада до питання обігріву безхатченків у період погіршення погодних умов підійшла практично. Так нещодавно у Черкаській міськраді на засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій вирішили пункт обігріву для осіб з категорії ризику облаштувати на базі Центру реінтеграції безпритульних, яким опікується ЧБО ЛЖВ «Від серця до серця», встановивши там палатку.

А, наприклад, у Фінляндії, безхатькам, якщо такі і з’являються на вулицях міст, допомогу надають представництва Червоного Хреста або різних релігійних чи волонтерських організацій. Досить відомим там є проект «Продуктовий кошик», коли волонтери, оптово забирають у магазинах продукти, у яких термін придатності підходить до кінця, і роздають їх усім нужденним.

– У Фінляндії, щоб бути безхатченком треба дуже старатися. Держава у більшості випадків забезпечує житлом і прожитковим мінімумом усіх, хто тут легально живе, – розповідає черкащанка Тетяна Мартинов, що уже понад 4 роки живе у цій країні. – Але, якщо все ж таки трапляється складна ситуація, то є Червоний Хрест і церква. Вони, насамперед, надають необхідну допомогу, поки людина, до прикладу, чекає на житло від міста. А в самій конституції цієї країни за людиною закріплене право на житло, а держава зобов’язана піклуватися про добробут громадян, в першу чергу таких, які про себе подбати не можуть.

Анна Крутіхіна

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x