У ЧНУ роз’яснили, як нараховуватимуть стипендії

У ЧНУ роз’яснили, як нараховуватимуть стипендії

Новації в стипендіальному забезпечені в 2017 році обговорили в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького. Про це «Нова Доба» дізналася в прес-службі ЧНУ.

— Сьогодні в цьому залі зібралися представники ректорату, органів студентського самоврядування, серед яких і члени стипендіальної комісії університету, — звернувся до присутніх ректор Олександр Черевко. — Разом ми вирішимо питання, поставлені перед нами новими урядовими постановами від 28 грудня 2016 року. Згідно з ними змінилися розмір та порядок виплати стипендій українським студентам. Зокрема, досі на законодавчому рівні забезпечувалася виплата академічної стипендії не менше 2/3 студентів і не більше 75% студентів денної форми навчання, які навчаються за кошти державного бюджету. Відтепер академічні стипендії отримуватимуть не більше 40-45% студентів-бюджетників. Змінено і сам підхід до нарахування стипендій. Кращі студенти отримуватимуть стипендію більшу, ніж зараз, відповідно до їхнього рейтингу. Порядок формування рейтингу успішності студентів (курсантів) невійськових вищих навчальних закладів для призначення академічних стипендій обговорюють нині в Міністерстві освіти і науки України.
Запроваджено також соціальні стипендії, виплата яких органами соціального захисту населення здійснюватиметься через вищі навчальні заклади. Про це інформують офіційні сайти і Уряду, і Міністерства освіти і науки, і Черкаського національного.

На сьогодні директори інститутів, декани факультетів інформують та консультують студентів, разом зі студентськими радами приймають організаційні рішення для того, щоб стипендію якомога швидше отримав кожен студент, який має на це право. В університеті вже створено стипендіальну комісію, яка складається зі студентів (50%) та адміністрації навчального закладу (50%). До отримання регулюючих нормативних актів університет керується власним Порядком формування рейтингу успішності, прийнятим у 2016 році. Ми хочемо почути і врахувати вашу думку та спільно прийняти рішення, — підсумував Олександр Володимирович.

Перший проректор Василь Мойсієнко детально проаналізував нормативні акти, що регулюють стипендіальне забезпечення, розповів про соціальні стипендії, про ліміт стипендіатів, рейтинг успішності та його формування. За словами Василя Миколайовича, Положення про рейтингове оцінювання здобувачів вищої освіти в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького передбачає багато нових підходів, які передбачені урядовими постановами.

— Для нас важлива об’єктивність оцінювання успішності студентів, тому розглядається питання щодо введення так званого «електронного журналу», — зазначив Василь Мойсієнко. Він також закликав активізувати роботу з оформлення соціальних стипендій, оскільки документи треба подати до 28 лютого.
Учасники зустрічі порадилися та спільно вирішили важливі питання. Так, ректор підтримав пропозицію студентської ради університету щодо нарахування стипендій у ІІ семестрі 2016-2016 навчального року. Таким чином середній бал успішності до прийняття Міністерством Порядку формування рейтингу успішності вираховуватиметься за результатами екзаменів, навчальної практики та диференційованих заліків.

Щодо передбаченого законодавством підвищення плати за гуртожитки студентам рекомендовано звертатися за отриманням субсидій.
В університеті готові консультувати студентів, оперативно реагувати на зміни в законодавстві. Спірні питання виноситимуться на розгляд стипендіальної комісії. Для мобільності при інститутах та факультетах створюють свої стипендіальні групи.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x