Вибираємо тару для продуктів

Вибираємо тару для продуктів

Для того, щоб продукти довго зберігались, окрім правильного температурного режиму та вологості повітря, потрібно подумати і про упаковку. Вона повинна враховувати властивості продукту та умови, у яких він зберігатиметься. Тара повинна надійно захищати продукти від висихання, сторонніх запахів та доступу кисню, який прискорює псування.
Поліетиленовий пакет – хороша упаковка для зберігання більшості продуктів. Однак не забувайте, що поліетилен буває різним. Пакети, у які запаковують непродовольчі товари, для зберігання їжі взагалі не призначені. Непродовольчий поліетилен може виділяти навіть токсичні речовини. До речі, поліетиленові пакети, у яких продаються продукти, можна використовувати без остраху: продуктові магазини, що використовують їх, отримують на них спеціальні сертифікати безпеки. Для упаковки їжі купуйте спеціальні пакети із позначкою на упаковці «для харчових продуктів».

У пакетах краще зберігати фрукти, овочі, сир, рибу, м’ясо, копченості. А от ковбаса, вершкове масло та інші жирні продукти у поліетиленовій упаковці швидко покриваються білим нальотом та стають слизькими.
Непоганою альтернативою пакету є харчова плівка. Вона тонка та м’яка, щільно огортає продукт та створює герметичну упаковку. Ідеально підходить для продуктів неправильної форми, які важко помістити, наприклад, у контейнер. Єдиний мінус така упаковка є одноразовою.
Як і в пакетах, у плівці краще зберігати фрукти, овочі, сир, рибу, м’ясо, копченості. Жирні ж продукти у плівці можуть зіпсуватися.

Фольга має хороші захисні властивості, не пропускає сторонні запахи, не вбирає жир та не пропускає вологу (поліетилен є більш проникним матеріалом). Продукти у такій упаковці зберігатимуться довше, ніж загорнені у плівку або у пакеті.
На відміну від поліетилену, фольга чудово взаємодіє з жирними продуктами та їжею. У неї можна загорнути деякі готові страви. Тільки не варто класти у фольгу гаряче. При нагріванні вона стає крихкою, легко ламається і рветься.
Пергаментний папір дозволяє продуктам «дихати», що оберігає їх від зайвої вологості та появи неприємного запаху, ще така упаковка стійка до проникнення жиру та вологи. Тож він є більш підходящим для жирних продуктів, ніж поліетилен.
Найкраще у нього загортати твердий і звичайний сир, копченості, ковбасу, масло, кондитерські вироби. А от овочі, фрукти, зелень та рибу краще зберігати в іншій упаковці.

Контейнери – одна із найцивілізованіших упаковок на нинішній день. Пластикові контейнери із кришкою – надзвичайно практичний спосіб зберігання продуктів. Але до вибору контейнера потрібно поставитись вкрай уважно. Вибраний вами лоток повинен бути призначеним для продуктів харчування. Про це свідчить мітка у вигляді келиха або виделки, нанесеної на поверхню контейнера. Проте на цьому наш вибір не завершується. Дізнайтесь, для яких за температурою продуктів – холодних чи гарячих – придатний контейнер. Адже деякі види пластику є абсолютно безпечними при кімнатній температурі, а при нагріванні із пластику можуть виділятися токсичні речовини. Найстійкішим матеріалом вважається поліпропілен. Такі контейнери добре витримують найвищі температури, тому можна навіть розігрівати їжу у мікрохвильовій печі, не виймаючи з упаковки.
Зберігати в контейнерах можна будь-які продукти. Особливо зручно зберігати готові страви. У такій тарі продукти можна і заморожувати, і розігрівати, потрібно тільки обрати упаковку із відповідним маркуванням. Найбільший же мінус контейнера полягає у його вартості.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x