На Черкащині обговорили питання реформування служби зайнятості

На Черкащині обговорили питання реформування служби зайнятості

Про реорганізацію державної служби зайнятості, впровадження інноваційних підходів, актуальні напрями покращення взаємної співпраці служби зайнятості з роботодавцями та соціальними партнерами, внесення змін до законодавства про зайнятість населення та роботу Черкаської обласної служби зайнятості у 2016 році говорили, днями, на зустрічі з помічником-консультантом народного депутата України, представниками обласного об’єднання роботодавців України, Черкаської Торгово-промислової палати, обласної федерації профспілок, навчальних закладів, громадських організацій, керівниками ринкоутворюючих підприємств Черкащини та журналістами провідних регіональних засобів масової інформації. Про це «Нова Доба» дізналася від прес-служби Черкаської обласної служби зайнятості.

«Протягом 2016 року за сприяння служби роботу отримали понад 34,5 тис. осіб, в тому числі 21,5 тис. безробітних. На нові робочі місця із здійсненням компенсації витрат роботодавцю у розмірі єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне страхування працевлаштовано 510 безробітних громадян, у тому числі 218 осіб недостатньо конкурентоспроможні на ринку праці та 292 особи, які працевлаштовані на нові робочі місця в пріоритетних видах економічної діяльності. 148 осіб започаткували власну справу за рахунок отримання допомоги по безробіттю одноразово. Тимчасову зайнятість забезпечено для понад 16 тис. особам», – відзначив директор обласного центру зайнятості Григорій Дендемарченко Григорій Дендемарченко.

Основну увагу директор зосередив на питанні щодо реформування служби зайнятості. За його словами, служба не стоїть осторонь реформ, які відбуваються в державі і підійшла до завершального етапу своєї реорганізації:
«Насамперед буде зменшено кількість адміністративно-господарського персоналу центрів на місцях, проте, збільшиться кількість співробітників, які безпосередньо обслуговують клієнтів служби, що неодмінно позначиться на якості сервісу як шукачам роботи, безробітним так і на співпраці із роботодавцями. Результатом реформи служби зайнятості має стати формування абсолютно нових відносин на ринку праці. Не люди повинні йти до служби зайнятості за роботою, а служба зайнятості йти до людей», – відзначив він.

На цей час очікуються певні зміни в законодавстві про зайнятість населення. На думку учасників дискусії, першочерговою зміною до законодавства є перегляд вимог до підходящої роботи, посилення страхового принципу при призначенні допомоги по безробіттю, а також зменшення вікової межі з 45 до 35 років для отримання ваучера на перенавчання. Такі кроки допоможуть оперативно запровадити системні зміни у роботі служби. Всі напрацьовані пропозиції щодо вирішення відповідного питання були узагальнені та передані помічнику-консультанту народного депутата України від «Блоку Петра Порошенка» Олега Петренка Олені Делікатній.

Одним із обговорюваних питань стало питання щодо легалізації зайнятості населення. Нагальним питанням, яке потребує якнайшвидшого вирішення є «тіньова» зайнятість, яка спрямована проти людини і позбавляє її легального працевлаштування та соціальних прав. На цей час розглядається питання щодо створення міжвідомчої обласної комісії з питань детінізації економіки та легалізації заробітної плати, до складу якої будуть входити і представники центрів зайнятості. До висвітлення даного питання долучився і директор ПрАТ «Лавента» Леонід Яремюк.

Питання щодо співпраці служби зайнятості Черкащини з вищим навчальним закладом у напрямку сприяння у працевлаштуванні молоді в регіоні прокоментувала директор центру післядипломної освіти, доуніверситетської підготовки та розвитку кар’єри Черкаського Державного технологічного університету Світлана Лишко:
«На цей час на базі ЧДТУ створено Центр працевлаштування та розвитку кар’єри, який надасть прекрасну можливість молоді отримати максимум інформації «з перших рук», познайомитися з організаціями, установами, в яких у подальшому можна буде отримати роботу, оцінити свої шанси та зрозуміти, яких зусиль необхідно докласти, щоб претендувати на ту чи іншу вакансію». У Центрі кожен бажаючий зможе, за допомогою спеціалістів служби зайнятості, пройти індивідуально тестування та підібрати роботу. Тому, саме перед навчальним закладом постає відповідальне завдання не лише надати гідну освіту студентам, але й працевлаштувати їх на Черкащині.

У свою чергу директор Черкаського міського центру зайнятості Оксана Щербак наголосила, що «Вже незабаром в Центрі представники служби зайнятості будуть організовувати спільні зустрічі з роботодавцями та головами студентських рад або студентами, які бажають працевлаштуватися, адже черкаські роботодавці потребують кваліфікованих фахівців та досвідчених спеціалістів».

Особливо жваву дискусію викликало питання про дефіцит робітничих кадрів та перенасиченість ринку праці Черкащини спеціалістами з вищою освітою, збільшення професійно-кваліфікаційного дисбалансу, яке прокоментував член правління, голова правління ПрАТ «Коопзовнішторг» Анатолій Погребняк.

Наприкінці заходу всі присутні дійшли висновку, що нині, надзвичайно важливим є об’єднання зусиль усіх, хто бере участь у формуванні соціально-економічної стратегії розвитку та реалізації державної політики в області. Перш за все – для вирішення питань, пов’язаних із розширенням сфери застосування праці, створення достатньої кількості конкурентоспроможних робочих місць, збалансування попиту та пропозиції робочої сили з урахуванням пріоритетних напрямів розвитку Черкащини, забезпечення легальної продуктивної зайнятості населення. Запоруку успіху в цьому Григорій Дендемарченко вбачає в постійній співпраці Черкаського обласного центру зайнятості з соціальними партнерами: представниками влади, роботодавцями, профспілковими організаціями, навчальними закладами, громадським об’єднаннями. «А для тих, хто справді шукає роботу, прагнучи утвердитися у житті, ми завжди підставимо плече – зорієнтуємо громадян не на те, щоб перечекати складний час, а запропонуємо роботу або порадимо здобути спеціальність чи перекваліфікуватися, щоб надалі стати конкурентоспроможним на ринку праці», – підсумував директор обласного центру зайнятості Григорій Дендемарченко.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x