Карта «Вишивана моя Україна» − на Кам’янщині

Карта «Вишивана моя Україна» − на Кам’янщині

До 25-ї річниці незалежності України, Державною казначейською службою була започаткована Всеукраїнська акція «Вишивана моя Україна». Її ідея полягала у тому, що казначеї територіальних органів ДКСУ своїми руками вишиють карту нашої Батьківщини, притаманними для кожного регіону орнаментами.
Символічно, що перші орнаменти на полотні були нанесені працівниками Донецької та Луганської областей. Карта пройшла доволі складний маршрут – побувала в усіх регіонах України. У кожному з них вона доповнювалась візерунками, нанесеними натхненними казначейськими майстринями. Вишивали її і чоловіки.

Казначеї всієї країни надзвичайно ретельно та відповідально поставилися до створення оберегу: сперечалися над обранням малюнків і кольорів, працювали ночами, аби не підвести колег, встигнути вчасно передати карту до наступної області.
А тепер карта подорожує Україною, з рук у руки, від казначейства до казначейства.
Карта «Вишивана моя Україна» спонукає до єдності та порозуміння, до пізнання – що означають усі ці вишиті знаки та орнаменти, і що саме закладено в них. Створюючи та просто роздивляючись її – всі без винятку казначеї долучилися до духовних традицій нашого народу. Це є звернення до життєдайних джерел народного мистецтва, усвідомлення свого родоводу. Тут відображається світ краси та фантазії, світ натхненних образів, коріння яких сягає давніх звичаїв і уявлень наших предків. Народні орнаменти – це складна мова, яка розповідає про думки та почуття, про пізнання світу, про любов, красу та сподівання…

Презентація карти «Вишивана моя Україна» в м.Кам’янка відбулась в Історичному музеї Кам’янського історико-культурного заповідника 28 січня 2017 року серед працівників управління та гостей музею. Гарну пісню про рушник, для гостей заходу, виконала Даринка Овсієнко.

Ірина Скорик

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x