Сергій Танюк: «Ми намагаємось не скоротитись і ліквідуватись, а перелаштуватися на нові потреби»

Сергій Танюк: «Ми намагаємось не скоротитись і ліквідуватись, а перелаштуватися на нові потреби»

«Нова Доба» продовжує цикли матеріалів на тему обслуговування та управління багатоквартирними будинками. Цього разу ми дивилися на проблеми «очима представників Придніпровської служби утримання будинків». Про правові колізії при передачі будинку на баланс, реформування СУБу та долю тих багатоповерхівок, які вирішили не створювати ОСББ – наша розмова з керівником Придніпровської СУБ Сергієм Танюком.

Сергій Танюк: «Ми намагаємось не скоротитись і ліквідуватись, а перелаштуватися на нові потреби»

− Пане Сергію, розкажіть, будь ласка, скільки зараз будинків на утриманні КП «Придніпровська СУБ» та наскільки активно вони переходять в ОСББ?

− На момент створення комунального підприємства «Придніпровська СУБ» (2009 рік) на обслуговуванні підприємства перебувало 498 будинків. За 2016 рік списано з балансу в зв\’язку з створенням ОСББ 41 будинок, що складає 8% від загальної чисельності. Усього з 2009 року списано з балансу 56 будинків.

− З часом усе більше будинків будуть списуватися і переходити в ОСББ. Чи очікує Придніпровську СУБ у такому випадку кардинальне реформування?

– На сьогодні кількість списаних будинків не є підґрунтям для зміни структури підприємства та скорочення обслуговуючого персоналу. Останні 2 місяці взагалі не надходило звернень стосовно списання будинків. Ми розуміємо, що система має переформатуватися, перебудуватися на нові умови господарювання. Створення ОСББ – це шлях до них. Тому підприємство намагається не скоротитись і ліквідуватись, а перелаштуватися на нові потреби, надаючи ті послуги, яких потребують новостворені ОСББ.

Утримання будинку та прибудинкової території охоплює широкий перелік послуг, але наше підприємство має всі необхідні ресурси для їх надання:
• дозволи та ліцензії для виконання робіт з підвищеною небезпекою;
• кваліфікованих спеціалістів з допусками до таких робіт;
• спеціалізований транспорт для вивезення сміття та розчищення снігу;
• цілодобові диспетчерські служби, тощо.
Нашим підприємством уже укладено 18 договорів на вивезення великогабаритних відходів та опалого листя; 15 – на розчищення снігу механічним способом; 7 – технічне обслуговування внутрішньобудинкових електромереж; 23 будинків ОСББ отримують послугу аварійного обслуговування внутрішньобудинкових мереж опалення, водопостачання та водовідведення.
Ми працюємо над розширенням переліку послуг утримання будинків та прибудинкових територій та враховуємо всі конструктивні пропозиції голів ОСББ, які до нас надходять.

– Наше видання неодноразово писало про скандальні ситуації довкола створення ОСББ. Чому цей процес часто приводить мешканців до суду?

− У разі виникнення суперечки між мешканцями-прихильниками створення ОСББ та їхніми опонентами, служба утримання будинків виступає третьою стороною, адже саме ми списуємо будинки з балансу й передаємо права та обов’язки з управління багатоповерхівкою представникам ОСББ.
ОСББ справа хороша, а в більшості випадків – просто необхідна, але починаючи добре діло, потрібно вивчити букву закону й слідувати їй.
Неналежна підготовка та проведення установчих зборів, що порушують права громадян, може стати вагомим аргументом для визнання реєстрації ОСББ незаконним і її анулювання.

– Що можете порадити таким мешканцям, які проти створення ОСББ?

− Створенню ОСББ передує велика підготовча робота: створюється ініціативна група з метою проведення інформаційних зборів, збирається інформація про власників тощо. Тобто якщо робота зі створення ОСББ проводиться відповідно до законодавства – обов’язково мешканець має знати про інформаційні збори, а потім і установчі збори зі створення ОСББ.
Мешканцям залишається бути небайдужими і не бути байдужими тих подій, що відбуваються у будинку. Брати участь у зборах і висловлювати свою точку зору, ставити ініціаторам зборів питання стосовно подальших намірів утримання будинку тощо. Коли ми розміщуємо оголошення про списання будинку з балансу – це свідчить про те, що ОСББ уже зареєстровано і на адресу КП «Придніпровська СУБ» надійшло звернення уповноважених мешканцями будинку осіб про списання будинку з балансу. Якщо сталось так, що мешканці дізнались про створене ОСББ із наших оголошень, насамперед необхідно ознайомитись із основним документом – протоколом установчих зборів.
Згідно з Законом України «Про об‘єднання співвласників багатоквартирного будинку» співвласники мають право ознайомлюватися з рішеннями (протоколами) установчих зборів співвласників, листами опитування, робити з них копії.
Таким чином, мешканці можуть без перешкод вимагати у ініціативної групи, яка організувала та провела установчі збори, протокол та інші документи, що супроводжують створення ОСББ.

У разі виявлення порушень, а саме:
• відсутність інформації про деяких власників квартир та порушення порядку їх повідомлення про проведення зборів;
• невідповідність термінів проведення установчих зборів ;
• відповідність заповнення протоколів установчих зборів в частині переліку обов’язкових питань при проведенні установчих зборів;
• правильність підрахунку більшості голосів по питанню створення ОСББ;
• відповідність дійсності підписів власників,
• чи були присутні на зборах більше п\’ятдесяти відсотків власників тощо − мешканцям необхідно готувати звернення у правоохоронні органи або захищати свої права в судому порядку.
У разі відсутності порушень та наявності більшості голосів при прийняті рішення про створення ОСББ, меншість мешканців має погодитись із рішеннями більшості.

– Процедура створення ОСББ дуже активізувалася, коли люди дізнались, що класичні ЖЕКи зникнуть 31 липня 2016 року. Багато хто боявся, що їхні будинки потраплять в «невідомі руки». Чи практикується зараз процедура «примусового призначення» управителя?

− Нормами Закону № 417 «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» було надано мешканцям право вибору форми управління власним будинком, а саме:
– шляхом створення ОСББ
– самостійного обрання форми управління будинком без створення ОСББ.
Якщо ж до 01.07.2016 р. співвласники багатоквартирного будинку, в якому
не створено ОСББ не прийняли рішення про форму управління власним будинком, влада в примусовому порядку мала визначити на конкурсних засадах управителя
(різних форм власності).
Це й викликало панічні настрої населення. Але 14 червня 2016 року
прийнято зміни до Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», в яких зазначено:

«У період від оголошення конкурсу з призначення управителя багатоквартирного будинку до моменту визначення переможців конкурсу і укладення договорів про надання послуг з управління багатоквартирним будинком послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій продовжують надавати у відповідних багатоквартирних будинках виконавці таких послуг, які надавали відповідні послуги до початку проведення конкурсу».
Так як комунальні підприємства − служби утримання будинків у м.Черкаси рішенням виконавчого комітету ЧМР № 1480 від 31.10.2007 року визнані виконавцями житлово-комунальних послуг, наше підприємство продовжує обслуговувати будинки, які не створили ОСББ та не повідомили про намір припинити обслуговування у КП «Придніпровська СУБ».

– Що мається на увазі під словом «управитель»? Це людина чи організація?

− Визначення самого терміна «управитель» міститься в Законі № 417-VIII.
Відповідно до зазначеної норми, управителем багатоквартирного будинку є фізособа-підприємець або юридична особа — суб’єкт підприємницької діяльності, яка за договором зі співвласниками забезпечує належне утримання й ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території та належні умови проживання й задоволення господарсько-побутових потреб.
Варто звернути увагу, що Законом № 2866-III установлено: обрання та відкликання управителя, затвердження та зміна умов договору з управителем належить до виключної компетенції загальних зборів співвласників багатоповерхівки. Таким чином, законодавець установлює гарантії від зловживань із боку керівників ОСББ, які бажали б укласти договір з управителем без згоди співвласників.

– Чи є така практика, коли ОСББ, перейшовши на самостійне господарювання, не відмовляються від послуг Придніпровської СУБ?

− Зі слів голів ОСББ, які виявили бажання замовити у нашого підприємства послуги, ОСББ в перші місяці діяльності не в змозі надати весь необхідний комплекс робіт та послуг з утримання будинку. Одним із прикладів є відсутність єдиної аварійної служби, яка б цілодобово обслуговувала ОСББ та ЖБК. Тому вони просто замовляють певний перелік послуг у нашого підприємства. Відповідно це спонукає нас тільки підвищувати якість і кількість послуг, які в змозі надавати підприємство, маючи в своєму штаті електриків, слюсарів, електрогазозварювальників, спеціалістів аварійної служби. Ми готові надавати послуги будь-якій установі, будинкам та спорудам різної форми власності та довести, що комунальне підприємство може бути ефективним і конкурентним.

Ірина Семенова

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x