У Черкасах показали фільм «Воїни духу»

У Черкасах показали фільм «Воїни духу»

Кіборги, хоробрі та відчайдушні українці, тримали оборону Донецького аеропорту більше двох сотень діб два роки тому. Про життя в бойових умовах, біль, сміливість і віру в перемогу – прем’єра фільму «Воїни духу». Сьогодні вона відбулась в кінотеатрі «Україна». «Нова Доба» про це дізналася в Черкаській ОДА.

В історії країни ДАП став символом боротьби за кожний метр рідної Батьківщини. Багато з його захисників тоді загинули. Серед них і 11 черкащан. Ті ж бійці, яким вдалося вижити, нині живуть, здавалося б звичним життям: працюють, виховують дітей. Однак у їхній пам’яті назавжди залишились запеклі картини бою, полону, прагнення вижити, врятувати друзів та врешті знищити ворога. Про це бійці розповідають у картині.
– Був двічі в новому терміналі аеропорту. Вперше з 30 листопада до 16 грудня, а потім з 18 до 21січня. Я – один із тих п’ятнадцяти, котрі тоді вночі вийшли з терміналу після підриву, – ділився спогадами після перегляду фельдшер 90-го батальйону Констянтин Сутулов. – Цей фільм не бачив. Для мене це – також своєрідна прем’єра. Так. Усе дійсно було так, як і розповіли мої побратими. Шкода тих, хто поліг там. Ми ж стали «кіборгами». І хоча пройшло більше двох років, поняття «кіборг» – на вустах. До такого звання я, та й більшість моїх побратимів, ставимося дещо іронічно. Бо кожен згадує своє самопочуття в той час: як на очах гинули товариші, кров, кіптява, холод… І мимоволі приходить думка: «Та який я «кіборг»? Всім було боляче, холодно, некомфортно… Важливо, аби в жодному разі не були забуті наші товариші. Краще, що трапляється на війні, як сказав один із героїв фільму «Воїни духу», – це зустріч з людьми, достойними людьми. І я згоден з цим твердженням. Це – люди, які були поруч. Ти бачиш їх без «масок». І вони стають братами назавжди.

– Саме оборона ДАПу зупинила просування ворожих військ в західному напрямку, – мовив учасник оборони, військовий 90-го батальйону, нині керівник Центру допомоги учасникам АТО Олександр Тимошенко. – Сила Всевишня знає, за що ми там воювали. Якби не було такого шаленого відчайдушного опору, хто знає, де б пролягала лінія оборони, як склався б історичний шлях країни. А на прикладах бійців, котрі захищали аеропорт, виховуватимуться майбутні покоління українських патріотів. І ми не маємо права забути ні тих, які залишились живими, ні тих, які загинули. Бо герої не вмирають!

«ВОЇНИ ДУХУ» – документальний фільм, фільм-хроніка, що містить зокрема й відео, відзняте самими бійцями. Картина озвучена музикою українських виконавців – Орестом Лютим та Katya Chilly Group. Картину створили незалежні автори Тетяна Кулаковська та Анна Мартиненко.
У кінотеатрі «Україна» фільм транслюватимуть щодня о 15.00 до 25 січня. Вартість квитків: від 20 до 35 грн.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x