Керівники вишів області ініціюватимуть ліцензування нових спеціальностей

Керівники вишів області ініціюватимуть ліцензування нових спеціальностей

Звернутися до Міністерства освіти та науки України їм запропонував голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко. Він взяв участь у засіданні Ради ректорів і директорів вищих навчальних закладів І – ІV рівнів акредитації. «Нова Доба» про це дізналася в Черкаській ОДА.
Як зауважив очільник області, вища школа дедалі частіше готує користувачів, а не генераторів нових технологій, фахівців для забезпечення потреб інноваційного розвитку держави.

– Сучасні умови диктують необхідність відходити від традиційних спеціальностей, – наголосив Юрій Ткаченко. – Не потрібно множити потенційних безробітних! А, на жаль, ситуація нині невтішна: за статистикою, 50-70% студентів не працюють за здобутим фахом. Уже сьогодні керівники ВНЗ повинні розуміти, що великим попитом користуються суміжні спеціальності. Наприклад, юрист-економіст, кредитний експерт – аналітик, інженер-управлінець тощо. Тенденції свідчать, що в найближчій перспективі популярними на світовому ринку праці стануть принципово нові професії, як нейромаркетолог, дизайнер-візуалізатор, фахівець із краудсорсингу чи нанотехнологій, урбаніст, робототехнік тощо. Тому слід перебудовувати вищу школу.

Також обласний керманич наголосив на необхідності здорової конкуренції між навчальними закладами. Ідеться, зокрема, про налагодження співпраці з іноземними партнерами та підприємствами, розроблення програм стажування для викладачів і студентів.
– Наші виші мають гідно презентувати себе на ринку освітніх послуг, – зауважив Юрій Ткаченко. – Окрім того, слід і надалі розвивати бізнес-інкубатори, що діють на їхній базі й покликані допомагати майбутнім фахівцям, бізнесменам-початківцям набути досвіду.
Голова Черкаської ОДА попросив керівників ВНЗ підготувати пропозиції задля покращення якості освіти. Аби потому відкорегувати відповідні обласні програми або ж ухвалити нові – задля реалізації новацій.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x