Червоний буряк поліпшує травлення та очищує організм

Червоний буряк поліпшує травлення та очищує організм

Здорове харчування важко уявити без червоного буряка. Цей звичний для нас овоч є по-справжньому цілющим продуктом. Особливо актуальним він стає в період холодів, адже це один із небагатьох овочів, які зберігаються цілу зиму. Червоний колір буряку надає бетаїн, що міститься в ньому. Ця речовина знижує в організмі рівень токсичної амінокислоти (гомоцистеїну), що таким чином зміцнює серцевосудинну систему.
Примітно, що свої корисні властивості буряк зберігає як сирий, так і варений.

Буряк багатий на вітаміни (С, групи В, РР та інші), йод, мідь, фосфор, бетаїн, мінеральні речовини, біофлавоноїди. За рахунок цього буряк має загальнозміцнюючу дію, поліпшує травлення й обмін речовин.
Також він допомагає очистити організм від токсинів. Регулярне вживання буряка запобігає появі або зростанню злоякісних пухлин, адже цей овоч чинить антиоксидантну дію.
До того ж червоний буряк багатий на залізом, тому він має хороші кровотворні властивості. Його часто рекомендують при анемії і станами, пов’язаними зі зниженою міцністю стінок кровоносних судин. Жінкам буряк допомагає легше переносити критичні дні, а у чоловіків стимулює як м\’язову, так і статеву активність, дітям корисний для лікування алергічних реакцій.

Завдяки вмісту йоду сік червоного буряка допомагає у лікуванні хвороб щитовидної залози. А ще він допомагає відновити мікрофлору кишечника, перешкоджає утворенню тромбів і підвищує імунітет. На жаль, п\’ють буряковий сік рідко, бо він несмачний. Проте його можна змішувати з іншими соками, наприклад, морквяним.
Варений буряк чинить послаблюючий і сечогінний ефект, регулює жировий обмін, виводить з організму солі важких металів. При хронічних запорах, хворобах печінки, при порушенні травлення радять вживати відварний буряк перед прийомом їжі по 100–150 грамів на день. Буряк варити краще в мундирі і під кришкою, опускаючи овоч у киплячу воду. Також корисним буде запечений буряк у духовці. Протипоказання. Свіжий буряк треба обережно вживати гіпотонікам, тому що він знижує кров’яний тиск. Не слід пити буряковий сік і при сечокам’яній хворобі, адже в ньому міститься щавлева кислота, яка може спричинити блокування сечовивідних шляхів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x