Як оновити старі кахлі

Як оновити старі кахлі

Зима – хороший час для того, щоб трохи відновити своє житло. Звичайно, на серйозний ремонт не в кожного нині вистачає коштів і енергії, але дещо можна зробити і без надмірних витрат. Наприклад, трохи оновити кахлі в кухні або ванній кімнаті. Для цього існує безліч цікавих і простих способів.

Некрасиві шви здатні зіпсувати позитивне враження навіть від найефектнішої плитки. При цьому з часом у швах може зібратися цвіль. Цього можна уникнути, якщо регулярно протирати шви і часто провітрювати приміщення. Також у продажу можна знайти засоби, призначені спеціально для швів кахельної плитки, які при нанесенні спроможні вбити мікроби і поновити зовнішній вигляд матеріалу.
У швах кахельної плитки для ванної або кухні також можуть з’явитися відколи або вибої. Щоб позбутися цього, варто скористатися спеціальною затиркою для плитки. Спочатку потрібно видалити шпателем шар старої затирки і заповнити поглиблення новим матеріалом. Дочекайтеся часткового підсихання затирки та видаліть надлишки вологою ганчіркою.

Якщо на старій кахельній плитці є ушкодження, наприклад, зустрічаються вицвілі або розбиті елементи, то за допомогою невеликих зусиль їх легко замінити. При цьому не варто користуватися долотом, тому що ви випадково можете ушкодити гарну сусідню плитку. Вийняти «зіпсовану» плитку можна наступним чином: необхідно видряпати шви навколо такої плитки, а потім свердлом по бетону зробити кілька отворів поблизу центру плитки. Потім видаліть середину плитки і долотом видовбайте частину, що залишилася. Видаліть старий клей під плиткою та залишки затирки. Візьміть нову плитку і прикладіть її так, щоб вона знаходилася на одному рівні з рештою. Потім нанесіть на новий кахель плитковий клей і встановіть його на місце, що звільнилося, зафіксувавши матеріал хрестиками. На останньому етапі заміни перевірте, щоб нова плитка не виділялася висотою порівняно з сусідньою. Дочекайтеся висихання клею, приберіть хрестики, а потім закрийте шви затиркою.

Змінити набридлий дизайн старої кахельної плитки можна за допомогою наступних двох нескладних методів. Перший метод є найпростішим і пов’язаний з використанням водостійких вінілових наклейок, які сьогодні можна легко знайти в продажу. Такий спосіб не можна назвати кардинальним, однак він дозволяє швидко і легко перетворити стару кахельну плитку в модну частину інтер’єру.
Прикрасити стару плитку надійнішим способом можна, застосувавши фарбу. За допомогою м’якого мийного засобу добре відмийте всю поверхню старої кахельної плитки. При цьому акуратно відшліфуйте плитку шкуркою, щоб домогтися видалення нальоту. Потім надягніть окуляри та рукавички, паперовим рушником із ацетоном очистіть плитку від мильного розчину та непотрібних часток.

Найбільш творча частина роботи полягає у виборі малюнка, який ви будете потім переносити на поверхню старої кахельної плитки. Практика показує, що легше всього створювати геометричний візерунок. Наприклад, можна створити гарні різнобарвні горизонтальні або вертикальні смуги, ромби або квадратики. Візьміть ізоляційну стрічку і виріжте з неї невеликі смужки. Використовуючи рівень, зробіть розмітку і наклейте стрічку на плитку таким чином, щоб у середині та скраю вийшов задуманий вами малюнок. За допомогою маленької щітки або губки заґрунтуйте поверхню, наносячи тонкий шар ґрунтовки на геометричні форми, що вийшли, всередині окантовки з ізострічки. Дайте ґрунтовці просохнути (3 години), а потім розфарбуйте плитку так, як ви хочете.
Краще використовувати для цих цілей епоксидну фарбу будь-якого відтінку, що вам сподобався. Така фарба дуже стійка: вона зберігає свої кольори протягом 10 років. Після висихання фарби плитку можна мити і витирати без проблем. Дайте фарбі повністю висохнути, а потім зніміть стрічку.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x