Справляння земельного податку та єдиного податку (4 група)

Про особливості справляння земельного податку та орендної плати за землю, а також єдиного податку четвертої групи у 2017 році поінформувала заступник начальника відділу адміністрування податку на прибуток, місцевих податків, екологічного податку та рентної плати управління податків і зборів з юридичних осіб Головного управління ДФС у Черкаській області Ганна Балабан. Також вона зробила огляд типових помилок при заповненні платниками відповідних декларацій, надала роз’яснення по звітності і відповіла на запитання за темою.
Так, з 1 січня 2017 року діють збільшені ставки податку для четвертої групи залежно від категорії (типу) земель. Видалено норму пп. 2921.3 Податкового кодексу, яка передбачала, що підставою для нарахування єдиного податку платникам 4 групи є дані державного земельного кадастру та/або дані з державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Цього року не потрібно індексувати нормативну грошову оцінку сільськогосподарських угідь (коефіцієнт 1), а нормативну грошову оцінку земель несільськогосподарського призначення – індексувати на коефіцієнт 1,06.
Виключені із переліку пільговиків національні та державні дендрологічні парки і навпаки, надані за певних умов пільги дитячим санаторно-курортним закладам, державним та комунальним центрам олімпійської підготовки, школам вищої спортивної майстерності тощо.

Суттєві зміни відбулись щодо землевласників – фізичних осіб. Тепер фізична особа, яка має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, до 1 травня поточного року може подати письмову заяву у довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельної ділянки для застосування пільги. Також передбачено проведення звірки з ДФС щодо розміру площі земельної ділянки, що перебуває у власності та/або користуванні платника податку; права на користування пільгою зі сплати податку; розміру ставки податку та нарахованої суми податку.

Узагальнено норму щодо мінімальної суми річної орендної плати за землю. Якщо раніше вона не могла бути менше 3% нормативної грошової оцінки, то з 1 січня 2017 року не може бути меншою розміру земельного податку, встановленого для відповідної категорії земельних ділянок на відповідній території.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x