У Чорнобаї рятують рибу від задухи бензопилками та мотопомпами

У Чорнобаї рятують рибу від задухи бензопилками та мотопомпами

Уже кілька тижнів на річці Ірклій у Чорнобаї багатолюдно. Однак рибалки виходять на лід не виловлювати рибу, а навпаки – рятувати. Кажуть, цьогоріч мешканцям водойми особливо непереливки. Через товстий шар криги кисню у воду не пробитися. А в деяких частинах річки його рівень критично знижений.
За словами голови громадського об’єднання рибалок-любителів «Відродження» Віталія Труша, риба задихається, адже льодовий шар дуже товстий:

− Потрібно, аби рибалки-аматори, які ловлять рибу взимку, не лінувалися. Пробурювали ополонки і ставили в них очерет. Це найпростіше знаряддя, яке дозволяє рибі дихати хоча б частково.
Сильні морози цієї зими створили несприятливі умови для зимівлі риб. Тому члени ГО «Відродження» та інші небайдужі чорнобаївські рибалки вийшли на річку, аби запобігти замору риби під кригою.

У Чорнобаї рятують рибу від задухи бензопилками та мотопомпами

Чоловіки б’ють лунки, щоб дати доступ кисню у водойму. Найпроблемнішою є ділянка річки від центру селища до Ходаківки. Озброївшись бензопилками та льодобурами рибалки прорубують ополонки, розміром 2-3 метри, витягують брили криги, аби дістатися води. Понад тиждень 3 мотопомпи здійснюють аерацію води для збагачення киснем шляхом її прокачки під тиском з лунки в лунку. Крім цього ріжуть сухий очерет на березі та встановлюють снопи з нього у лунки, щоб риба мала чим дихати.
Аби убезпечити риб, місцеві рибалки повторюватимуть процедуру, доки не скінчаться морози. Зрозуміло, для мотопомп потрібен бензин. Обходяться власним коштом, допомагає і Чорнобаївська селищна рада.

Проте рятувати мешканців річки треба всією громадою. Тому активісти закликають небайдужих сельчан приєднуватися. Бо, траплялося, мертва риба спливала у водоймі догори черевом.
− А також, − наголошує односельцям Віталій Труш, − не пускайте дітей на лід і самі будьте дуже обережні, щоб не втрапити в ополонку.

Інна Чмихало

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x