Черкаський митець присвятив витинанки Євромайдану

Черкаський митець присвятив витинанки Євромайдану

Митець Микола Теліженко, відомий своїми витинанками, зробив уже шість робіт, присвячених Євромайдану й сучасній революції. У задумах черкаського митця – ще близько 20 витинанок, присвячених цій темі.

Про це повідомляє prostir.museum.

Серед уже готових картин – «Різдво на Майдані», «Пієта на Грушевського», «Козак Михайло, беркутня і всяка чортівня», «Гірше ляха свої діти її розпинають», «Хижі птахи» та «Вогні на Майдані». «Вогні», за словами Миколи Теліженка, як посвята Руслані, з’явилися першими. Митець говорить, що при нагоді подарує витинанку співачці. Серед робіт, які невдовзі мають шанс постати й задум-ескіз до яких художник уже окреслив, – і «Весілля на барикадах».

Щодо циклу «євромайданівських» робіт, то Микола Теліженко каже, що зробив першу роботу, оскільки його дуже схвилювало виконання Русланою і сотнями тисяч людей гімну. «Чистота голосу Руслани й народний спів. Це дуже надихає. Це свято гімну, коли весь народ співає. І ми навіть із родиною, в тому числі чотирма онуками, на Новий рік вийшли на балкон і співали всі гімн», – ділиться спогадами митець. У центрі «Вогнів» – монумент Незалежності на Майдані, від якого відходять радіальні кільця (як у дереві, коли подивитися на зріз), заповнені людьми. Це дерево розростається, як революція, переходячи від людини до людини, від Києва до маленького містечка чи села.

Як розповідає Микола Теліженко, «Різдво на Майдані» народилося дуже швидко, але технічно довелося працювати доволі довго, зважаючи на кількість мізансцен і образів. Тут і дзвони дзвонять, сповіщаючи про Різдво й революцію, і тризуб у жовтогарячо-червоному кольорі, й ангели співають, і вертеп із царем, чортом, смертю, козою… Далі – «Беркут» із щитами й мечами-дубцями танцює. У центрі композиції – народження Ісуса Христа. Йосип і Марія схилилися над дитятком. Вище – ялинка. У рік коня дві кінські постаті символізують Схід і Захід, які об’єднуються. Там і кутею пригощають, і кобзар грає, і намети розстеляють із прапорами. У гриви коням заплетені зірки як символ Євросоюзу.
Витинанка «Козак Михайло, беркутня і всяка чортівня» присвячена Михайлові Гаврилюку, який, як зазначив М.Теліженко, символізує незнищенність українців.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x