Де в Черкасах можна купатися на Водохреща

Де в Черкасах можна купатися на Водохреща

19 січня православні та греко-католики святкують останнє різдвяне свято – Водохреща. Здійснити купання й пірнання у водохрещенській воді у Черкасах можна буде безпечно і зручно. Для цього у трьох куточках міста облаштують спеціальні зони для здійснення традиційного обряду. «Нова Доба» про це дізналася в прес-службі Черкаської міської ради.

У четвер, 19 січня, у місті обряд можна здійснити на офіційно визначених місцях – на пляжах «Рив’єра», «Митницький» (перехрестя вул. С. Смирнова – вул. Героїв Дніпра), поруч з комплексом «Бочка» та пляжі по вул. Козацька біля фітнес-клуба «Спорт Лайф».

Для безпеки громадян у цей день із ранку чергуватимуть сезонні рятувальні пости КУ «Черкаська міська комунальна аварійно-рятувальна служба», будуть розгорнуті пункти обігріву, де пригощатимуть гарячим чаєм.

Управління цивільного захисту департаменту житлово-комунального комплексу Черкаської міської ради просить жителів міста для їхньої безпеки утриматись від купання в інших, необлаштованих для проведення обряду, місцях та попереджає про можливість переохолодження при здійсненні святкового купання і пірнання.

Пропонуємо кілька порад, як уберегтись від переохолодження під час зимового купання:

– Мокрий одяг необхідно зняти, загорнутись в ковдру, можна зробити декілька активних фізичних вправ.
– Не слід вживати алкоголь. Він підвищує потребу в кисні і може спровокувати виникнення судом.
– При виникненні локального переохолодження або відмороження необхідно відігріти уражені холодом ділянки шкіри з метою відновлення кровообігу в цих зонах.

Пропонується зігрівання тканин занурюванням уражених частин тіла у воду, підігріту до температури 30-40 С, на 15-20 хвилин. Після цього відморожену частину тіла слід висушити і накласти асептичну пов’язку, покрити теплим одягом. При неможливості зігрівання теплою водою, необхідно застосовувати розтирання уражених ділянок шкіри спиртом етиловим або горілкою, дотримуючись заходів безпеки, направлених на запобігання механічного ушкодження відшарованої шкіри та інфікування.

Свято Водохреща пов‘язують із Хрещенням Христа у водах ріки Йордан, через це свято також називають Орданія, або Йордан. Традиційно цього дня освячують воду просто у водоймах, а люди намагаються запастися нею до наступної зими. Адже опівночі вода набуває цілющої сили. Вона не псується впродовж року та лікує різні хвороби.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x