На Драбівщині відзначили День Соборності України

На Драбівщині відзначили День Соборності України

Голова районної ради Володимир Дзега, заступник голови районної ради Тетяна Богославець, перший заступник голови районної державної адміністрації Володимир Лобода, сільські і селищні голови району, керівники підприємств і установ, представники трудових колективів і громадських організацій, жителі Драбова пройшли урочистою ходою центральної вулицею селища і поклали квіти до пам’ятного знаку «Борцям за єдність та незалежність України». Так в Драбові відзначали День Соборності України. Про це „Нова Доба” дізналася в Черкаській обласній раді.

Потім урочистості продовжилися у малій залі районного Центру культури і дозвілля. З вітальним словом до драбів’ян звернулися керівники району.

– Українці завжди мріяли про незалежність, соборність і власну державність. Це основа української ментальності. Акт Злуки офіційно втілив національну мрію у життя. Подія мала історичне значення, бо стала першим реальним кроком до формування сучасної України. Хоча Акт Злуки 1919 року виявився декларативним, ідея соборності продовжувала жити. Уже 22 січня 1990 року мільйони українців на знак солідарності вишикувалися у живий ланцюг від Києва до Львова», – сказав голова районної ради.

Він також зазначив, що ми збудуємо Єдину Україну тоді, коли «навчимося почувати себе українцями без якихось офіційних кордонів» і умовних розмежувань, та закликав бути національно виразними, знати і шанувати державну мову, поважати і розвивати мови національних громад і меншин, мислити по-українськи.

Своєрідний екскурс в історію зробив директор Драбівського краєзнавчого музею Олександр Снітко, розповівши про передумови та наслідки проголошення Акту Злуки.

А потім присутні насолоджувалися чудовим концертом, що його підготували вчителі та вихованці районної дитячої школи мистецтв, а на завершення провели флешмоб «Наша сила – в єдності» .

Довідково: 22 січня 1919 року ввійшло до календаря як величне національне свято – День Соборності України. Акт Злуки був проголошений на Софійському майдані в Києві, де на велелюдному зібранні урочисто оголосили об’єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. Людей об\’єднало розуміння того, що тільки соборний народ є нацією. І хоча через низку обставин національна революція зазнала поразки й Україна знову виявилася розшматованою, але був поданий патріотичний знак у вічність про єдність.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x